Italian alueet matkakohteina

Italia on jaettu hallinnollisesti alueisiin ja maakuntiin. Alueet ovat laajempia kokonaisuuksia, joihin kuuluu useita maakuntia. Italian tunnetuimpia alueita ovat esimeriksi Sisilia, Toscana ja Veneto.

Italian alueet kartalla

Italian tärkeimmät alueet aakkosjärjestyksessä

Apulia

Apulia on Italian ”saappaan korko” eli se muodostuu Kaakkois-Italian niemestä ja sitä ympäröivästä alueesta. Etelä-Italian alueena sen ilmasto on selvästi värimerellinen, muttei se kuitenkaan kuuluu maan tunnetuimpiin matkakohteisiin. Alueen suurin kaupunki on Bari, jossa on myös Apulian kansainvälinen lentokenttä. Muita alueen tärkeimpiä ja mielenkiintoisimpia kaupunkeja ovat mm. Lecce ja Taranto.

Basilicata

Basilicata on Etelä-Italian syrjäisempi ja vähemmän tunnettu reilun 500 00 asukaan alue.

Calabria

Calabria on Italian saappaan kärki, eli lounais-Italian melko eristäytynyt niemimaa Sisilian vieressä. Calabria on koko Italian köyhin alue ja eikä se ole ollut erityisesti turistien suosiossa ja englantiakin puhutaan alueella heikonlaisesti. Halvemman hintatason ja pienempien turistimäärien myötä se on kuitenkin potentiaalinen matkakohde niille, jotka haluavat välttää suurimmat turistimassat.

Campania

Campania on Etelä-Italian alue suoraan Rooman eteläpuolella ja se tunnetaan erityisesti merkittävimmästä kaupungistaan Napolista. Napoli on tietysti suosittu matkakohde, pizzan kotipaikka ja urbaani keskus, jossa yhdistyvät kaunis historiallinen kaupunki sen vähemmän kauniine rosoineen. Campanian rannikko (mm. Caprin saari) ja pikkukaupungit kuten Sorrento tarjoavat tekemistä myös Napoli ulkopuolella.

Emilia-Romagna

Emlia-Romagna on alue aikalailla keskellä Pohjois-Italiaa. Se on Italian vauraimpia alueita, jossa ei kuitenkaan ole yhtään Italian aivan suurimmista kaupungeista. Alueen suurin kaupunki on historiallinen ylipistokaupunki Bologna, jossa on myös Emilia-Romagnan suurin lentokenttä. Muita suurimpia kaupunkeja ovat rantakaupunki Rimini, ja kulinaristeille mielenkiintoiset Modena ja Parma.

Friuli-Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia on Pohjois-Italian vähemmän tunnettuja alueita, joka sijaitsee maan koillisoassa ja rajautuu idässä Sloveniaan. Nimestä huolimatta Venetsian kaupunki ei sjaitse tällä alueella. Suurin kaupunki on Trieste.

Lazio

Lazio tarkoittaa Rooman ympärillä olevaa maakuntaa. Se on siis Italian suosituinta matkailualuetta, vaikkakin suuri osa matkailijoista ei lähde Rooman ulkopuolelle.

Liguria

Ligurian on hieman pienempi alue, joka muodostuu Luoteis-Italian rannikkokaistaleesta. Alueen suurin urbaani keskittymä on satamakaupunki Genoa. Matkailijalle mielenkiintoisempia saattavat kuitenkin olla alueen pienemmät kaupungit kylät kuten Cinque Terren alue. Tyypillinen maisema on kaunis ranta, joka muuttuu kuitenkin nopeasti sisämaahan siirryttäessä vuoristoksi.

Lombardia

Lombardia on asukasluvultaan Italian suurin alue ja siellä on myös Italian toiseksi suurin kaupunki Milano. Pohjois-Italian suurimmat lentokentät sijaitsevat myös Lombardiassa. Milanon ohella mielenkiintoisia matkakohteita ovat ainakin järvialueet, eli Garda ja Como sekä monet pienemmät kaupungit kuten esimerkiksi Bergamo ja Mantova.

Marche

Marche on hieman pienempi alue, joka sijaitsee Pohjois-Italian itärannikolla. Alueen suurin kaupunki on Ancona, jossa myös sijaitsee alueen suurin lentokenttä. Marche ei ole kaikkein suosituimpia alueita matkailijoille, mutta Adrianmeren rannikko ja Apenniinit tarjoavat kuitenkin nähtävää, varsinkin jos haluaa lomallaan välttää kaikkein suurimmat turistimassat.

Piemonte

Piemonte on alue Luoteis-Italiassa Sveitsin ja Ranskan raja-alueilla Alppien juurella. Alueen ylivoimaisesti suurin kaupunki on jalkapallojoukkue Juventuksen kotikaupunki Torino. Alueella ruuassa ja muussakin elämänmenossa näkyy naapuri Ranskan vaikutteita.

Sardinia

Sardinia on toinen ja vähemmän tunnettu Italian suurista saarista. Maisemiltaan Sardinia on varsin vuoristoinen alue. Saaren suurin kaupunki on Cagliari saaren etelärannikolla. Muita suurimpia keskittymiä ovat pohjoisrannikon Sassari ja Olbia. Kauniita rantoja on aikalaillla ympäri saarta, mutta kaikkein tunnetuin Smaragdirannikko sijaitsee saaren koillisosassa.

Sisilia

Sisilia on Italian tunnetuin saari ja myös yksi koko maan tunnetuimmista matkakohteista. Sisilia on kuitenkin suuri saari, mutta merkittävä osa matkailijoista saapuu sen itärannikolle Etnan juurelle Cataniaan ja suuntaa sieltä muihin tunnetuimpiin paikkoihin kuten Syrakusaan ja Taorminaan. Saareen sisämaassakin on kuitenkin kaunista maaseutua ja mielenkiintoisia pikkukaupunkeja. Myös alueen suurin kaupunki Palermo sijaitsee saaren toisella puolella luoteisrannikkolla.

Toscana

Toscana on alue Pohjois-Italiassa Rooman pohjoispuolella ja tunnettuna viinialueena se on Italian tunnetuimpima matkakohteita. Tunnetuin kohde on suurin kaupunki renessanssiajan helmi Firenze ja muita tunnetuimpia kaupunkeja ovat Pisa ja Siena. Pisassa sijaitsee myös Toscanan suurin lentokenttä.

Umbria

Umbria on pieni alue sisämaassa Toscanan itäpuolella ja Lazion pohjoispuolella. Alueen suurimpia, mutta silti pienehköjä kaupunkeja ovat Perugia ja Terni. Umbria on myös Alppien juurilla olevien alueiden jälkeen Italian vuoristoisimpia.

Veneto

Veneto on Pohjois-Italian tärkeimpiä alueita ja sijaitsee maan koillisosassa. Venetossa sijaitsee myös yksi Italian tärkeimmistä matkakohteista eli Venetsia, jossa on myös Veneton suurin lentokenttä. Toinen tunnetuimmista kaupungeista on historiallinen Romeon ja Julian kotikaupunki Verona. Kuohuviini Proseccoa tuotetaan juuri Veneton alueella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *