Istanbulin (uusi) lentokenttä

Istanbulin uusi lentokenttä (İstanbul Havaliman) otettiin käyttöön 6.4.2019, jolloin se korvasi matkustajaliikenteen osalta Istanbulin vanhemman pääkentän (İstanbul Atatürk Havalimanı). Kenttä on koko Turkin suurin lentokenttä ja ylipäätään yksi Euroopan suurimmista lentokentistä.

Se on kooltaan valtava ja tällä hetkellä mitoitettu noin 90 miljoonalle vuosittaiselle matkustajalle, mutta tulevaisuudessa sen kautta voisi kulkea jopa 200 miljoonaa matkustajaa. Lentokenttä kuitenkin muodostuu vain yhdestä suuresta terminaalirakennuksesta, joka kuitenkin jakautuu viiteen eri sormeen A, B, D, G, ja F.

Lentokentältä on hyvin kattavasti lentoja eri puolille Eurooppaa ja Lähi-Itää. Lentokenttä on Turkish Airlinesin pääkenttä ja se tarjoaa kentältä selvästi enemmän reittejä kuin mikään muu lentoyhtiö. Myös nimenomaan Turkish Airlines tarjoaa suoria lentoja Helsingin ja Istanbulin välillä.

Lentokentän sijainti ja yhteydet Istanbulin keskustaan

Istanbulin lentokenttä kartta

Lentokenttä sijaitsee Euroopan puolella Mustanmeren rannalla melko kaukana Istanbulin keskustasta. Istanbulin metron on tarkoitus kulkea kentälle jo tulevina lähivuosina, mutta toistaiseksi joukkoliikennevälineinä Istanbulin keskustaan toimivat bussit, joita liikennöivät Havaist ja IETT. Bussimatka keskustaan kestää 1 – 1,5 tuntia ja liput maksavat vain kolmisen euroa (18 Turkin liiraa).

Taksimatkan Istanbulin keskustaan tulisi kestää 45-60 min ja maksaa 200 liiraa.(noin 31 euroa). Lentokentältä voi myös varata kuljetuksen etukäteen.