Hollannin suurimmat ja tärkeimmät kaupungit lomakohteina

Hollanti on ylipäätään pinta-alaltaan pieni maa, mutta sen sisälläkin kaikkein suurimmat kaupungit ovat keskittyneet maan länsiosan ns. Ranstadin alueelle.

Hollanti kaupungit kartta
Hollannin kartta

Amsterdam – Pääkaupunki

Pääkaupunki Amsterdam on Hollannin suurin kaupunki ja vajaalla 900 000 asukkaallaan maan suurin kaupunki. Se on yksi Euroopan suosituimmista turistikohteista. Hollannin kultakaudella 1600-luvulla Amsterdam oli maailman tärkeimpiä jos ei jopa tärkein kaupunki. Kaikkialla läsnäolevan vesi yhdistettynä 1600-luvun arkkitehtuurin tekee Amsterdamista yhden Euroopan kauneimmista kaupungeista. Amsterdamin lentokenttä on myös ylivoimaisesti koko maan suurin.

Rotterdam – Satamakaupunki

Rotterdam on reilulla 600 000 asukkaallaan Hollannin toiseksi suurin kaupunki, mutta matkakohteena se on jäänyt täysin Amsterdamin varjoon. Rotterdam tuhoutui todella pahasti toisessa maailmansodassa ja alue täyttyi 1900-luvun jälkipuolella ehkä hieman vähemmän kauniista modernistisesta arkkitehtuurista. Rotterdam on historiallisesti profiloitunut satamakaupungiksi ja satama on edelleen Euroopan suurin. Nyky-Rotterdamin tunnetuimpia maamerkkejä lienevät Etelä- ja Pohjois-Rotterdamin yhdistävä Erasmussilta (Erasmusbrug) 2014 valmistunut uusi kauppahalli Markthal.

(Den) Haag

Reilun puolen miljoonan (Den) Haag on Hollannin kolmanneksi suurin kaupunki. Se tunnetaan hallintokaupunkina, jossa on Hollannin parlamentti ja suurlähetystöt sekä ministeriöt. Se ei ehkä kuitenkaan kuulu Hollannin kauneimpiin kaupunkeihin. Tunnettuihin nähtävyyksiin kuuluvat kuitenkin Mauritshuis, joka esittelee laajasti Hollannin kultakauden taidetta ja Escher in Het Paleis, jonka nimestä voi päätellä että se esittelee Escherin erikoisia teoksia.

Utrecht

Utrecht on Hollannin neljänneksi suurin kaupunki reilulla 300 000 asukkaallaan. Se sijaitsee hieman Amsterdamista sisämaahanpäin ja on Amsterdamiin matkaavalle mahdollisesti mukava päiväkohde, jos haluaa tutusta nättiin ja vilkkaaseen, mutta Amsterdamia vähemmän turistien kansoittamaan kaupunkiin. Kaupungin tunnetuin symboli on massiivinen Dom Church tuomiokirkko.

Eindhoven

Eindhoven on Hollannin viidenneksi suurin kaupunki ja suurin Ranstadin ulkopuolella. Se on myös yhden Hollannin menestyksekkäimmän jalkapallojoukkueen PSV Eindhovenin kotikaupunki

Maastricht

Maastricht on reilun 100 000 asukkaan kaupunki eteläisimmässä Hollannissa Limburgissa aivan Belgian rajalla.

Leiden

Leiden on toinen Hollannin näteistä, historiallisista pienistä yliopistokaupungeista. Se sijaitsee Amsterdamin ja Haagin välissä, lähempänä jälkimmäistä.

Delft

Delft on historiallinen kaunis yliopistokaupunki Haagin ja Rotterdamin välissä. Se tunnetaan myös mm Vermerenin maalauksesta.

.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *