Saksan osavaltiot

Saksa jakautuu yhteensä 16:sta eri osavaltioon. Näistä viisi sijaitsee entisen Itä-Saksan alueella. Kolme osavaltiota on käytännössä kaupunkiosavaltioita: Berliini, Hampuri ja Bremen.

Saksan osavaltiot kartta

Saksan osavaltiot suuruusjärjestyksessä

Nordrhein-Westfalen

Noin 18 miljoonan asukkaan Nordrhein-Westfalen on asukasluvultaan melko selvästi Saksan suurin osavaltio. Alueen keskellä on Saksan perinteinen teollisuuskeskus Ruhr, jossa sijaitsee lukuisia useamman sadantuhannen asukkaan kaupunkeja kuten Essen, Dortmund, Duisburg ja Bochum. Ruhrin ytimen eteläpuolella on kuitenkin vielä pari vielä isompaa kaupunkia eli osavaltion nykyinen pääkaupunki Düsseldorf, vanha Länsi-Saksan pääkaupunki Bonn ja mm. katedraalistaan tunnettu, osavaltion suurin kaupunki Köln. Tämän osavaltion ytimen ulkopuolella sijaitsevat mm. vielä yliopistokaupunki Münster, 350 000 asukkaan Bielefeld ja länsirajalla sijaitseva historiallinen Aachen.

Baijeri

Baijeri on Saksan omalaatuisimpia osavaltioita ja se on myös pinta-alaltaan maan suurin osavaltio. 13 miljoonan Baijeri olisi myös asukasluvultaan keskikokoinen Eurooppalainen valtio. Monet Saksaan liitetyt stereotypiat kuten nahkahousut ja litran tuopit Oktoberfesteillä ovat juuri baijerilainen juttu. Se kuuluu myös Saksan vauraimpiin alueisiin. Saksan kolmanneksi suurin kaupunki München sijaitsee Baijerissa. München on myös osavaltion pääkaupunki. Muita suurimpia kaupunkeja ovat Nürnberg, Augsburg ja Regensburg.

Baden-Württemberg

Noin 10 miljoonan Baden-Württemberg sijaitsee Saksan lounaisosassa ja se rajautuu lännessä Ranskaan ja etelässä Sveitsiin. Selvästi suurin kaupunki on osavaltion pääkaupunki Stuttgart, jossa sijaitsee myös Mercedes-Benzin ja Porschen pääkonttorit. Muita osavaltion suurimpia kaupunkeja ovat Karlsruhe, Mannheim ja Freiburg. Baden-Württembergissä sijaitsevat myös Schwarzwaldin alue, kylpyläkaupunki Baden-Baden ja idyllinen Heidelberg. Baden-Württemberg kuuluu myös Saksan tärkeimpiin viinintuotantoalueisiin.

Ala-Saksi

Ala-Saksi on noin kahdeksan miljoonan asukkaan osavaltio Luoteis-Saksassa. Se rajautuu pohjoisessa Pohjanmereen ja lännessä Hollantiin. Bremenin osavaltio sijaitsee myös Saksin sisällä. Osavaltion suurimpia kaupunkeja ovat Hannover, Osnabrück ja Braunschweig. Muita tunnettuja kaupunkeja ovat yliopistokaupunki Göttingen ja Volkswagenin kotikaupunki Wolfsburg.

Hessen

Hessen on noin kuuden miljoonan asukkaan osavaltio melko keskellä Saksaa. Osavaltion selvästi suurin kaupunki on pilvenpiirtäjien finanssikeskus ja messukaupunki Frankfurt. Osavaltion tiiviimmin asutut alueet ovat juuri Frankfurtin ympärillä. Osavaltion pääkaupunki on kuitenkin Wiesbaden ja Marburg on mainitsemisen arvoinen nätti pieni yliopistokaupunki osavaltion pohjoisosassa.

Saksi

Noin neljän miljoonan asukkaan Saksi on entisen Itä-Saksan osavaltioista suurin. Se rajautuu idässä Puolaan ja etelässä Tšekkiin. Entisen Itä-Saksan kaksi suurinta kaupunkia Dresden ja Leipzig sijaitsevat Saksissa.

Rheinland-Pfalz

Rheinland-Pfalz on noin neljän miljoonan asukkaan osavaltio Ranskan rajan tuntumassa. Osavaltio rajautuu lännessä Reiniin ja joen nimi muodostaakin osavaltion nimen ensimmäisen osan. Suurin kaupunki on noin 200 000 asukkaan keskiaikainen Mainz, joka on myös osavaltion pääkaupunki. Rheinland-Pfalz on viinintuotannon osalta Saksan tärkein osavaltio.

Berliini

Saksan pääkaupunki ja suurin kaupunki noin reilun 3,5 miljoonan asukkaan Berliini on myös oma osavaltionsa ja kolmesta kaupunkiosavaltiosta suurin.

Schleswig-Holstein

Schleswig-Holstein on Tanskaan rajautuva Saksan pohjoisin osavaltio. Sillä on rajaa sekä Itämereen että Pohjanmereen. Lübeck ja Kiel(osavaltion pääkaupunki) sekä suomalaisille ehkä tuttu Travemünde sijaitsevat Schleswig-Holsteinissa.

Brandenburg

Brandenbung on noin 2,5 miljoonan asukkaan osavaltio Berliinin kaupungin ympärillä ja se myös tunnetaan ehkä hieman ”tylsänä” osavaltiona joka vain ympäröi Berliiniä. Mutta mm. Berliinin ”puutarhaesikaupunki” Potsdam sijaitsee Brandenburgin osavaltion puolella. Berliinin uusi lentokenttä on myös nimetty osavaltion mukaan.

Saksi-Anhalt

Saksi-Anhalt on reilun kahden miljoonan asukkaan osavaltio entisessä Itä-Saksassa. Merkittävimmät kaupungit ovat osavaltion pääkaupunki Magdeburg ja Halle.

Thüringen

Thüringen on reilun kahden miljoonan asukkaan osavaltio entisen Itä-Saksan alueella. Osavaltion nimen mukaan on nimetty myös Thuringen-makkara. Monet saksalaisen kulttuurin suurista nimistä ovat joko syntyneet tai eläneet suurelta osin Thüringenin osavaltiossa kuten: Bach, Goethe ja Schiller. Suurin kaupunki ja Thüringenin pääkaupunki on Erfurt.

Hampuri

Hampuri on Saksan toiseksi suurin kaupunki ja yksi kolmesta kaupunkiosavaltiosta. Asukasluku on hieman alle 2 miljoonaa. Hampuri on perinteisesti tunnettu satamakaupunkina, mutta se on nykyään varsin monipuolinen suurkaupunki.

Mecklenburg-Etu-Pommeri

Mecklenburg-Etu-Pommeri on varsinkinkin asukasluvultaan pieni osavaltio entisessä Itä-Saksassa Saksan koillisreunassa Itä-Meren rannikolla ja rajautuu idässä Puolaan. Osavaltion suurin kaupunki on Rostock ja pääkaupunki on toiseksi suurin kaupunki Schwerin.

Saarland

Saarland on pinta-alaltaan pieni ja vajaan miljoonan asukkaan osavaltio Ranskan rajalla. Selvästi suurin kaupunki on Saarbrücken.

Bremen

Saksan kolmas kaupunkiosavaltio Bremen on myös Saksan pienin osavaltio. Asukasluku on noin 660 000. Osavaltio kuitenkin muodostuu itseasiassa kahdesta toisistaan irrallisesta osasta. Isommasta Bremenin kaupungista ja pienemmästä Bremerhavenin kaupungista. Bremen tunnetaan ehkä parhaiten satamastaan ja asemastaan merenkulkukaupunkina.

1 thought on “Saksan osavaltiot”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *