Portugalin alueet ja matkakohteet

Portugali voidaan matkakohteiden osalta kaikkein yksinkertaisimmin jakaa kahteen kohdetyyppiin: Mantereeseen ja Portugalin saarin. Ehkä parempi tapa on kuitenkin jakaa se kuuteen eri alueeseen. Manner-Portugali jakautuu pohjoiseen, keskiseen, Lissabonin ympäristöön sekä eteläiseen alueeseen. Portugalin saarista tunnetumpi on Madeira ja vähemmän tunnetumpi on Azorien saariryhmä.

Portugali kartta

Manner-Portugali

Pohjois-Portugali

Pohjois-Portugalissa sijaitsee maan toiseksi suurin kaupunki Porto, jonne on myös suoria lentoja Suomesta. Porton kaunis historiallinen keskusta sijaitsee, Douro-joen rannalla ja kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Yksittäisistä rakennelmista tunnetuin on varmasti joen ylittävä Dom Luis-silta. Kaikkein parhaiten Porto ehkä kuitenkin tunnetaan portviinistään ja niiden viljelyalueita pääsee ihastelemaan Douro-joen laaksoon Portosta itään.

Porto joki silt

Muita Pohjois-Portugalin isompia kaupunkeja ovat Portugalin ”perustamiskaupunki” Guimarães sekä uskonnollisena keskuksena tunnettu Portugalin kolmanneksi suurin kaupunki Braga.

Keski-Portugali

Keski-Portugali on maan vähemmän koluttuja turistialueita. Alueella on kuitenkin muutama mielenkiintoinen kaupunki. Sisämaakaupunki Coimbra on yksi maailman vanhimmista yliopistokaupungeista ja historiallisten rakennusten ohella se on suuren opiskelijapopulaation ansiosta nykyäänkin eläväinen kaupunki. Aveiron kaupunkiin viitataan myös Portugalin Venetsiana.

Lissabonia ympäröivä alue

Eteläisempi Keski-Portugali kuuluu vahvasti Lissabonin vaikutusalueeseen ja Lissabon on luonnollisesti sekä Portugalin pääkaupunki, että maan ylivoimaisesti suurin kaupunki. Lissabonissa voi tutusta sekä entisen siirtomaamahdin historiaan, mutta se on myös nykyaikainen suurkaupunki, josta jokainen varmasti löytää näkemistä ja tekemistä melkeinpä mielenkiinnonkohteista riippumatta. Lissabonin länsipuolelle sijaitsee myös suosittuja rantakohteita kuten Estoril ja Cascais.

Lissabon

Lissabonin luoteispuolella noin 25 kilometrin päässä sijaitsee UNESCO:n maailmanperintökohteisiin kuuluva Sintran kylä, jossa sijaitsee useita kauniita historiallisia palatseja ja muita rakennuksia.

Etelä-Portugali

Etelä-Portugali ja erityisesti sen eteläisempi osa, eli Algarve on monille suomalaisillekin tuttu lomakohde, joka tunnetaan erityisesti rannoistaan. Rantakohteita alueelle on lukuisia, tunnetuimpien joukkoon kuuluvat esimerkiksi Albufeira ja Lagos. Alueen suurin kaupunki on Faro, jossa myös on Algarven kansainvälinen lentokenttä.

Portugalin saaret

Madeira

Madeira on saari noin 500 kilometriä Kanariansaarista pohjoiseen ja näiden tapaan melko perinteinen lomakohde, jossa säät ovat lämpimiä ympäri vuoden. Vuoristoisen Madeira on luontonsa puolesta ehdottomasti näkemisen arvoinen ja ilmasto on suomalaisesta näkökulmasta hyvin lämmin, mutta hiekkarantoja ei juurikaan löydy.

Madeira portugali

Azorit

Azorit on Euroopan läntisin piste ja saariryhmä sijaitsee melko pitkällä Atlantilla, eikä sinne ole suoria lentoja Suomesta, joten sinne matkustamiseen täytyy nähdä hieman enemmän vaivaa. Azorit muodostuvat yhdeksästä tuliperäisestä saaresta, joista selkeähkösti suurin on São Miguel. Muita Azorien pääsaaria ovat Terceira, Faial ja Pico. Saarilla on paljon näkemisen arvoista luontoa ja luonnollisesti ilmasto on eurooppalaisittain lämpimähkö, muttei kannata odottaa hellesäitä talvikaudella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *