Toscanan kohteet ja nähtävyydet

Toscana on yksi tunnetuimmista Italian alueista ja hyvästä syystä myös suosittu lomakohde. Toscana sijaitsee ”Keski-Italiassa” Rooman pohjoispuolella ja se lasketaan osaksi vauraampaa Pohjois-Italiaa. Matkailijoille Toscana tarjoaa tunnettuja kaupunkikohteita kuten Firenze ja Pisa, pienempiä ”kukkulakaupunkeja” kuten Siena ja San Gimigano, sekä kaunista maaseutua ja viininviljelyalueita, joihin voi tutustua agriturismon muodossa. Tunnettua Chiantia tuotetaan myös nimenomaan Toscanan alueella hieman Firenzen eteläpuolella.

Laajemmin Toscanan maaseutua kiertäville auton vuokraus on luultavastikin paras vaihtoehto. Juna- ja bussiyhteydet isompien kaupunkien ja tunnetuimpien nähtävyyksien väleillä ovat kuitenkin oikein hyvät, jos ei suunnista viinitiloille ja maaseudulle. Toscanasta lähtöisin olevista ruoista tunnettu on mm. kasviskeitto ribollita

Kauniin Toscanan pienenä kääntöpuolena ovat varsinkin kovimpien lomasesonkien aikaan valtaisat turistimassat, jotka saattavat tarkoittaa pitkiä jonoja nähtävyyksiin ja kalliita hintoja majoituksen suhteen.

Toscana kartta

Toscanan kaupungit

Firenze – Renesanssiajan helmi ja ulkoilmamuseo

Firenze on Toscanan suurin kaupunki ja yksi Euroopan kauneimmista kaupungeista, todellinen renessanssiajan helmi. Junamatka Roomasta Firenzeen kestää noin kaksi tuntia.

Firenze on keskisuuri kaupunki, jossa asuu noin 300 000 asukasta, mutta on varsinkin lomakautena hyvin vahvasti turistien kansoittama. Tähän on kuitenkin syynsä sillä Firenzen keskusta on suoranainen ulkoilmamuseo.

Firenzen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Piazza della Duomon aukio, Palazzo Vecchion palatsi, Ponte Vecchio -silta sekä kaupungin tuomiokirkko. Firenzessä kuitenkin sijaitsee myös merkittävä osa renessanssiajan taideaarteista ja näkemisenarvoisia museoitakin on useita.

Pisa

Pisa on pienehkö kaupunki Länsi-Toscanassa, jolla on kuitenkin merkittävä historia sillä keskiajalla se oli tärkeä kaupunkivaltio. Useimmat tuntevat Pisan luonnollisesti kuitenkin parhaiten kaupungin kaltevasta tornista. Pisan historiallisessa keskustassa on kuitenkin muutakin nähtävää ainakin parin päivän ajaksi. Pisa on myös hyvä tukikohta jos haluaa viettää lomaa Toscanassa vieraillen sitä ympäröivillä alueilla. Osittain tietysti myös sen takia, että Toscanan suurin lentokenttä sijaitsee juuri Pisassa.

Siena

Siena on Pisan tapaan pienehkö historiallinen kaupunki, jolla on kuitenkin merkittävä historia. Keskustan Piazza del Campol-aukio on arkkitehtuurinsa ja rakenteensa puolesta yksi maailman tunnetuimmista keskiaikaisista aukioista. Tiiviissä, mutta kapeiden kujien ja suurehkojen korkeuserojen keskustassa on kuitenkin nähtävää vähintään päiväksi tai pariksi, mutta se sopii erityisen hyvin yhden päivän matkakohteeksi Firenzestä tai Pisasta.

San Gimigano – ”Keskiajan Manhattan”

San Gimigano on varmaankin Toscanan tunnetuin ”kukkulakaupunki” ja sijaitsee jotakuinkin Firenzen ja Sienan puolivälissä. Kooltaan se on hyvinkin pieni kaupunki. Se on myös Unescon maailmanperintökohde ja tunnetaan erityisesti keskiaikaisista torneistaan ja sitä on varsin hauskasti kutsuttu ”keskiajan Manhattaniksi”.

Lucca

Lucca on Toscanan keskisuurista kaupungeista vähemmän tunnettuja, mutta siinä mielessä myös lomailijalle ehkä hieman rauhallisempi paikka, jonka kaduilla ei lainehdi yhtä suuria turistimassoja. Sen keskusta on kuitenkin tunnetumpien serkkujensa tapaan kaunis keskiaikainen kaupunki ja vähintään pidemmällä Toscanan matkalla voi olla hyvä idea piipahtaa myös Luccassa. Lucca tunnetaan myös säveltäjä Giacomo Puccinin syntymäkaupunkina.

Toscana Italia

Montalcino

Montalcino on noin 5000 asukkaan kaunis kukkulakaupunki Sienasta etelään. Se tunnetaan erityisesti Brunello di Montalcino viinistään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *