Alsace (Elsass) Itä-Ranskan raja-alue

Alsace (saks. Elsass) on historiallinen alue, joka kuuluu nykyään Ranskalle ja on muodoltaan kapeahko alue Saksan rajalla, rajautuen etelässä Sveitsiin. Alueella asuu yhteensä hieman vajaa 2 miljoonaa asukasta ja se jakautuu hallinnollisesti kahteen departmenttiin Bas-Rhiniin ja aut-Rhiniin. Vuonna 2016 koko Alsace liitettiin osaksi suurempaa Grand Estin hallintoaluetta johon kuuluvat myös historialliset Lorrainen ja Champagnen alueet. Parhaiten Alsace tunnetaan valkoviineistään, idyllisistä pikkukylistään, joista monet ovat ns. viinitien varrella sekä Strasbourgin kaupungista ristikkotaloineen.

Alsace kartta

Historian myötä saksalaisvaikutteet näkyvät vahvasti Alsacessa esimerkiksi ruokakulttuurissa, jossa Flammkuchen (Tarte flambée), choucroute ja baeckeoffe ovat tyypillisiä ruokalajeja. Lisäksi erittäin saksalaiseksi miellettyjä ruokia kuten makkaroita, hapankaalia ja pretzeleitä syödään muuta Ranskaa enemmän. Alsace on myös Ranskan tärkein oluen tuotantoalue. Juustojen osalta ehkä tunnetuin paikallinen juusto on munster. Alsacesta voi halutessaan helposti piipahtaa päiväseltään myös Saksan puolelle rajaa.

Strasbourgissa mutta myös alueen pienemissä kaupungeissa järjestetään hyvin idyllisiä joulumarkkinoita. Vuosina 1871-1918 Alsace kuuluikin osaksi Saksaa, kuten myös toisessa maailmansodassa lyhyen natsimiehityksen aikana. Ennen toista maailmansotaa rakennettu Maginot-puolustuslinja sijaitsee myös suurelta osin Alsacessa.

Ristikkotalot Alsace

Alsacessa on keskikokoinen EuroAirport, joka sijaitsee aivan kolmen maan (Ranska, Sveitsi ja Saksa) saumakohdassa. Sinne ei kuitenkaan ole suora lentoja esimerkiksi Suomesta. Alsaceen matkaavat lentävät usein Pariisiin tai läheisille naapurimaiden lentokentille. Alsaceen kulkevat junat lähtevät Pariisissa Gare de l’Estin asemalta.

EN - 970x250

Viini ja Alsace (Lähinnä Riesling)

Monet tuntevat Alsacen myös viinintuotantoalueena. Alsacessa tuotetaan lähinnä valkoviiniä ja selvästi tärkein rypälelajike on Riesling, jota ei muualla Ranskassa käytetä. Viinejä viljellään pienehköllä alueella karkeasti Strasbourgin ja Mulhousen kaupunkien välissä. Spesifimmin noin 170 kilometriä pitkän ”viinitien” katsotaan alkavan pohjoisessa Molsheimista ja päättyvän etelässä Thannin kaupunkiin. Viinialueen ytimessä sijaitsee Alsacen kolmanneksi suurin kaupunki Colmar, jota pidetään Alsacen epävirallisena viinipääkaupunkina. Viinialueen päätien varrella on kuitenkin ketjussa kymmeniä nättejä kyliä ja pikkukaupunkeja. Näistä tunnetuimpia ja suosituimpia ovat mm. Kaysersberg, Eguisheim, Obernai, Ribeauville, Thann ja Riquewihr.

Strasbourg

Strasbourg tunnetaan varmasti parhaiten EU-parlamentin kotipaikkana, mutta lomakohteena se ei todellakaan ole kuiva tai byrokraattinen vaan kaunis ja aidosti kosmopoliittinen. Reilun neljännesmiljoonan asukkaan Strasbourg on Alsacen selvästi suurin kaupunki ja oikein potentiaalinen kaupunkikohde. Kaupungissa on myös erittäin toimiva raitiovaunujärjestelmä, jonka ansiosta liikkuminen on varsin näppärää. Arkkitehtuurinsa puolesta tärkeimpiä nähtäviä asioita kaupungissa lienevät tuomiokirkko sekä lukuisat ristikkotalot. Historiallinen keskusta Grande Île kuuluu myös UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.

Mulhouse

Reilun 100 000 asukkaan Mulhouse on Alsacen toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee lähellä sekä Saksan että Sveitsin rajaa. Mulhouse on ehdottomasti perinteinen teollisuuskaupunki, joka on kuitenkin viime vuosikymmeninä alkanut kokea hidasta muodonmuutosta. Mulhouse olisi keskisuuri ja omalla tavallaan mielenkiintoinen ja samalla suurimpien turistukohteiden ulkopuolella oleva ranskalainen kaupunki. Kaupungin museoista erityisen suosittuja ovat teollisuushistoriaan liittyvät auto- ja junamuseo.

Colmar

Colmar on noin 70 000 asukkaan kaupunki ja Alsacen kolmanneksi suurin kaupunki. Se sijaitsee melko keskellä Alsacea ja myös keskellä viininviljelyaluetta ja sitä pidetään Alsacen epävirallisena viinipääkaupunkina. Colmarin keskustassa on upea kokoelma ristikkotaloja ja se on muutenkin todella idyllinen pikkukaupunki. Ihania näkymiä on erityisesti keskustan läpi menevän Lauch-joen varrella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *