Saksan osavaltiot

Saksa jakautuu yhteensä 16:sta eri osavaltioon. Näistä viisi sijaitsee entisen Itä-Saksan alueella. Kolme osavaltiota on käytänössä kaupunkiosavaltioita: Berliini, Hampuri ja Bremen.

Saksan osavaltiot kartta

Saksan osavaltiot suuruusjärjestyksessä

Nordrhein-Westfalen

Noin 18 miljoonan asukkaan Nordrhein-Westfalen on asukasluvultaan melko selvästi Saksan suurin osavaltio. Alueen keskellä on Saksan perinteinen teollisuuskeskus Ruhr, jossa sijaitsee lukuisia useamman sadantuhannen asukkaan kaupunkeja kuten Essen, Dortmund, Duisburg ja Bochum. Ruhrin ytimen eteläpuolella on kuitenkin vielä pari vielä isompaa kaupunkia eli Düsseldorf ja Köln. Tämän osavaltion ytimen ulkopuolella sijaitsevat mm. vielä yliopistokaupunki Münster, 350 000 asukkaan Bielefeld ja länsirajalla sijaitseva historiallinen Aachen.

Baijeri

Baijeri on Saksan omalaatuisimpia osavaltioita ja se on myös pinta-alaltaan maan suurin osavaltio. 13 miljoonan Baijeri olisi myös asukasluvultaan keskikokoinen Eurooppalainen valtio. Monet Saksaan liitetyt stereotypiat kuten nahkahousut ja litran tuopit oktoberfesteillä ovat juuri baijerilainen juttu. Se kuuluu myös Saksan vauraimpiin alueisiin. Saksan kolmanneksi suurin kaupunki München sijaitsee Baijerissa. Muita suurimpia kaupunkeja ovat Nürnberg, Augsburg ja Regensburg.

Baden-Württemberg

Noin 10 miljoonan Baden-Württemberg sijaitsee Saksan luoteisosassa ja se rajautuu lännessä Ranskaan ja etelässä Sveitsisiin. Selvästi suurin kaupunki on Stuttgart. Muita suurimpia kaupunkeja ovat Karlsruhe, Mannheim ja Freiburg. Baden-Württemberg. Osavaltiossa sijaitsevat myös Schwarzwaldin alue sekä esimerkiksi kylpylälaupunki Baden-Baden.

Ala-Saksi

Ala-Saksi on noin kahdeksan miljoonan asukkaan osavaltio Luoteis-Saksassa. Se rajautuu pohjoisessa Pohjanmereen ja lännessä Hollantiin. Bremenin osavaltio sijaitsee myös Saksin sisällä. Osavaltion suurimpia kaupunkeja ovat Hannover, Osnabrück ja Braunschweig.

Hessen

Hessen on noin kuuden miljoonan asukkaan osavaltio melko keskellä Saksaa. Osavaltion selvästi suurin kaupunki on pilvenpiirtäjien finassikeskus Frankfurt ja osavaltion tiiviimmin asutut alueet ovat juuri Frankfurtin ympärillä.

Saksi

Noin neljän miljoonan asukkaan Saksi on entisen Itä-Saksan osavaltioista suurin. Se rajautuu idässä Puolaan ja etelässä Tsekkiin. Entisen Itä-Saksan kaksi suurinta kaupunkia Dresden ja Leipzig sijaitsevat Saksissa.

Rheinland-Pfalz

Rheinland-Pfalz on noin neljän miljoonan asukkaan osavaltio Ranskan rajan tuntumassa. Osavaltio rajautuu lännessä Reiniin ja joen nimi muodastaakin osavaltion nimen ensimmäisen osan. Suurin kaupunki on noin 200 000 asukkaan keskiaikainen Mainz. Rheinland-Pfalz on viinintuotannon osalta Saksan tärkein osavaltio.

Berliini

Saksan pääkaupunki ja suurin kaupunki noin reilun 3,5 miljoonan asukkaan Berliini on myös oma osavaltionsa ja kolmesta kaupunkiosavaltiosta suurin.

Schleswig-Holstein

Schleswig-Holstein on Tanskaan rajautuva Saksan pohjoisin osavaltio. Sillä on rajaa sekä Itämereen että Pohjanmereen. Lübeck ja Kiel sekä suomalaisille ehkä tuttu Travemünde sijaitsevat Schleswig-Holsteinissa.

Brandenburg

Bradenbung on noin 2,5 miljoonan asukkaan osavaltio Berliinin kaupungin ympärillä ja se myös tunnetaan ehkä hieman “tylsänä” osavaltiona joka vain ympäröi Berliiniä. Mutta mm. Berliinin “puutarhaesikaupunki” Potsdam sijaitsee Bradenburgin osavaltion puolella.

Saksi-Anhalt

Saksi-Anhalt on reilun kahden miljoonan asukkaan osavaltio entisessä Itä-Saksassa. Merkittävimmät kaupungit ovat Magdeburg ja Halle.

Thüringen

Thüringen on reilun kahden miljoonan asukkaan osavaltio entisen Itä-Saksan alueella. Osavaltion nimen mukaan on nimetty myös Thuringen-makkara. Monet saksalaisen kulttuurin suurista nimistä ovat joko syntyneet tai eläneet suurelta osin Thüringenin osavaltiossa kuten: Bach, Goethe ja Schiller.

Hampuri

Hampuri on Saksan toiseksi suurin kaupunki ja yksi kolmesta kaupunkiosvaltiosta. Asukasluku on hieman alle 2 miljoonaa. Hampuri on perinteisesti tunnettu satamakaupunkina, mutta se on nykyään varsin monipuolinen suurkaupunki.

Mecklenburg-Etu-Pommeri

Mecklenburg-Etu-Pommeri on varsinkikin asukaluvultaan pieni osavaltio entisessä Itä-Saksassa Saksan koillisreunassa Itä-Meren rannikolla ja rajautuu idässä Puolaan. Osavaltion suurin kaupunki on Rostock.

Saarland

Saarland on pinta-alataan pieni ja vajaan miljoonan asukkaan osavaltio Ranskan rajalla. Selvästi suurin kaupunki on Saarbrücken.

Bremen

Saksan kolmas kaupunkiosavaltio Bremen on myös Saksan pienin osavaltio asukasluku on yhteensä noin yhteensä 660 000. Osavaltio kuitenkin muodostuu itseasiassa kahdesta toisistaan irrallisesta osasta. Isommasta Bremenin kaupungista ja pienemmästä Bremerhavenin kaupungista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *