Katalonia – Omaleimainen Koillis-Espanja

Katalonia on yksi Espanjan itsehallintoalueista ja se omaa vahvan paikallisidentiteetin. Katalonialaisilla on oma espanjaa hieman muistuttava kielensä ja Katalonialla on ollut vahvoja separatistisia pyrkimyksiä. Osittain tähän liittyen Katalonia on myös koko Espanjan vauraimpia alueita. Katalonian itsehallintoalueella asuu noin 7,5 miljoonaa asukasta, eli se on koko Espanjan toiseksi suurin itsehallintoalue.

Katalonia kartta

Alueen pohjoisosassa Ranskan rajalla sijaitevat Pyreneiden vuoret. Täällä sijaitseva Ordesa y Monte Perdidon kansallispuisto kuuluu UNESCON maailmanperintökohteisiin.

Andorran pikkuvaltio sijaitsee myös alueen pohjoisosan reunalla Ranskan rajalla.

Barcelona

Katalonian ylivoimaisesti suurin kaupunki on yksi koko Euroopan tärkeämpiä metropoleja ja turistikohteita. Noin puolet Katalonian asukkaista asuu Barcelonan metropolialueella. Katalonian lentokenttä on myös Espajan toiseksi suurin lentokenttä. Barcelona on myös Madridin jälkeen koko Espanjan suurin kaupunki. Kaupungin tunnetuimpia symboleja tietysti vieläkin keskeneräinen on Sagrada Familia-kirkko ja muu Antoni Gaudin arkkitehtuuri sekä keskustan La Rambla-katu. Suurkaupungiksi Barcelonalla on kuitenkin tarjottavanaan myös hiekkarantoja.

Barcelonasta on myös kotoisin toinen Espanjan menestyksekkäimmistä jalkapallojoukkueista FC Barcelona, jonka kotistadion Camp Nou on urheilun ohella ollut myös paikka katalonialaisen paikallisylpeyden esilletuomiseen.

Muita Katalonian kaupunkeja

  • Figures on 40 000 asukkaan pikkukaupunki aivan Espanjan koilliskulmassa lähellä Ranskan rajaa, jonka tärkein nähtävyys on Salvador Dali-museo.
  • Girona on 100 000 asukkaan kaupunki sisämaassa Katalonian koillisosassa, jonka keskeisin nähtävyys on huomattavan kaunis vanha kaupunki Barri Ve. Kauniin kaupungin kapeilla kujilla on kuvattu yllättävän monia elokuvia ja tv-sarjoja mukaan lukien Game of Thrones. Gironassa on myös pieni kansainvälinen lentokenttä.
  • Lleida on 150 000 asukkaan kaupunki vuoristoisemmalla alueella lähellä Aragonian rajaa. Tunnetaan erityisesti katedraalistaan.
  • Tarragona on tärkein rantakaupunki Barcelonasta etelään. Se on myös vanhin Rooman valtakunnan ajan kaupunki Italian ulkopuolella. Tästä muistutuksena kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluu roomalainen amfiteatteri. Reilun 100 000 asukkaan Tarragona soveltuu erityisen hyvin muutaman päivän ranta- ja kaupunkiloman yhdistämiseen.

Costa Brava

Costa Brava viittaa Katalonian suositetuimpaan rantaloma-alueeseen. Sukelluksesta innostuville Costa Brava on erityisen mielenkiintoinen paikka. Costa Brava ulottuu noin 60 kilometriä Barcelonan pohjoispuolelta Ranskan rajalle asti. Alueen tärkeimpiä kyliä ovat Blanes, Tossa de Mar, ja Lloret de Mar. Vesipuistojen ja muiden vahvasti turistien valtaamien paikkojen ohella pitkältä rannikolta löytyy kyllä myös rauhallisempia kyliä ja alueita sellaisia etsiville. Barcelonaan tai sisämaan kulttuurikohteisiin on myös helppo tehdä päiväretkiä.

Cavan tuotantoalueet

Katalonia on Espanjan tärkeimpiä viininviljelyalueita ja nimenomaan Kataloniassa tuotetaan Espanjan tunnettua kuohuviiniä Cavaa. Kaikkein tärkeimmät Cavan tuotantoalueet sijaitsevat hieman Barcelonan etelä- ja länsipuolella. Näihin paikkoihin on siis helppo tehdä päiväretkiä Barcelonasta.

Ruokakulttuurin osalta tunnettuja spesifisti katalonialaisia ruokia ovat mm. kasvislisäke escalivada, romesco-kastike ja jälkiruoka creme catalana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *