Baijeri – Nahkahousujen ja oluen osavaltio

Baijeri on Saksan pinta-alaltaan suurin asukasluvultaan toiseksi suurin osavaltio, jossa asuu noin 13 miljoonaa asukasta. Baijerilla on myös vahva oma paikallisidentiteettinsä ja toisaalta muutamat Saksaan liitetyt stereotypiat kuten nahkahousut ja litran tuopit oktoberfesteillä ovat lähtöisin juuri Baijerista.

Baijeri kartta

Baijerin selvästi suurin kaupunki on München jossa on osavaltion suurin lentokenttä. Myös Frankfurtin lentokenttä sijaitsee lähellä Baijerin luoteiskulmaa, joten Baijeriin matkaaville sekin saattaa olla vaihtoehto.

Osavaltion muihin mielenkiintoisiin matkakohteisiin kuuluvat myös Alppien ympäristö, kauniit linnat ja tunnelmalliset pikkukaupungit. Baijerista voi myös koukata naapurimaiden Itävallan tai Tsekin puolelle.

Baijerin kaupungit

  • München on noin 1,4 miljoonalla asukkaallaan selvästi osavaltion suurin kaupunki. Keskeisin sijaintii lienee keskusaukio Marienplatz,. München on koko Baijerin tapaan vauras ja hieman konservatiivinen, mutta suurkaupungista löytyy myös elävämpää ja monimuotoisempaa menoa sellaista etsivälle.Kaupunki tunnetaan erityisesti Oktoberfesteistään, mutta se on tietysti ruuhkaisin aika matkustaa Müncheniin. Münchenista tulee myös Saksan menestynein jalkapallojoukkue Bayer München.
  • Nürneberg sijaitsee osavaltion pohjoisosassa ja on puolella miljoonalla asukkaallaan Baijerin toiseksi suurin kaupunki. Natsioikeudenkäyntien ohella se tunnetaan erityisesti joulumarkkinoistaan, jotka ovat Saksan tunnetuimpien joukossa. Kaupungissa on kuitenkin kesälläkin mukavalla käyskennellä, historiallista rakennuskuntaa, ristikkotaloja ja oluttupia on useammankin päivän tarpeisiin.
  • Augsburg sijaitsee hieman Münchenista luoteeseen ja on noin neljesmiljoonalla asukkaallaan Baijerin kolmanneksi suurin kaupunki, joka oli varsinkin keskiajalla merkittävä keskieurooppalainen kaupunki. Augsburg on potentiaalinen päiväkohde Münchenista.
  • Würzburg on reilun 100 000 asukkaan historiallinen yliopistokaupunki Baijerin luoteiskulmassa. Würzburgin linna on osa UNESCON:n maailmaperintökohteiden luetteloa ja kaupunki on muutenkin huomettava barokkiarkkitehtuurin keskittymä.
  • Bayreuth on 70 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Baijerissa ja se tunnetaan erityisesti musiikkijuhlistaan sekä säveltäjä Wagnerin pitkäaikaisena asuinkaupunkina.
  • Bamberg on kaunis historiallinen pikkukaupunki Pohjois-Baijerissa. Historiallinen keskusta kuuluu UNESCON maailmanperintökohteiden joukkoon. Oluen ystävät tuntevat savuoluestaan (rauchbier)

Neuschwansteinin linna

Baijerin ehkä tunnetuin yksittäinen nähtävyys on Disneyllekin satulinnan mallina toiminut Neuschwansteinin linna. Linna sijaitsee aivan Baijerin eteläosassa, Alppien juurella Itävallan rajalla. Müncheista matka kestää noin 2 tuntia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *