Baskimaa matkakohteena – Bilbao, San Sebastian ja muut kohteet

Perustietoa Baskimaasta

Baskimaa on alue Pohjois-Espanjassa. Baskimaalla voidaan viitata Espanjan itsehallintoalueeseen Euskadi tai hieman laajempaan baskien asuttamaan alueeseen, johon kuuluu tämän itsehallintoalueen lisäksi myös Navarra ja pieni alue Lounas-Ranskassa.

Baskimaan itsehallintoalue on pinta-alaltaan kuitenkin pienempi kuin Uusimaa ja yhdessä Navarran kanssakin ne vastaavat vain kahta keskikokoista suomalaista maakuntaa. Suomeen verrattuna alue tietysti kuitenkin selkeästi tiheämmin asuttu. Baskimaan itsehallintoalueella asuu hieman päälle 2 miljoonaa asukasta ja Navarrassa 700 000 lisää. Ranskan puoleisilla baskialueilla asuu noin 300 000 asukasta.

Baskimaa lippu

Baskeilla on oma melko erikoinen kielensä, joka on hallinnollisen Baskimaan virallinen kieli. Baskeilla on muutenkin hyvin vahvasti muusta Espanjasta erillinen paikallisidentiteettinsä ja historiallisesti hyvin ongelmallinen ja verinenkin suhde Espanjan keskushallintoon. Turisteille tämä ei kuitenkaan ole, varsinkaan enää 2000-luvulla aiheuttanut mitään huolia. Baskimaa on myös Espanjan vauraampia alueita.

Baskimaa ei kuitenkaan takaa tunnetumpien Espanjan matkakohteiden tapaan aurinkoisia ja lämpimiä ilmoja, vaan Biskajanlahden ympäristö on ilmastoltaan sateisempi eikä ihan yhtä lämmin kuin Välimeren alueet.

Matka Suomesta Baskimaahan

Baskimaan selkeästi suurin lentokenttä sijaitsee Bilbaossa, mutta sinne ei kuitenkaan ole suoria lentoja Suomesta. Yleisesti ottaen voisi sanoa, että helpoin tapa matkustaa Suomesta Baskimaahan on lentää Bilbaohon yhdellä vaihdolla ja tällaisia lentoja on yleensä varsin hyvin saatavilla. Madridista ja Barcelonasta junalla tai bussilla siirtyminen voivat kuitenkin olla joillekin myös harkinnanarvoisia vaihtoehtoja. Finnair tosin lentää myös Bordeaux’iin, josta on muutamien satojen kilometrien matka Baskimaahan.

Baskikeittiö

Baskimaa on hyvä matkakohde kulinaristeille, sekä hintahaitarin alemmasta että ylemmästä päästä. Alueelta löytyy lukuisia Michelin-tason ravintoloita, mutta myös tavallisten paikallisten suosiossa olevia mielenkiintoisia ravintoloita. Baskien oma vastine paremmin tunnetuille espanjalaisille tapaksille tunnetaan nimellä pintxos. Pinxtot on usein lävistetty tikulla, joka pitää sen eri osat yhdessä. Merenelävät ovat myös tärkeässä roolissa paikallisessa keittiössä. Alkoholijuomien osalta hieman erikoisempi paikallinen erikoisuus on kuiva omenasiideri.

Baskimaan tärkeimmät kaupungit

Baskimaan suurin kaupunki on Bilbao, mutta pääkaupunki on neljännesmiljoonan asukkaan Vitoria-Gasteiz. Kolmanneksi suurin kaupunki on rantakaupunki ja myös gastronomiastaan tunnettu San Sebastian. Pienemmistä kaupungeista matkaajien suosiossa on baskeille kulttuurisesti tärkeä ja Picasson maalauksesta maailmanmaineeseen noussut Guernica sekä rantakaupunki Hondarribia.

Baskimaa kartta

Bilbao

350 000 asukkaan Bilbao on Baskimaan suurin ja Espanjan kymmenenneksi suurin kaupunki aivan rannikon tuntumassa Biskajanlahteen laskevien jokien suulla. Bilbao on 2000-luvulla noussut myös aiempaa suositummaksi matkakohteeksi. Joskus synkkänä teollisuuskaupunkina tunnettu Bilbao on tehnyt melkoisen muodonmuutoksen, jota monet Euroopan kaupungit ovat yrittäneet toistaa. Bilbao silti ainakaan vielä ole samanlainen massaturismin kohde kuin Espanjan suurimmat kaupungit.

2000-luvulla Bilbaon nousun symboliksi on muodostunut 1997 valmistunut Frank Gehryn suunnittelema Guggenheim-museo. Se on varmastikin kaupungin suosituin nähtävyys. Toinen modernimpaa arkkitehtuuria edustava nähtävyys on keskustan Zubi zurin silta.

Bilbaon keskusta on melko kompakti ja pari päivää kaupungissa viettävä voi pärjätä pelkästään kävelemällä jos liikkuu ydinkeskustan alueella. Kaupungissa on kuitenkin myös hyvin toimiva joukkoliikenne: metro, lähijuna ja raitiovaunut.

Bilbaosta tulee myös Baskimaan suosituin ja menestynein jalkapallojoukkue Athletic Bilbao ja keskustassa sijaitsevalla San Mamésin stadionilla pelattavat ottelut ovat kokemisen arvoisia tapahtumia myös vähemmän jalkapallosta kiinnostuneille.

Vitoria-Gasteiz

250 000 asukkaan Vitoria-Gasteiz on Baskimaan toiseksi suurin kaupunki, mutta myös virallinen pääkaupunki. Kaupunki sijaitsee Baskimaan eteläosassa. Vitoria-Gasteiz on Bilbaohon verrattuna vielä selvästi vähemmän massaturismin kohde, mutta keskisuurena historiallisesti merkittävänä kaupunkina se on kuitenkin viehättävä ja hyvä päiväkohde tai majapaikka vaikka pariksikin päiväksi.

Tapahtumista mainninarvoisia ovat heinäkuun Jazz-festivaali ja paikallisen jalkapalloseura Deportivo Alavésin ottelut.

San Sebastian

Biskajanlahden rannalla lähellä Ranskan rajaa sijaitseva vajaan 200 000 asukkaan San Sebastian (baskiksi Donostia) on Baskimaan kolmanneksi suurin kaupunki. San Sebastian sopii päiväkohteeksi Bilbaosta, mutta sitä voi hyvin käyttää myös pidemmän lomamatkan päämajapaikkana.

San Sebastian keskeisin paikka on vanha kaupunki: Parte Vieja, jossa ovat kaupungin parhaat ravintolat, baarit ja nähtävyydet. Varsinkin kulinaristille San Sebastian on hyvä vaihtoehto. Rantakaupunkina San Sebastian soveltuu kesäkaudella oikeinkin hyvin rantalomailuun ja se on itseasiassa Euroopan vanhimpia rantalomakohteita. Tärkeimpiä rantoja ovat La Concha, Ondarreta sekä Zurriola Beach.

Tapahtumista kannattaa mainita San Sebastianin elokuvajuhlat, jotka kuuluvat Cannesin, Venetsian ja Berliinin jälkeen Euroopan tärkeimpiin elokuvatapahtumien joukkoon. Paikallinen jalkapallojoukkue Real Sociaded pelaa myös Espanjan pääsarjassa.

Guernica

Guernica on noin 15 000 asukkaan pikkukaupunki kymmenisen kilometriä Biskajanlahden rannikolta etelään ja 20 kilometriä Bilbaosta itään. Sillä on kuitenkin oma erityispaikkansa Baskimaan historiassa.

Casa de Juntas eli parlamenttitalo on ollut tärkeä paikka koko Baskimaalle. Baskit ovat tulleet päättämään asioistaan tällä paikalla kasvaneen tammen alle keskiajoista lähtien. Ensimmäinen tammi istutettiin paikalle jo 1300-luvulla ja puusta on muodostunut tunnettu symboli baskeille.

Espanjan sisällissodan tapahtumat kuitenkin nostivat kaupungin maailman maineeseen. Baskit olivat sisällissodassa tasavaltalaisten puolella ja nationalisten tukijoina toiminut Natsi-Saksa testasi sodassa uusia pommikoneitaan ja yhtenä näyttävimpänä manööverinä oli Baskeille tärkeän Guernican kaupungin pommittaminen lähes maan tasalle 1937. Tapahtuma inspiroi Picasso maalaamaan hänen ehkä tunnetuimman teoksensa Guernica.

Picasso Guernica maalaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.