Balkanin maat matkakohteina

Balkan on alue Kaakkois-Euroopassa, johon kuuluvat entisen Jugoslavian maat, Albania ja Bulgaria, mutta laskentatavasta riippuen Balkanin osaksi voidaan laskea ehkä myös hieman muita alueita.

Usein Balkania käytetään synonyymina entisestä Jugoslaviasta itsenäistyneille maille, mutta näiden lisäksi ainakin Albania ja Bulgaria tosiaan tulee laskea Balkanin maiksi. Tämän lisäksi myös Turkin pieni Euroopan puoleinen osa saatetaan laskea Balkaniksi. Monien yllätykseksi myös Kreikkaa voidaan pitää osana Balkania. Lisäksi pieniä osia Romaniasta saatetaan laskea Balkaniksi ja entisen Jugoslavian maista Sloveniaa ja Kroatian tiettyjä osia ei välttämättä laskettaisi osaksi Balkania.

Balkanin maat kartta
Balkan kartta

Balkanin maat suuruusjärjestyksessä

Serbia

Serbia on varsinaisista Balkanin maista suurin ja myös entisen Jugoslavian maista suurin. Hieman vajaan 7 miljoonan asukkaan Serbian pääkaupunki Belgrad on myös Balkanin suurin kaupunki ja sijaitsee melko keskellä Balkania.

Bulgaria

Hieman vajaan 7 miljoonan asukkaan Bulgaria on Balkanin toiseksi suurin maa ja toisin kuin useimmat Balkanin maat, se ei ollut osa Jugoslaviaa. Pääkaupunki Sofia on Balkanin toiseksi suurin kaupunki ja Bulgarian Mustanmeren rantalomokohteet, erityisesti Varna ja Burgas ovat pitkään olleet suosittuja matkakohteita.

Kroatia

Kroatia on entisen Jugoslavian maista toiseksi suurin. Neljän miljoonan asukkaan katolinen Kroatia tunnetaan erityisesti Adrianmeren rantalomakohteistaan ja rannikkokaupungeistaan kuten Split ja Dubrovnik. Suurin kaupunki on kuitenkin vajaan 800 000 asukkaan pääkaupunki Zagreb.

Bosnia-Herzegovina

Reilun kolmen miljoonan asukkaan Bosnia-Herzegovina on Balkanin maista etnisesti jakautunein. Pääkaupunki on Sarajevo, mutta myös Mostar on suosittu matkakohde.

Albania

Vajaan kolmen miljoonan Albania ei ollut osa Jugoslaviaa ja se oli kylmänsodan aikana varmaankin Euroopan eristynein maa. Albania on edelleen aivan Euroopan köyhimpiä maita. Matkakohteena se on kuitenkin myös eurooppalaisittain eksoottinen ja tarjoaa rantakohteita mutta myös vuoria ja pääkaupunki Tiranan.

Makedonia (Pohjois-Makedonia)

Makedonia tai Pohjois-Makedonia on noin kahden miljoonan asukkaan valtio Kreikan rajalla, joka on myös käynyt nimeen liittyviä taisteluita Kreikan samannimisen pohjoisen maakunnan kanssa. Pääkaupunkina on Skopje.

Slovenia

Noin kahden miljoonan asukkaan Italian rajalla-sijaitseva Slovenia on entisen Jugoslavian pienempiä maita, mutta itseasiassa myös alueen vaurain maa ja verrattain pienen maan alueella on tarjolla yllättävän monenlaisia alueita Adrianmeren rannikosta, vuoriin, järviin ja pienempiin kaupunkeihin.

Kosovo

Vajaan parin miljoonan asukkaan Kosovo on nykyään itsenäinen maa, mutta edelleen myös Balkanin poliittisesti kiistanalaisimpia alueita alueita.

Montenegro

Montenegro on Balkanin maista pienin, mutta se kuitenkin tarjoaa halvempia ja silti hyvin mielenkiintoisia rantakohteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *