Itävallan osavaltiot

Itävalta jakautuu hallinnollisesti yhteensä yhdeksään osavaltioon (saksaksi Länder).

Itävallan osavaltiot kartta

Itävallan osavaltiot suuruusjärjestyksessä

Wien

Itävallan pääkaupunki Wien on myös oma osavaltionsa. Se on asukasluvultaan koko maan suurin osavaltio (noin 1,7 miljoonaa asukasta), mutta pinta-alaltaan pienin. Wien on kuitenkin historiallisesti merkittävänä kaupunkina Itävallan suosituin matkakohde. Osavaltion ja kaupungin ytimessä on sen suosituin turistikohde Innere Stadt eli vanhakaupunki.

Ala-Itävalta

Ala-Itävalta (Niederösterreich) on Itävallan toiseksi suurin osavaltio noin 1,6 miljoonalla asukkaallaan. Se on myös pinta-alaltaan suurin osavaltio Koillis-Itävallassa ja ympäröi Wieniä. Se rajautuu pohjoisessa Tsekkiin ja idässä Slovakiaan. Se on myös pinnanmuodoiltaan Itävallan tasaisimpia.

Ylä-Itävalta

Ylä-Itävalta (Oberösterreich) on Itävallan kolmanneksi suurin osvaltio noin 1,4 miljoonalla asukkaallaan. Se sijaitsee Pohjois-Itävallassa ja rajautuu pohjoisessa Saksan Baijeriin ja Tsekkiin. Myös maan kolmanneksi suurin kaupunki Linz sijaitsee osavaltiossa. Kuuluisa Tonava kulkee myös osavaltion läpi.

Steiermark

Steiermark on Itävallan neljänneksi suurin osavaltio noin 1,2 miljoonalla asukkaallaan. Se sijaitsee maan itäosasssa ja osavaltiossa on myös Itävallan toiseksi suurin kaupunki Graz.

Tiroli

Tiroli on noin 700 000 asukkaan osavaltio Alpeilla Länsi-Itävallassa ja se on varsinkin talvikaudella tärkeä matkakohde hiihtokeskuksiensa ja talviurheilumahdollisuuksiensa ansiosta. Tämän myötä se on myös maisemiltaan stereotypisintä Itävaltaa. Tirolin suurin kaupunki on Innsbruck.

Kärnten

Kärnten on hieman päälle 500 000 asukkaan osavaltio Etelä-Itävallassa. Suurin kaupunki on Klagenfurt.

Salzburg

Salzburg on kaupunki, mutta myös sitä ympäröivä reilun puolen miljoonan asukkaan osavaltio keskellä Itävaltaa. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Salzkammergut sijaitsee myös Salzburgin osavaltiossa.

Vorarlberg

Vorarlberg on Itävallan toiseksi pienin osavaltio maan läntisimmässä osassa rajautuen Sveitsiin ja Saksaan.

Burgenland

Vajaan 300 000 asukkaan maan itäosassa sijaitseva Burgenland on Itävallan pienin osavaltio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.