Puolan eri alueet: Voivodikunnat

Puola jakautuu hallinnollisesti voivodikuntiin. Maassa on yhteensä 16 voivodikuntaa.

Puola kartta voivodikunnat

Puolan voivodikunnat suuruusjärjestyksessä

Masovia

Masovian voivodikunta (Województwo mazowieckie) on reilun viiden miljoonana asukkaan alue melko keskellä Puolaa. Siihen kuuluu pääkaupunki Varsova ja alueita sen ympärillä.

Sleesia

Sleesia (Województwo śląskie) on vajaan viiden miljoonan asukkaan alue Etelä-Puolassa. Suurin kaupunki on Katowice. Sleesia on kuitenkin tiiviisti asuttu, historiallisesti teollisuusalue, jossa on yli 10 100 000 asukkaan kaupunkia.

Iso-Puola

Iso-Puola (Województwo wielkopolskie) on noin 3,5 miljoonan asukkaan alue läntisessä Keski-Puolassa. Alueen selvästi tärkein kaupunki on Poznan.

Vähä-Puola

Vähä-Puola (Małopolskie) on reilun kolmen miljoonan asukkaan alue Etelä-Puolassa Slovakian pohjoispuolella. Alueen selvästi tärkein kaupunki on Krakova. Alueella kuitenkin sijaitsee myös Puolan tärkeimpiin turismikohteisiin kuuluvat Auschwitzin keskitysleiri ja Wieliczkan suolakaivos.

Ala-Sleesia

Ala-Sleesia (Województwo dolnośląskie) on vajaan 3 miljoonan asukkaan alue Puolan lounaisosassa. Alueella on historiallisesti vahvat siteet Saksaan. Suurin kaupunki Wroclaw (saksaksi Breslau) kuului 100 vuotta sitten Saksan suurimpiin kaupunkeihin.

Łódź

Łódź (Województwo łódzkie) on kahden ja puolen miljoonan asukaan alue maan kolmanneksi suurimman kaupungin Łódźin ympärillä.

Pommeri

Pommeri (Województwo pomorskie) on reilun kahden miljoonan asukkaan alue Pohjois-Puolassa Itä-Meren etelärannalla. Alueen suurin kaupunki on yksi Puolan suosituimmista matkakohteista Gdańsk ja alueella on myös rantakaupunki Sopot.

Lublin

Lublin (Województwo lubelskie) on reilun 2 miljoonan asukkaan alue Itä-Puolassa, joka rajautuu idässä Valko-Venäjään ja Ukrainaan. Tärkeimpiin turistikohteisiin kuuluu Lublinin kaupungin linna.

Ala-Karpatia

Ala-Karpatia (Województwo podkarpackie) on noin 2 miljoonan asukkaan alue Kaakkois-Puolassa. Suurin kaupunki on Rzeszów.

Kujavia-Pommeri

Kujavia-Pommeri (Województwo kujawsko-pomorskie) on noin 2 miljoonan asukkaan alue melko keskellä Puolaa. Suurimpia kaupunkeja ovat Veiksel-joen varrella sijaitsevat Bydgoszcz ja Toruń,

Länsi-Pommeri

Länsi-Pommeri (Województwo zachodniopomorskie) on noin 1,5 miljoonana asukkaan alue Luoteis-Puolassa, jolla on historiallisesti vahvat siteet Saksaan. Alueen selkeästi suurin kaupunki on Szczecin (Stettin).

Warmia-Masuria

Warmia-Masuria (Województwo warmińsko-mazurskie) on noin puolentoista miljoonan asukkaan alue Koillis-Puolassa. Suurin kaupunki on Elbląg ja alue rajautuu pohjoisessa Kaliningradiin.

Świętokrzyskie

Świętokrzyskie on reilun miljoonan asukkaan alue Keski-Puolassa. Alueen selvästi suurin kaupunki on Kielce.

Podlasie

Podlasie on reilun miljoonan asukkaan alue Koillis-Puolassa ja se rajautuu idässä Liettuaan ja Valko-Venäjään. Alueen selvästi suurin kaupunki on Białystok.

Opole

Opole on noin miljoonan asukkaan alue Etelä-Puolassa. Selvästi suurin kaupunki on samanniminen Opole.

Lubusz

Lubusz on noin miljoonan asukkaan lännessä Saksaan rajautuva alue Länsi-Puolassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *