Lorraine (Lothringen)

Lorraine (saks. Lothringen) on historiallinen hallinnollinen alue Itä-Ranskassa lähellä Saksan rajaa. Nimi tulee keskiaikaisesta Lotharingenin kuningaskunnasta. Se rajautuu pohjoisessa Belgiaan ja Luxembourgiin, idässä Alsaceen ja lännessä Champagneen. Alueella asuu reilu pari miljoonaa asukasta ja se on nykyään hallinnollisesti osa laajempaa Grand Estin aluetta. Tarkemmin katsottuna se jakautuu hallinnollisesti neljään departmenttiin: Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle ja Vosges.

Lorrainen suurimmat kaupungit ovat Nancy ja Metz. Nancyn keskustan nätti jalankulkijoille pyhitetty ydinkeskusta Place Stanislas kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteiden joukkoon.

Lorraine kartta Ranska

Saksan läheisenä raja-alueena saksalaisvaikutteet näkyvät alueella. 1870-1918 osia Lorrainesta kuului osaksi Saksaa. Se myös liitettiin toisen maailmansodan saksalaismiehityksen aikana osaksi Saksaa.

Lorraine ei kuitenkaan kuuluu Ranskan tunnetuimpiin matkakohteisiin. Se oli sata vuotta sitten Ranskan tärkeimpiä teollisuusalueita ja joiltain osin se on aidosti kokoelma hieman harmaita teollisuuskaupunkeja, mutta myös paljon muutakin. Matkaajalle se on myös paikka nähdä suurempien turistimassojen kansoittamatonta Ranskaa.

Ruokakulttuurin osalta alueen parhaiten tunnettu ruokalaji lienee Quiche Lorraine, paikallinen pekonia sisältävä juustopiiras. Lorraine kuuluu myös niihin muutamiin Ranskan alueisiin, joissa olut on lähes yhtä suosittu juoma kuin viini.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *