Euroopan TOP-10 viinialueet – Viinimatkaideoita

Viiniä tuotetaan yllättävänkin monenlaisilla alueilla Etelä- ja Keski-Euroopassa. Tässä listattuna (ei parhuusjärjestyksessä) 10 mielenkiintoista Euroopan viinialuetta ja kuinka niihin on helpointa matkustaa Suomesta

Alsace

Alsace (saks. Elsass) on historiallinen alue, joka kuuluu nykyään Ranskalle ja on muodoltaan kapeahko alue Saksan rajalla. Parhaiten Alsace tunnetaan valkoviineistään, idyllisistä pikkukylistään, joista monet ovat ns. viinitien varrella sekä Strasbourgin kaupungista ristikkotaloineen.

Alsacessa tuotetaan lähinnä valkoviiniä ja selvästi tärkein rypälelajike on riesling. Viinejä viljellään pienehköllä alueella karkeasti Strasbourgin ja Mulhousen kaupunkien välissä. Spesifimmin noin 170 kilometriä pitkän ”viinitien” katsotaan alkavan pohjoisessa Molsheimista ja päättyvän etelässä Thannin kaupunkiin. Viinialueen ytimessä sijaitsee Alsacen kolmanneksi suurin kaupunki Colmar, jota pidetään Alsacen epävirallisena viinipääkaupunkina.

Alsacen alueella ei ole merkittävää kansainvälistä lentokenttää eikä sinne ole suoria reittilentoja Suomesta. Aivan Sveitsin rajan tuntumassa sijaitsee Muhlousen Euroairport.

Bordeaux

Bordeaux-viinit kuuluvat Ranskan tunnetuimpien joukkoon ja niitä tuotetaan laajalla alueelle samannimisen kaupungin ympäristössä Luoteis-Ranskassa Akvitanian alueella. Bordeaux’n ympäristössä viljeltiin viiniä jo antiikin aikoina ja nykyään viinialueen koko on pitkälti yli 100 00 hehtaaria. Yli 90% alueen viineistä on punaviinejä. Bordeaux-punaviinit ovat tummia, varsin tanniinista ja maultaan usein täyteläisiä. Alueella tuotetaan myös joitain maailman kalleimmista viineistä. Bordeaux’n kaupungissa on myös keskisuuri kansainvälinen lentokenttä, jonne ei kuitenkaan tällä hetkellä ole suoria lentoja Suomesta.

Burgundi

Burgundi on historiallinen maakunta ja alue Ranskassa. Burgundi oli myös merkittävä kuningaskunta jo keskiajalla. Nykyään se tunnetaan erityisesti viinintuotantoalueena ja tämän takia sekä rikkaan ruokakulttuurinsa ansiosta se on Ranskan tunnetuimpia alueita.

Burgundin kaikkein tärkeimmät viinialueet sijaitsevat Dijonin kaupungin eteläpuolella. Tärkeimmät kaupungit viinialueen ytimessä ovat reilun 20 000 asukkaan Beaune sekä reilun 30 000 asukkaan Mâcon Burgundin eteläosassa. Alueen tunnetuimmat punaviinit tehdään Pinot noir-rypäleistä ja valkoviinit puolestaan Chardonnaysta.

Burgundi sijaitsee Ranskan keskiosissa alkaen Pariisin metropolialueen kaakkoisreunalta, eli se on alue, jonne on mahdollista tehdä jopa päiväretki Pariisista. Pariisin Gare du Nordilta kulkee päivittäin yli 10 junaa alueen suurimpaan kaupunkiin Dijoniin ja nopeilla junilla matka kestää vain puolisentoista tuntia

Champagne

Champagne on yksi tunnetuista Ranskan historiallisista maakunnista, joka tunnetaan tietysti parhaiten samppanjan tuotannostaan. Käytännössä Champagnella viitataan usein samppanjan tuotannosta tunnettuun viininviljelyalueeseen. Se onkin ainoa paikka, jossa tuotetaan maailman arvostetuinta kuohuviiniä samppanjaa. Alueella tuotetaan jonkin verran muitakin viinejä, mutta samppanja kyllä hallitsee vahvasti alueen viinintuotantoa.

Reims on Champagnen ylivoimaisesti suurin kaupunki, jossa asuu noin 180 000 asukasta. Se on toisaalta mahdollinen päivämatkakohde Pariisista, mutta myös kaupunki, jossa on nähtävää pitkän viikonlopun ajaksikin tai pidemmäksikin aikaa, jos sitä käyttää tukikohtana Champagneen tutustumiseen. Épernay on reilun 20 000 asukkaan pikkukaupunki, mutta tunnetaan tärkeänä samppanjakaupunkina ja se sijaitsee aivan viinialueen ytimessä. Samppanjan maisteluun hyvän ruoan kanssa ja lähialueen tuotantoalueisiin tutustumiseen Épernay on mainio tukikohta.

Champagne on hyvinkin mahdollinen lomamatkan pääkohde, mutta alueelle on myös mahdollista tehdä päiväretki Pariisista. Junat Champagnen suuntaan lähtevät Pariisin Gare de l’Estin juna-asemalta. Nopeimmat pikajunat kulkevat Reimsiin Pariisista 45 minuutissa.

Douro

Douron viinialue Pohjois-Portugalissa on nimetty sen läpi kulkevan joen mukaan. Alueen tärkein ja tunnetuin viini on portviini, joka on nimetty Douro joen laskukohdassa sijaitsevan Porton kaupungin mukaan. Varsinainen viinialue sijaitsee kuitenkin pidemmällä sisämaassa. Douro on itseasiassa maailman ensimmäinen rajattu viinialue, joka sai viinilainsäädöksensä jo vuonna 1756. Douron laakso kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon.

Porton kaupungissa sijaitsee merkittävä kansainvälinen lentokenttä, jonne on myös suoria lentoja Helsingistä.

Mosel

Moselin viinialue on saanut nimensä samannimisen joen mukaan ja se on Saksan tärkeimpiä viinintuotantoalueita. Mosel on myös alueena hyvin kuvauksellinen jyrkkien rinteidensä ansiosta. Se sijaitsee aivan Saksan läntisimmissä osissa Luxembourgin rajalla. Mosel tunnetaan erityisesti hapokkaista ja aromikkaista valkoviineistään. Mosel on Rieslingin tuotantoaluetta. Moselin viineille tyypillistä on myös melko matala alkoholipitoisuus. Alueen suurin alue on historiallinen Trier.

Yksi Euroopan suurimmista lentokentistä, Frankfurt sijaitsee vain vajaa 100 kilometriä alueesta itäänpäin.

Piemonte

Piemonte on hieman vähemmän tunnettu Italian alue maan luoteisosassa. Vajaan miljoonan asukkaan Torino on Piemonten ylivoimaisesti suurin kaupunki ja pääkaupunki. Noin 75 000 asukkaan Asti on Piemonten neljänneksi suurin kaupunki ja pienemmistä kaupungeista mielenkiintoinen kohde. Se tunnetaan spumante-kuohuviinin kotipaikkana ja Astissa on myös nätti vanha kaupunki.

Alueen tunnettuja viinejä ovat esim. Barolo, Barbaresco, Barbera, Dolcetto ja Moscato D’Asti. Ruokakulttuurin osalta alue tunnetaan erityisesti valkoisista tryffeleistään.

Torinossa on kansainälinen lentokenttä, johon ei kuitenkaan ole tällä hetkellä suoria lentoja Suomesta. Milanon alueen suurin lentokenttä Malpensa sijaitsee kuitenkin vain reilun 100 kilometrin päässä Piemonten viinialueilta.

Rioja

Rioja on Espanjan vähiten tunnettuja alueita, mutta se kuuluu maan tärkeimpien viinintuotantoalueiden joukkoon. Se sijaitsee sisämäässä hieman Baskimaan eteläpuolella. Lähin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Bilbaossa, mutta Madridin ja Barcelonan kentätkään eivät ole mahdottoman kaukana.

Toscana

Toscana on yksi tunnetuimmista Italian alueista ja hyvästä syystä myös suosittu lomakohde. Toscana sijaitsee ”Keski-Italiassa” Rooman pohjoispuolella. Matkailijoille Toscana tarjoaa tunnettuja kaupunkikohteita kuten Firenze ja Pisa, pienempiä ”kukkulakaupunkeja” kuten Siena ja San Gimigano, sekä kaunista maaseutua. Laajemmin Toscanan maaseutua kiertäville auton vuokraus on luultavastikin paras vaihtoehto. Juna- ja bussiyhteydet isompien kaupunkien ja tunnetuimpien nähtävyyksien väleillä ovat kuitenkin oikein hyvät. Alueen tärkein lentokenttä sijaitsee Pisan kaupungissa.

Firenzen kaupungin läheisyydessä sijaitsee myös tunnettu Chiantin viinialue. Toisena hyvin arvostettuna toscanalaisena punaviininä voisi mainita Montalcinon. Valkoviineistään ehkä tunnetuin on Vernaccia di San Gimignano. Toscanan arvostetuimpiin viineihin viitataan joskus sanalla supertoskanalainen, (super toscano). Toscanan viinien tärkein rypäle on Sangiovese.

Veneto

Veneto on laaja alue Pohjois-Italiassa ja se on Italian vauraimpia alueita. Alueen tärkeimmät lentokentät sijaitsevat Venetsiassa ja Veronassa. Venetsia ja Verona ovatkin myös alueen tärkeimpiä kaupunkikohteita.

Veneto on tunnetuimman italialaisen kuohuviinin, proseccon ydintuotantoalueita. Muita alueen tunnetuimpia viinejä ovat esim. amarone, valpolicella ja bardolino. Ruoista risotto ja polenta ovat Venetossa erittäin suosittuja.

Euroopan viinialueet kartta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.