Klaipeda – Liettuan rantakaupunki

Klaipeda on asukasluvultaan Liettuan kolmanneksi suurin kaupunki ja tärkein satamakaupunki. Kaupunki sijaitsee keskellä Liettuan rannikkoa. Sadan kilometrin pituinen ja erikoisen muotoinen Kuurinkynnäs alkaa myös Klaipedan edustalta. Liettuan tärkein rantakohde, hiekkarannoistaan tunnettu Palanga puolestaan sijaitsee noin 30 kilometriä Klaipedan pohjoispuolella.

Klaipeda Liettua kartta

Klaipedan kaupunki perustettiin jo 1200-luvulla saksalaisten toimesta. Suuren osan historiastaan se ollut saksalainen kaupunki ja siihen on sen takia historian aikana usein viitattu nimellä Memel. Nykyään saksalaisvaikutteet näkyvät lähinnä jossain keskustan historiallisissa rakennuksissa. Itsenäistynyt Liettua sai kaupungin itselleen ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Nykyään Klaipedassa asuu noin 150 000 asukasta.

Klaipedan keskusta on varsin pieni ja näppärästi käveltävissä ja merkittävin aukio on teatteriaukio. Kaupungin varmaankin tärkein yksittäinen nähtävyys on Klaipedan linna keskustan reunalla ja meren rannalla. Kaupungin nähtävyyksiin kuuluu myös aikoinaan Suomen Neuvostoliitolle sotakorvauksina maksama, nykyään laivaravintolana toimiva Meridianas.

Tärkeän liettualaisen olutmerkin Švyturysin panimo sijaitsee myös kaupungissa keskustan reunalla ja sen yhteydessä on myös ravintola ja panimon historiaa esittelevä museo. Kaupungin suurin ostoskeskus sijaitsee hieman keskustan eteläpuolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *