Amsterdamin lentokenttä (Schipol)

Schipol eli Amsterdamin lentokenttä on Hollannin ylivoimaisesti suurin ja lisäksi koko Euroopan kolmanneksi suurin lentokenttä. Vuonna 2019 sen kautta kulki noin 72 miljoonaa matkustajaa. Kentältä onkin hyvin kattavasti reittejä jokapuolelle Eurooppaa, mutta myös muille mantereille. Tiheimmin liikennöity yksittäinen reitti on Amsterdamista Lontoon Heathrowlle.

Schipol on myös Hollannin ylivoimaisesti suurimman lentoyhtiön KLM:n pääkenttä. Suorat lennot Helsingistä Amsterdamiin tarjoavia lentoyhtiöitä ovat seuraavat: Finnair, Norwegian.

Suurten matkutajamäärien seurauksena Amsterdamin lentokenttä on myös kooltan varsin suuri, vaikkakin se muodostuu vain yksittäisestä yhtenäisestä terminaalirakennuksesta. Se jakautuu kolmeen halliin, jotka puolestaan jakantuuat useampaan ”sormeen”. Hallissa 1 sormet B ja C, Hallista 2 sormet D ja E ja Hallissa 3 sormet F, H ja M.

Amsterdamin lentokentän pohjapiirros

KML:n mukaan koneenvaihdossa Amsterdamissa menee 40 minuuttia jos lentää Euroopan sisällä ja 50 minuuttia jos lennot ovat mannerten välisiä. ”Jos matkustat Schengen-maista ja Schengenin ulkopuolisista maista tai jos matkustat niihin, kannattaa varautua ylimääräisiin turva- ja passitarkastuksiin. Ne voivat pitkittää koneenvaihtoon kuluvaa aikaa huomattavasti.

Lentokentän sijainti ja matka Amstedamin keskustaan

Lentokenttä sijaitsee melko lähellä Amsterdamin keskustaa, vain vajaa 10 kilometriä sen lounaispuolella ja siirtyminen Schipolista keskustan on melko nopeaa ja helppoa.

Lentokenttäjuna ja siirtyminen muualle Hollantiin

Nopein tapa kulkea kentältä keskustaan on juna joka vie Amsterdam Centraal-päärautatieasemalle. Junat lähtevät terminaalin alla olevalta juna-asemalta. Lippu maksaa noin neljä euroa suuntaansa. Matka kestää 15-20 minuuttia ja junia kulkee noin 10 minuutin välein. Kentältä keskustaan kulkee myös lentokenttäbusseja ja kuskilta ostettuna lippu maksaa 5 euroa.

Schipolin juna-asema on myös osa Hollannin laajempaa junaverkostoa ja sieltä on mahdollista matkustaa suoraan myös moniin muihin Hollannin kaupunkeihin.

Hollannin junaverkostoa

Taksilla kulkeminen Amsterdamin keskustaan on junaa kalliimpaa hitaampaa. Taksimatka maksaa tyypillisesti 40-50 euroa. Myös Uber operoi Amsterdamissa. Lentokentältä voi myös varata kuljetuksen etukäteen.