Bordeaux – Ranskan viinipääkaupunki

Bordeaux on erityisesti sitä ympäröivien alueiden punaviineistä tunnetuksi tullut kaupunki Luoteis-Ranskassa Akvitanian alueella. Noin neljännesmiljoonan asukkaan Bordeaux kuuluu Ranskan 10 suurimman kaupungin joukkoon, mutta se on hyvin viehättävä keskikokoinen kaupunki, joka soveltuu kivasti pitkän viikonlopun lomakohteeksi, mutta varsinkin jos haluaa vierailla kaupunkia ympäröivillä alueilla, voi Bordeaux’ssa helposti viettää paljon pidemmänkin loman. Aidon ranskalaista menoa etsivälle se on hyvä vaihtoehto Pariisille.

Bordeaux kartta

Laaja alue Bordeaux:n keskustaa joen länsirannalla kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteiden joukkoon. Kaupungissa on myös lähemmäs 20 Michelin tähden saanutta ravintolaa. Rannikon lähellä ja joen suistossa sijaitsevana alueena kalat ja merenelävät ovat suosittuja paikallisessa keittiössä. Toki paikallisten punaviinien kanssa nautittavaksi sopivat myös erityisesti tuhdit liharuoat.

Matkustaminen Bordeaux’hon

Bordeaux siis sijaitsee Lounais-Ranskassa. Kaupungissa on keskisuuri kansainvälinen lentokenttä, jonne on suoria lentoja myös Suomesta. Lentokenttä sijaitsee vain noin reilu 5 kilometriä keskustasta länteen. Muilta Ranskan suuremmilta lentokentiltä kuten Pariisista tai Nizzasta on Bordeaux’n hyvin pitkä, matka ja nämä eivät ehkä ole hyviä vaihtoehtoja, ellei suunnittelee pidempää Ranskan matkaa.

Varsinaisen Bordeaux:n keskustan alueella liikkuessa saattaa pärjätä hyvin ihan kävelemällä ja varsinainen kävelykeskustakin on verrattain iso, mutta kaupungissa on myös laadukas joukkoliikennejärjestelmä, jonka rungon muodostaa neljä raitiovaunulinjaa.

Bordeaux Ooppera

Tärkeimmät nähtävyydet

  • Oopperatalo Grand Théâtre.
  • Place des Quinconces on laaja aukio ydinkeskustan pohjoisosassa
  • Place de la Bourse on ehkä Bordeaux:n tunnetuin nähtävyys, 1700 luvulla rakennettu kokonaisuus Garonne-joen rannalla.
  • Rue Sainte-Catherine on reilun kilometrin pituinen kapea kävelykatu ja kaupungin pääostoskatu.

Viinialueet ja Konjakki

Bordeaux yhdistetään sanana erityisesti arvostettuihin punaviineihin. Viiniä tuotetaan käytännössä kaikissa ilmansuunnissa kaupungista ulospäin suunnatessa. Erihintaisia ja erityyppisiä matkoja lähialueen viinitiloille on varsin paljon tarjolla. Toki itse kaupungissakin on paljon mielenkiintoisia viinikauppoja ja kohtuuhintaisia ravintoloita viinien maisteluun, jos varsinainen viinitiloihin tutustuminen ei niin kiinnosta.

Ranskan tunnetuimman väkevän alkoholijuoman hyvin rajattu tuotantoalue Coganc sijaitsee myös lähellä Bordeaux’sta, noin 50 kilometriä kaupungista koilliseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.