Bretagne Ranska – Omalaatuinen luoteisrannikko

Bretagne on historiallisesti hyvin omalaatuinen alue Ranskan luoteisrannikolla. Bretagne kuuluu Ranskan alueista niihin, joilla on ranskalaisen identiteetin ohella hyvin vahva oma, historiallisesti kelttikulttuurista vaikutteita saanut oma paikallisidentiteettinsä. Varsinaista bretonin kieltä tosin puhuu nykyään vain viitisen prosenttia Bretagnen asukkaista.

Alue muodostuu Bretagnen niemimaasta ja hieman sen ympärillä olevista alueista. Nykyään se on noin kolmen miljoonan asukkaan hallinnollinen alue. Bretagnen selvästi suurin kaupunki on reilun 200 000 asukaan Rennes. Muita suurimpia kaupunkeja ovat Brest ja Lorient. Bretagnessa on kuitenkin paljon pieniä viehättäviä rannikkokaupunkeja ja kyliä kuten esim. Saint-Nazaire ja Vannes.

Bretagne kartta

Rannikolla on myös pienempiä saarikohteita, erityisen tunnettu on Mont Saint-Michelin luostarisaari, joka sijaitsee aivan Bretagnen itäpuolella naapurialue Normandian puolella. Luontokohteista syytä mainita myös Carnacin kivimuodostelmat.

Historiallisesti Bretagneen on kuitenkin laskettu kuuluvaksi alueita myös nykyisen Pays de la Loiren alueelta, kuten Nantesin kaupunki ja sen ympäristö. Moneen Bretagneen matkustavat saapuvatkin juuri Nantesin lentokentälle, joka on koko Luoteis-Ranskan suurin lentokenttä. Pariisista Bretagneen kulkevat junat lähtevät Gare Montparnassen asemalta.

EN - 970x250

Bretagnen keittiö

Bretagnen keittiön tunnettuja kulmakiviä ovat krepit, suolaiset(crepes) ja makeat(galettes). Kala ja muut merenelävät kuten hummerit, simpukat ja osterit ovat kuitenkin myös hyvin tärkeässä roolissa. Juomapuolen osalta Bretagne on Normandian ohella toinen Ranskan siiderintuotantoalueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *