Budapestin lentokenttä (Ferenc Liszt)

Budapestin lentokenttä (Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) on ylivoimaisesti Unkarin suurin kenttä ja sen kautta kulki vuonna 2022 yhteensä niukasti yli 10 miljoonaa matkustajaa. Kentältä on suorat yhteydet useimpiin Euroopan merkittäviin kaupunkeihin, kuten myös Helsinkiin, jonne lentävät Finnair ja Norwegian. Lentokenttä toimii unkarilaisen halpalentoyhtiö Wizz Airin päälentokenttänä.

Kentän virallisen nimen Franz Liszt-osuus tulee 1800-luvulla eläneen unkarilaisen säveltäjä Franz Lisztin mukaan.

Lentokenttä muodostuu kahdesta toisiinsa kytketystä terminaalista (2A ja 2B). Terminaalien välillä kulkee Sky Court ”väliterminaali”. Kentällä ei ole enää nykyään terminaalia numero 1, joka suljettiin joitain vuosia sitten. 2A terminaali toimii Schengen alueen sisäisille lennoille, joten se on useimmille suomalaisille se, josta lennot lähtevät.

Lentokentän sijainti ja matka Budapestin keskustaan

Lentokenttä sijaitsee reilu 15 kilometriä Budapestin keskustan kaakkoispuolella. Lentokentältä on mahdollista kulkea keskustaan useilla eri tavoilla.

Lentokentän virallinen taksi on nimetään Főtaxi, jonka voi varata tiskiltä lentokentän ulko-ovien vierestä. Taksin varaamisen jälkeen saadaan kuitti, joka sisältää taksin rekisterinumeron. Taksin keskustaan pitäisi maksaa keskimäärin noin 6000 forinttia, eli vähän päälle 20 euroa. Kuljetuksia voi varata myös etukäteen netistä

Budapestin metro ja bussit lentokentälle

Kentälle ei ole raideyhteyttä, joten julkisen liikenteen vaihtoehtona on bussit. Linja 100E kulkee lentokentän ja Budapestin ydinkeskustassa sijaitsevan Deák Ferenc-aukion välillä. Bussiin pitää ostaa erityinen noin kolme euroa maksava lippu.

Linja 200E:lla pääsee useita kilometrejä keskustan eteläpuolella sijaitsevalle Kőbánya-Kispestin metroasemalle, jolta sinisellä metrolinjalla numero 3 pääsee näppärästi keskustaan ja tältä linjalta voi vaihtaa myös muihin Budapestin metrolinjoihin.