Espanjan itsehallintoalueet matkakohteina

Espanja jakautuu 17:ta eri itsehallintoalueeseen. Monet näistä ovat suomalaisillekin tuttuja alueita kuten Andalusia, Katalonia ja Kanariansaaret, mutta joukossa on myös heikommin tunnettuja ja pienempiä alueita.

Espanjan itsehallintoalueet kartta

Andalusia

Andalusia on laaja alue Etelä-Espanjassa. Se on myös Espanjan asukasluvultaan suurin itsehallintoalue. Mm. aurinkorannikon sijaintipaikkana se on Espanjan suosituimpia matkakohteita, myös suomalaisille.

Andalusian suurin kaupunki on Flamencon ja härkätaistelujen kotipaikka Sevilla. Toiseksi suurin kaupunki on suosittu kohde Malaga, jossa on myös Andalusian suurin lentokenttä. Andalusiassa sijaitsevat mm. myös hienostunut Marbellan lomakaupunki, Torremolinos sekä historiallinen Granadan kaupunki. Sen eteläkärjessä sijaitsee Britannialle kuuluva Gibraltar.

Aragonia

Aragonia on vähemmän tunnettu itsehallintoalue Koillis-Espanjassa, jossa asuu reilu miljoona ihmistä. Alueen selvästi suurin kaupunki on koko maan suurimpien kaupunkien joukkoon kuuluva Zaragoza.

Asturia

Asturia on pienehkö itsehallintoalue Luoteis-Espanjassa Biskajanlahden rannikolla, joka ei kuitenkaan kuulu Espanjan suosituimpien matkakohteiden joukkoon. Alueen tärkeimpiä kaupunkeja ovat Oviedo ja Gijon.

Baleaarit

Baleaarien itsehallintoalue muodostuu kolmesta Välimerellä sijaitsevasta pääsaaresta. Näistä suurin ja tärkein on monille suomalaisillekin tuttu monipuolinen lomakohde Mallorca, jossa on myös alueen suurin lentokenttä. Baleaareihin kuuluvat myös bilesaari Ibiza ja vähemmän tunnettu lomasaari Menorca.

Baskimaa

Lähellä Ranskaa ja Biskajanlahden rannalla sijaitseva Baskimaa on Espanjan itsehallintoaleuista omaleimaisimpia. Baskeilla on oma kielensä ja vahvasti Espanjasta erottuva paikallisidentiteettinsä. Se on myös Espanjan vauraampia alueita

Baskimaan suurin ja tunnetuin kaupunki on Bilbao, joka on viime vuosikymmeninä nostanut kovasti profiiliaan mm. Guggenheim museon ansiosta. Muita tunnettuja kohteita ovat San Sebastianin rantakaupunki sekä historiallisesti merkittävä Guernica.

Extremadura

Extremadura on vähemmän tunnettu ja asukasluvultaan pieni itsehallintoalue Länsi-Espanjassa. Se rajautuu lännessä Portugaliin.

Galicia

Galicia on omaleimainen itsehallintoalue Luoteis-Espanjassa. Alueen suurimpia kaupunkeja ovat Vigo ja A Coruna. Alueen tunnetuin kaupunki on ehkä kuitenkin pyhinvaellusmatkaajien Santiago de Compostela.

Kanariansaaret

Kanariansaaret on kaikille suomalaisillekin tuttu itsehallintoalue kaukana Manner-Espanjasta. Lähempänä Afrikkaa sijaitsevaan saariryhmään kuuluu suuri määrä saaria, mutta viisi varsinaista pääsaarta ovat: Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura ja La Palma.

Cantabria

Cantabria on sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan Espanjan pienimpiä itsehallintoalueita. Se sijaitsee pohjoisrannikolla Asturian ja Baskimaan välissä. Alueen suurin kaupunki on Santander.

Kastilia-La Mancha

Kastilia-La Mancha on pinta-alaltaan laaja, mutta varsin harvaan asuttu sisämaa-alue Keski-Espanjassa. Alue tunnetaan ehkä parhaiten siitä, että se on Don Quijoten tapahtumapaikka.

Kastilia ja León

Kastilia ja León on pinta-alaltaan Espanjan suurimpia itsehallintoalueita ja se sijaitsee sisämaassa Madridin luoteispuolella. Suurimpia kaupunkeja ovat Valladolid, Burgos ja Salamanca.

Katalonia

Katalonia on Espanjan tunnetuimpia ja omaleimaisimpia itsehallintoalueita, jolla on oma katalaanin kielensä ja vahva paikallisidentiteetti. Katalonia on myös asukasluvultaan Espanjan toiseksi suurin itsehallintoalue. Se on myös koko maan vauraimpia alueita.

Erityisesti Katalonian pääkaupunki Barcelona on yksi koko Euroopan suosituimmista matkakohteista.

Madrid

Madrid on Espanjan pääkaupunki ja suurin kaupunki. Sen ympärillä on kuitenkin myös hieman laajempi samanniminen itsehallintoalue. Useimmat sen keskeisimmät nähtävyydet sijaitsevat itse Madridin kaupungissa, mutta kaupungin ulkopuolella sijaitsevat mm. sisällissodan muistomerkki Santa Cruz del Valle de los Caídos ja Palacio Real de Aranjuez.

Murcia

Murcia on pienehkö itsehallintoalue Kaakkois-Espanjassa Välimeren rannalla. Suurin kaupunki on samanniminen Murcia.

Navarra

Navarra on asukasluvultaan hyvin pieni alue ja rajautuu Baskimaahan ja Ranskaan. Alueen selvästi suurin kaupunki on Pamplona, joka tunnetaan erityisesti härkäjuoksustaan.

La Rioja

La Rioja on 300 00 asukkaallaan Espanjan pienin itsehallintoalue Baskimaan eteläpuolella.

Valencia

Valencia on Espanjan suurimpia itsehallintoalueita ja käsittää merkittävän osan Espanjan rannikosta Välimerelle. Alueen suurin ja koko Espanjan kolmanneksi suurin kaupunki on myös nimeltään Valencia.

Monille lomailijoille tunnetuimpia ovat kuitenkin etelämpänä sijaitse Alicante ja nimenomaan matkailusta elävä Torrevieja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *