Bukarest matkakohteena – Nähtävyydet ja muu

Bukarest on Romanian pääkaupunki ja maan ylivoimaisesti suurin kaupunki. Reilulla kahdella miljoonalla asukkaallaan se kuuluu Euroopan 10:n suurimman kaupungin joukkoon. Se sijaitsee maan kaakkoisosassa suht lähellä Bulgarian rajaa ja reilun 100 kilometrin päässä Mustasta merestä.

Bukarest sijainti kartta

Bukarestissa kyllä on paljon stereotyyppisen harmaata sosialistisen ajan asuntotuotantoa, mutta myös tätä vanhempaa historiallista rakennuskantaa ja viimeisen päälle modernia viimeisten vuosikymmenten aikana rakennettua kaupunkia.

Monissa osissa kaupunkia vanha nimitys ”Pikku Pariisi” tuntuu naurettavalta, mutta monissa historiallisemmissa paikoissa ymmärtää mistä tämä nimitys on tullut. Keskustan pohjoispuolella sijaitsee Pariisin esikuvan mukaan vuonna 1922 rakennettu riemukaari Arcul de Triumf. Tämämän kaltainen mielenkiintoinen historia ja kulttuuri, yhdessä halvan hintatason ja varsin vilkkaan kaupunkikulttuurin kanssa tekee siitä potentiaalisen kaupunkilomakohteen sellaiselle, jolla on edes ripaus seikkailunhalua.

Bukarestin riemukaari

Kaupungin pohjoispuolella sijaitsee Bukerestin lentokenttä, jonne on kattavasti suoria lentoja ympäri Eurooppaa, myös Helsingistä. Kaupungissa on varsin toimiva nelilinjainen metro, joka helpottaa pidempiä siirtymisiä keskustan alueella ja sen ulkopuolelle.

Bukarestin vanha kaupunki

Vanhakaupunki (Centrul Vechi) on keskustan viehättävimpiä paikkoja. Vanha kaupunki ei ole koko kaupungin kokoon nähden suuri, mutta erittäin riittävä vähintään pitkäksi viikonlopuksi. Nykyään vanha kaupunki on ”pikkupariisina” myös Bukarestin yöelämän keskuksia. Vanhan kaupungin itälaidalla kulkee yksi Bukarestin tärkeimmistä kaduista Calea Victoriei.

Bukarest vanha kaupunki

Vanhan kaupungin tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluvat Stavropoleos-kirkko ja lähes 200 vuotta vanha kauppahalli Hanul lui Manuc.

Romanian parlamenttitalo Bukarest – Kansan talo

Romanian parlamenttitalo (romaniaksi Palatul Parlamentului) tunnettiin alun perin nimellä Kansan talo. Se sijaitsee Bukarestin keskustassa ja on varmasti maan tunnetuin rakennus, Bukarestin tärkein rakennus ja edelleen yksi koko maailman suurimmista rakennuksista. Neliöitä parlamenttitalossa on yhteensä peräti 365 000.

Rakennus oli Romanian hallitsijan Nicolae Ceaușescun massiivisen uudistussuunnitelman kruununjalokivi, jossa rakennuksen olisi ollut tarkoitus toimia kaikkien Romanian tärkeimpien toimielimien sijaintipaikkana.

Parlamenttitalon rakentaminen aloitettiin 1984 ja se oli lähellä valmistumista kun Ceaușescu syrjäytettiin vallasta 1989, mutta ei ollenkaan viimeistelty. Rakennus oli kuitenkin niin lähellä valmista, että se päätettiin rakentaa loppuun asti kommunistisen järjestelmän romahtamisen jälkeen. Suuri osa rakennuksen sisätilojen koristeluista jäi kuitenkin kesken ja edelleen noin 70% rakennuksesta on täysin tyhjä.

Arena Națională – Romanian kansallisstadion

Bukarestin modernimpaa rakennuskantaa edustaa vuonna 2008 valmistunut uusi yli 50 000-paikkainen kansallisstadion Arena Națională, jossa Romanian jalkapallomaajoukkue pelaa ottelunsa.

Muita näkemisen arvoisia paikkoja Bukarestissa ovat esim. taidegalleria Muzeul Național de Artă al României ja konserttihalli Ateneul Român.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *