Veneto matkakohteena – kaupungit ja nähtävyydet

Veneto on Italian hallinnollisista alueista suurimpia ja kokonaisuudessaan siellä asuu noin 5 miljoonaa asukasta. Se on Italian vauraimpia alueita ja sijaitsee Emilia-Romagnasta pohjoiseen ja Lombardiasta itään. Alueen tärkeimmät lentokentät sijaitsevat Venetsiassa ja Veronassa. Sinne on kuitenkin lyhyt siirtymä myös esimerkiksi Bergamon lentokentältä. Tunnettu matkakohde Garda-järvi sijaitsee alueen länsireunalla.

Veneton kartta

Venetsia

Venetsia on maailman myyttisimpiä kaupunkeja ja koko Italian suosituimpia matkakohteita. Venetsian keskusta on myös pysynyt suurelta osin historiallisessa asussaan eikä ole muuttunut paljoakaan viimeisen sadan vuoden aikana. Venetsiaan suuntaa vuosittain valtaisa määrä matkailijoita, joten sen keskeisimmät osat ovat usein turistimassojen valtaamia, joten kannattaa olla matka-ajankohdan, vuorokaudenajan tai oman liikkumisen suhteen hereillä, jotta välttää pahimmat ruuhkat. Venetsissa myös sijaitsee yksi Pohjois-Italian suurimmista lentokentistä.

Venetsialla on värikäs historia sillä se oli itsenäisnen kaupunkivaltio, joka hallitsi ympäristöään ja Dalmatian rannikkoakin useiden vuosisatojen ajan. Kaupungin pääaukio Pyhän Markuksen tori on koko maailman tunnetuimpia nähtävyyksiä. Aukioiden ja rakennusten ohella Venetsia kuitenkin tunnetaan kaikkein parhaiten kanaaleistaan, joista tunnetuin on Canal Grande.

Elokuun lopussa järjestettävät Venetsian elokuvafestivaalit kuuluvat myös koko Euroopan tärkeimpien elokuvatapahtumien joukkoon.

Verona

Verona on asukasluvultaan aika täsmälleen samaa kokoa Venetsian kanssa ja myös melko merkittävä matkakohde. Verona tunnetaan ehkä parhaiten Romeon ja Julian kaupunkina. Se onkin mainio kohde romanttiselle kaupunkilomalle.

Veronassa voi myös tutusta historialliseen arkkitehtuuriin niin antiikin, keskiajan kuin renessanssin osalta. Yksittäisistä rakennuksista ehkä kuuluin on keskustan antiikkinen amfiteatteri, joka oli yksi antiikin Rooman suurimmista..

Padova

Padova on Veneton kolmanneksi suurin kaupunki, mutta selvästi vähemmän tunnettu kuin Venetsia ja Verona. Kaupunkina tunnetaan ehkä parhaiten yliopistostaan. Kaikkein suurimpien turistivirtojen ulkopuolelle haluaville Padova on oikein hyvä päivämatkakohde, joka on myös varsin kaunis historiallinen kaupunki.

Muuta Venetossa

Veneton pienemmistä kaupungeista näkemisen arvoisiin kuuluu ainakin Veronan ja Venetsian puolivälissä sijaitseva renessanssiarkkitehtuuristaan tunnettu Vicenza. Veneto on myös tunnetuimman italialaisen kuohuviinin, proseccon ydintuotantoalueita. Muita alueen tunnetuimpia viinejä ovat esim. amarone, valpolicella ja bardolino. Ruoista risotto ja polenta ovat Venetossa erittäin suosittuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *