Emilia-Romagna lomakohteena: kaupungit ja nähtävyydet

Emilia-Romagna on Pohjois-Italian alue, joka rajautuu karkeasti pohjoisessa Lombardiaan, etelässä Toscanaan ja idässä Adrianmereen. Se on myös Italian vauraimpia alueita ja siellä asuu noin 4,5 miljoonaa ihmistä.

Emilia-Romagna ei kuulu Italian kaikkein tunnetuimpien alueiden joukkoon, eikä siellä sijaitse Italian kaikkein tunnetuimpia kaupunkeja, mutta se on monella tapaa erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto Italian lomamatkaa suunnittelevalle.

Monet italialaisen keittiön tunnetuimmat antimet kuten parmesaani, parman kinkku, mortadella, lasagne ja tortellinit ovat lähtöisin juuri Emilia-Romagnasta. Alueella tuotettuihin tunnettuihin viineihin kuuluu Lambrusco. Keskeisen sijainnin ansiosta Emilia-Romagnassa majoittuva voi melko näppärästi tehdä päivämatkoja myös naapurimaakuntien Toscanan ja Veneton kohteisiin.

Emilia Romagna kartta

Itsenäinen pikkuriikkinen San Marinon kaupunkivaltio sijaitsee myös alueen eteläosassa.

Bologna

Bologna on Emilia-Romagnan suurin kaupunki ja sijaitsee melko keskellä Emilia-Romagnaa. Siellä sijaitsee myös alueen päälentokenttä, jonne myös Finnair lentää. Bologna oli keskiajalla Euroopan tärkeimpiä kaupunkeja ja siellä on myös Euroopan vanhin yliopisto, jossa työskenteli mm. Umberto Eco. Erityisesti Bologna tunnetaan keskiaikaisista torneistaan. Se on kuitenkin ehkä Italian suurimmista kaupungeista aliarvostetuimpia matkakohteista. 400 000 asukkaan Bologna on yksi Italian kauneimmista kaupungeista ja nähtävää on helposti vähintään pitkäksi viikonlopuksi.

Parma

Parma tunnetaan luonnollisesti kinkustaan ja parmesaanijuustostaan. Se on myös Emilia-Romagnan toiseksi suurin kaupunki. Se on kuitenkin myös viihtyisä keskisuuri kaupunki, jossa viettää muutamankin päivän. Hyvä päivämatkakohde Bolognasta tai pysähdyspaikka Italian kierroksella.

Ferrara

Ferrara on reilun 100 000 asukkaan kaupunki alueen koillisosassa. Ferraran keskusta on Unescon maailmanperintökohteiden listalla ja se on hyvin kaunis pienehkö italialainen kaupunki. Ferrara ei ole Italian tunnetuimpia kaupunkeja eikä sinne suuntaudu suurimpia massaturismin virtoja ja siinä mielessä mielenkiintoinen kohde esim. pitkälle viikonlopulle.

Modena

Modena on vajaan 200 000 asukkaan keskikokoinen kaupunki keskellä Emilia-Romagnan aluetta. Modena tunnetaan toisaalta Luciano Pavarottin ja Enzo Ferrarin syntymäkaupunkina, mutta myös kulinaristien pyhäinvaelluskohteena.

Ravenna

Ravenna on reilun 150 000 asukkaan historiallinen kaupunki lähellä Adrianmeren rannikkoa. Se oli 70 vuotta Länsi-Rooman pääkaupunki, joten kaupungilla on paljon historiaa pitkä tarjottavanaan. Ravenna on nätti pikkukaupunki, joka soveltuu varsinkin mainioksi päiväkohteeksi

Rimini

Aiemmin listattuihin kulttuurikaupunkeihin verrattuna Rimini on selkeästi enemmän rantakohde. Se on kuitenkin ihan harkinnanarvoinen rantakohde ja sieltä voi rantalomalla tehdä myös retkiä Emilia-Romagnan mielenkiintoisempiin kulttuurikohteisiin.

Maaseutu

Emilia-Romagnassa kannattaa tutustua myös maaseutuun. Po-Joen laakso, alueen kukkulat ja viinitilat ovat näkemisen arvoisia, joko lyhyinä pysähdyksinä, mutta agriturismoissa voi viettää hyvin enemmänkin aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *