Saksan viinialueet

Saksa ei ole maailman tai Euroopan tunnetuimpia viinimaita, mutta Saksassa sijaitsee kuitenkin useampia mielenkiintoisimpia viinintuotantoalueita ja se on koko Euroopan neljänneksi suurin viinintuottajamaa. Sitä voidaan pitää myös maailman pohjoisimpana merkittävänä viinintuottajamaana. Saksan viinialueet sijaitsevat suurelta osin Baden-Würtenbergin ja Rheinland-Pfalzin osavaltioissa Lounais-Saksassa. Saksassa voidaan laskea olevan yhteensä 13 eri viinintuotantoaluetta (Anbaugebiete).

Noin 2/3 Saksassa tuotetusta viinistä on valkoviiniä ja noin 1/3 punaviiniä. Noin puolet maailman riesling-rypäleestä tuotetusta viinistä tulee Saksasta.

Saksan tärkeimmät viinialueet

Ahr

Ahr on pienehkö viinialue Bonnin eteläpuolella Rheinland-Pfalzin osavaltioissa karkeasti Kölnin ja Koblenzin puolivälissä. Se on nimetty samannimisen joen mukaan ja on pinta-alaltaan varsin pieni. Alueella tehdään Rieslingiä, mutta moniin muihin Saksan viinialueisiin verrattuna se tunnetaan erityisesti punaviineistään.

Baden

Baden on yksi Saksan suurimmista viinialueista ja se sijaitsee aivan Saksan lounaisosissa. Alue lähtee Mannheimin tuntumasta ja jatkuu aivan eteläisimpään Saksaan Sveitsin rajalle asti. Täälläkin viljellään Rieslingiä, mutta se ei kuulu alueen kaikkein tärkeimpiin viineihin. Viinejä verrataan usein sen länsipuolella rajan takana sijaitsevan Ranskan Alsacen alueen viineihin.

Franken

Frankfurtista itään Würzburgiin ja sen itäpuolelle jatkuva Franken on Reinin ympärillä oleva, Baijerin osavaltiossa sijaitseva kapeahko viinialue. Kyseessä on varsin puhtaasti valkoviinialue.

Hessische Bergstraße

Hessische Bergstraße on Saksan pienin viinialue Frankfurtin eteläpuolella Hessenissä Baden-Würtenbergin pohjoispuolella. Hessische Bergstraßen alueella Rieslingit ovat tärkeimpiä viinejä, mutta niitäkään ei laajasti viedä alueen ulkopuolelle.

Mittelrhein

Mittelrhein (Keski-Rein) on nimensä mukaisesti Reiniä ympäröivä kapeahko ja pieni viinialue Rheinland-Pfalzin osavaltion pohjoisosassa.

Mosel

Moselin viinialue on saanut nimensä samannimisen joen mukaan. Se on myös alueena hyvin kuvauksellinen jyrkkien rinteidensä ansiosta. Se sijaitsee aivan Saksan läntisimmissä osissa Luxembourgin rajalla. Mosel tunnetaan erityisesti hapokkaista ja aromikkaista valkoviineistään. Mosel on Rieslingin tuotantoaluetta. Moselin viineille tyypillistä on myös melko matala alkoholipitoisuus.

Nahe

Nahe on pienehkö viinialue Reinin ja Mainzin itäpuolella. Viinialue on saanut nimensä Nahe-joesta. Nahella tuotetaan lähinnä Rieslingiä.

Pfalz

Palatinate on viinialue joka pitkulaisesti Ranskan rajalta pohjoiseen päin. Pfalzt on myös yksi Saksan suuriummista viinialueista. Rein-joen toisella puolella Ranskan puolella on hyvin samankaltainen Ranskan Alsacen viinialue.

Rheingau

Rheingaun on nimensä mukaisesti Reinin ympäristössä sijaitseva viinialue Wiesbadenista Rüdesheimiin.

Rheinhessen

Rheinhessen sijaitsee nimensä mukaisesti Hessenin osavaltiossa Reinin ympäristössä.

Saale-Unstrut

Saale-Unstrut on toinen Itä-Saksan viinialueista ja myös koko maan pohjoisin.

Sachsen

Saksan viinialueista pienin ja itäisin sijaitsee Elben laaksossa ja Dresdenin ympäristössä.

Württemberg

Württemberg on pinta-alaltaan yksi Saksan suurimmista viinialueista ja se sijaitsee osittain samannimisessä Baden-Württembergin osavaltiossa. Viiniä viljellään Neckar-joen ympäristössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *