Champagne – Sampanjan kotialue Ranskassa

Champagne on yksi tunnetuista Ranskan historiallisista maakunnista ja alue tunnetaan tietysti parhaiten samppanjan tuotannostaan. Nimi juontaa juurensa antiikin Roomaan asti jolloin se tunnettiin latinaksi Campaniana. Champagne sijaitsee Ranskan koillisosassa Pariisista itään ja Lorrainesta länteen. Nykyään Champagne on virallisesti kuitenkin osa laajempaa Grand Estin aluetta ja aiemmin se oli osa Champagne-Ardennen aluetta. Alueen rajat eivät siis ole olleet pitkään aikaan aivan selkeitä.

EN - 970x250

Champagne on hyvinkin mahdollinen lomamatkan pääkohde, mutta alueelle on myös mahdollista tehdä päiväretki Pariisista. Junat Champagnen suuntaan lähtevät Pariisin Gare de l’Estin juna-asemalta. Nopeimmat pikajunat kulkevat Reimsiin Pariisista 45 minuutissa.

Champagne kartta

Reims

Reims on Champagnen ylivoimaisesti suurin kaupunki, jossa asuu noin 180 000 asukasta. Se on toisaalta mahdollinen päivämatkakohde Pariisista, mutta myös kaupunki, jossa on nähtävää pitkän viikonlopun ajaksikin tai pidemmäksikin aikaa, jos sitä käyttää tukikohtana Champagneen tutustumiseen. Kaupunki tunnetaan erityisesti mahtavasta 1200-luvulla rakennetusta goottilaisesta Notre-Dame de Reims-katedraalistaan. Muita tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat arkkipiispalle kuulunut Taun palatsi ja antiikinaikainen riemukaari Porte de Mars. Suurin ravintoloiden ja baarien keskittymä sijaitsee ydinkeskustan länsiosassa Place Drouet d’Erlonin ympäristössä.

Reimsin katedraali

Épernay – Samppanjan pääkaupunki

Épernay on reilun 20 000 asukkaan pikkukaupunki, mutta tunnetaan tärkeänä samppanjakaupunkina ja se sijaitsee aivan viinialueen ytimessä. Samppanjan maisteluun hyvän ruoan kanssa ja lähialueen tuotantoalueisiin tutustumiseen Épernay on mainio tukikohta. Samppanjantuotannon tuoma vauraus näkyy myös pikkukaupungin kaduilla ja kauniissa arkkitehtuurissa.

Champagnen viinialue

Käytännössä Champagnella viitataan usein samppanjan tuotannosta tunnettuun viininviljelyalueeseen. Se onkin ainoa paikka, jossa tuotetaan maailman arvostetuinta kuohuviiniä samppanjaa. Alueella tuotetaan jonkin verran muitakin viinejä, mutta samppanja kyllä hallitsee vahvasti alueen viinintuotantoa. Champagnen viinialue jakautuu viiteen tunnettuun ala-alueeseen, jotka ovat Aube, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims ja Vallée de la Marne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *