Normandia – Tunnetuin Pohjois-Ranskan alue

Normandia (Normandie) on hallinnollinen alue Pohjois-Ranskassa ja se rajautuu pohjoisessa Englannin Kanaaliin. Alueella asuu reilu 3 miljoonaa asukasta ja suurimpia kaupunkeja ovat historiallinen pääkaupunki Rouen, satamakaupunki Le Havre, Caen ja Cherbourg, mutta alueelle matkaavalle tarjolla on myös nättejä pikkukaupunkeja.

Normandia sopii pidemmänkin loman viettopaikaksi, mutta alueen kaupunkeihin ja rannikolle on halutessaan mahdollista tehdä päiväretki tai parin päivän vierailu myös Pariisista.

Normandia kartta

Monet ja Giverny

Yksi Ranskan tunnetuimmista taidemaalareista Claude Monet vietti merkittävän osan elämästään Normandiassa ja monet hänen tauluistaan kuvaavatkin juuri Normandiaa. Monetin Givernyn talon puutarhassa maalamat lummekuvat ovat varmaan kuitenkin kaikkein tunnetuinta Moneta. Giverny sijaitsee aivan Normandian kaakkoiskulmassa, jo melko lähellä Pariisia.

Monet etretat Kallio Normandia

Normandian maihinnousu

Laajemmalle yleisölle Normandia on kuuluisa toisen maailmansodan tapahtumista ja vuonna 1944 tapahtuneesta Normandian maihinnoususta. Historiallisista paikoista kiinnostuneille nähtävää on useammassakin paikassa Normandian rannikolla, mutta ne sijaitsevat kuitenkin Normandian itäpuoliskolla, Caenin kaupungista itään. Läntisimmissä osissa ovat USA:n maihinnousualueet Omaha ja Utah,

Normandian Rannikko

Normandian tärkeisiin luontonähtävyyksiin kuuluu myös Euroopan voimakkain vuorovesi-ilmiö. Rannikolla on sekä jyrkempiä rantatörmiä, mutta myös hiekkarantoja. Saint-Michelin upea luostarisaari sijaitsee Normandian länsiosassa ja sen yhteydessä pääsee myös havainnoimaan vuorovesi-ilmiötä.

Saint-Michelin luostarisaari Normandia

Normandian keittiö

Kalat ja merenelävä, erityisesti hummeri ja torvisimpukat ovat Normandian keittiössä tärkeässä roolissa. Ranskan tunnetuista juustoista valkohomejuusto Camembertia tuotetaan nimenomaan Normandiassa. Jälkiruoista paikallinen omenapiirakka Tarte Tatin kuuluu tärkeimpiin ruokalajeihin.

Calvados Ranska

Juomien osalta Normandia kuuluu Ranskan tärkeisiin siiderin tuotantoalueisiin. Normandia tunnetaan kuitenkin myös Calvadosin tuotantoalueena. Missään muualla Normandia ulkopuolella tuotettuja Omena-brandyja ei saa kutsua calvadosiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *