Belgrad – Serbian ja Balkanin pääkaupunki

Belgrad (Београд) Serbian pääkaupunki, joka oli aikoinaan entisen Jugoslavian pääkaupunki ja nykyään Balkanin suurin kaupunki. Kaupungilla on sosialismin ajalta ja 90-luvun sotien takia tietty synkkä maine ja nämä elementit ovat kaupungissa vielä nähtävissä. Muutamia Naton pommittamia rakennuksia on jätetty korjaamatta. Belgradin asukasluku on kuitenkin selvästi yli miljoonaan, joten se on aito suurkaupunki, jossa on tarjolla monenlaista tehtävää ja nähtävää, ja monilta se osin muistuttaa paljon muita Euroopan suurkaupunkeja.

Belgrad on kuitenkin myös jollain lailla Venäjä-light, jossa kyrilliset kirjaimet sekä ortodoksikirkot ja muu slaavilaisuus yhdistyy Balkanin läntisempiin piirteisiin. Toisaalta pinnan alta löytyy myös turkkilaisvaikutteita, sillä historian aikana Belgrad on ollut myös osa ottomaanien imperiumia.

Sijainti

Belgrad sijaitsee melko keskellä Serbiaa, hieman maan keskipisteestä pohjoiseen. Lännessä Bosnian ja Kroatian rajoihin on matkaa reilu 50 kilometriä ja idässä saman verran Romaniaan. Pohjoisen suuntaan Unkarin rajalle on noin 200 kilometriä. Tonava-joki kulkee kaupungin pohjoispuolella, mutta kaupunkikuvaa hallitsee Tonavan sivuhaara Sava, joka halkoo kaupungin kahteen osaan. Historiallisemmat osat ja keskustan tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat pääosin itärannalla, länsirantaa hallitsee uudempi rakennuskanta. Belgradin lentokenttä sijaitsee noin 20 kilometriä keskustasta länteen.

Belgrad kartta

Serbian halvan hintatason ansiosta Belgradissa syöminen ja juominen on myös varsin edukasta ja vaihtoehtoja on paljon. Myös kaupungin hotellit ovat hinnoiltaan edukkaita. Yöelämän näkökulmasta tarjolla on myös monenlaista vaihtoehtoa. Serbian valuutta on dinaari ja se on arvoltaan noin 0,8 senttiä.

Belgradin suosituimmat nähtävyydet ovat ehkä Tonavan ja Savan rannoilla sijaitsevat Kalemegradin puisto ja linnoitus. Kävelykatu Knez Mihailova on ehkä matkaajalle kaupungin tärkein katu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *