Baijeri – Nahkahousujen ja oluen osavaltio

Baijeri on Saksan pinta-alaltaan suurin ja asukasluvultaan toiseksi suurin osavaltio, jossa asuu noin 13 miljoonaa asukasta. Baijerilla on myös vahva oma paikallisidentiteettinsä.

Toisaalta muutamat Saksaan liitetyt stereotypiat kuten nahkahousut ja litran tuopit Oktoberfesteillä ovat lähtöisin juuri Baijerista. Tunnettuja baijerilaisia olutmerkkejä ovat mm. Paulaner, Erdinger, Weihenstephaner ja Löwenbräu. Ruokakulttuurin osalta tunnettu ruoka on mm. lammasmakkara Weisswurst, mutta saksalaisen stereotyyppisesti lihaa ja perunaa on ruokavaliossa paljon.

Baijerin selvästi suurin kaupunki on München jossa on osavaltion suurin lentokenttä. Myös Frankfurtin lentokenttä sijaitsee lähellä Baijerin luoteiskulmaa, joten Baijeriin matkaaville sekin saattaa olla vaihtoehto. Pienemmät kansainväliset lentokentät ovat Nurnbergissä ja Memmingenissä.

Osavaltion muihin mielenkiintoisiin matkakohteisiin kuuluvat myös Alppien ympäristö, metsäalueet, kauniit linnat ja tunnelmalliset pikkukaupungit. Baijerista voi myös koukata naapurimaiden Itävallan tai Tšekin puolelle. Baijerin synkemmästä historiasta muistuttaa museoksi muutettu Dachaun keskitysleiri, joka oli itse asiassa ensimmäinen natsien keskitysleireistä.

Baijeri kartta

Baijerin kaupungit

  • München on noin 1,4 miljoonalla asukkaallaan selvästi osavaltion suurin kaupunki. Keskeisin sijainti lienee keskusaukio Marienplatz. München on koko Baijerin tapaan vauras ja hieman konservatiivinen, mutta suurkaupungista löytyy myös elävämpää ja monimuotoisempaa menoa sellaista etsivälle. Kaupunki tunnetaan erityisesti Oktoberfesteistään, mutta se on tietysti ruuhkaisin aika matkustaa Müncheniin. Münchenistä tulee myös Allianz Arenalla pelaava Saksan menestynein jalkapallojoukkue Bayer München.
  • Nürnberg sijaitsee osavaltion pohjoisosassa ja on puolella miljoonalla asukkaallaan Baijerin toiseksi suurin kaupunki. Natsioikeudenkäyntien ohella se tunnetaan erityisesti joulumarkkinoistaan, jotka ovat Saksan tunnetuimpien joukossa. Kaupungissa on kuitenkin kesälläkin mukavalla käyskennellä, historiallista rakennuskantaa, ristikkotaloja ja oluttupia on useammankin päivän tarpeisiin.
  • Augsburg sijaitsee hieman Münchenista luoteeseen ja on noin neljännesmiljoonalla asukkaallaan Baijerin kolmanneksi suurin kaupunki, joka oli varsinkin keskiajalla merkittävä keskieurooppalainen kaupunki. Augsburg on potentiaalinen päiväkohde Münchenista.
  • Würzburg on reilun 100 000 asukkaan historiallinen yliopistokaupunki Baijerin luoteiskulmassa. Würzburgin linna on osa UNESCON:n maailmaperintökohteiden luetteloa ja kaupunki on muutenkin huomattava barokkiarkkitehtuurin keskittymä.
  • Bayreuth on 70 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Baijerissa ja se tunnetaan erityisesti musiikkijuhlistaan sekä säveltäjä Wagnerin pitkäaikaisena asuinkaupunkina.
  • Bamberg on kaunis historiallinen pikkukaupunki Pohjois-Baijerissa. Historiallinen keskusta kuuluu UNESCON maailmanperintökohteiden joukkoon. Oluen ystävät tuntevat savuoluestaan (rauchbier).
Bamberg baijeri

Neuschwansteinin linna

Baijerin ehkä tunnetuin yksittäinen nähtävyys on Disneyllekin satulinnan mallina toiminut Neuschwansteinin linna. Linna sijaitsee aivan Baijerin eteläosassa, Alppien juurella Itävallan rajalla. Münchenistä matka kestää noin 2 tuntia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *