Krakova matkakohteena – Nähtävyydet ja muu

Krakova on Puolan historian ensimmäinen pääkaupunki ja nykyään maan toiseksi suurin kaupunki Varsovan jälkeen. Varsinkin Varsovaan verrattuna Krakova on historiallinen helmi, mutta se on sitä myös koko Eurooppaa katsottaessa. Sen historialliset rakennukset selvisivät lähes täysin vahingoittumattomana toisesta maailmansodasta ja vanha kaupunki ja erityisesti sen pääaukio ovat aivan Euroopan kauneimpia. Vanhan kaupungin ohella näkemisen arvoinen alue on ainakin keskustan historiallinen juutalaiskaupunginosa Kazimierz.

Krakova on kuitenkin suosittu matkakohde myös kahdesta hieman sen ulkopuolella sijaitsevasta kohteesta johtuen. Auschwitzin keskitysleiri sijaitsee reilu 50 kilometriä Krakovasta länteen. 10 kilometriä Krakovan keskustasta etelään sijaitsee myös mielenkiintoinen Wieliczkan suolakaivos, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon.

Krakovassa on keskisuuri kansainvälinen lentokenttä, joka sijaitsee noin 10 kilometriä kaupungin keskustan länsipuolella. Krakovaan on suoria lentoja myös Helsingistä. Juna kulkee Krakovan keskustaan lentokentältä alle 20 minuutissa.

Krakovan vanha kaupunki (Stare miasto)

Krakovan vanha kaupunki (Stare miasto) on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä vanhoja kaupunkeja. Se on syystäkin UNESCON maailmanperintökohde ja suurelta osin syy, jonka takia Krakovaan suuntaa niin paljon matkailijoita.

Krakova vanha kaupunki kartta

Vanhankaupungintori (puolaksi Rynek Główny) on yksi koko Euroopan suurimmista keskiaikaisista aukioista. Aukion keskellä sijaitsee historiallinen kauppahalli, josta voi edelleen ostaa monenlaista, joskin nykyään pääasiassa turisteille suunnattua tavaraa. Toinen pääaukion keskeisimpiä rakennuksia on Marian kirkko. Aukiolle on myös monenlaista kojua, joista voi kohtuulliseen hintaan ostaa sekä perinteisempiä puolalaisia että modernimpia pikaruokia.

Krakovan vanha kaupunki

Vanhankaupungin läpi, Floriańska kadulta Grodzka-kadulle kulkee ns. Kuninkaallinen reitti, jonka kaikkien Krakovaan matkaavien pitäisi kävellä läpi vähintään kerran. Vanhan kaupungin eteläreunalla kukkulalla sijaitsee Kasimir III:n 1300-luvulla rakennuttama massiivinen kuninkaanlinna (Wavel), joka kuuluu kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Kaikilta muilta reunoilta vanhaa kaupunkia ympäröivät kapeat, mutta (varsinkin kesällä) hyvin miellyttävät ja suositut puistokaistaleet, joihin viitataan sanalla Planty. Kokonaisuutena tästä muodostuu kuitenkin hyvin pitkä yhtenäinen puistoalue, joka kiemurtelee kilometrejä vanhan kaupungin ympäri.

Vanhaan kaupunkiin on keskittynyt kauniiden rakennusten ohella merkittävä osa myös kaupungin yöelämästä. Baareja on useampi sata, joten vallinnanvaraa riittää, ehkä jopa valinnan vaikeuteen asti.

Kazimierz

Kazimierz on Krakovan vanha juutalaiskaupunginosa. Se sijaitsee Vanhankaupungin eteläpuolella keskustan eteläosassa Veikselin pohjoisrannalla. Sinne kulkee ydinkeskustasta raitiovaunuja, mutta kävelymatkakaan ei ole kohtuuttoman pitkä.

Joen eteläpuoli

Tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Krakovan nähtävyydet sijaitsevat suurelta osin joen pohjoispuolella. Aivan Vistula-joen eteläpuolella sijaitsee kuitenkin varsinkin kaksi mielenkiinoista museota: Fabryka Schindlera eli Oscar Schindlerin tehdasmuseo sekä MOCAK (Krakovan modernin taiteen museo).

Auschwitz-Birkenau

Auschwitz-Birkenau on keskitysleiri, jonka lähes kaikki osaavat nimetä ja se on myös Puolan tunnetuimpia matkakohteita. On arvioitu että Auschwitzissa tapettiin hieman yli miljoonaa ihmistä, joista noin 90% oli juutalaisia. Se sijaitsee vajaa sata kilometriä Krakovan kaupungista länteen. Krakovasta on kuitenkin helppo tehdä päivämatka Auschwitziin. Sekä valmiiden matkapakettien, että pelkkien kuljetuksien tarjoajia on lukuisia.

Wieliczkan suolakaivos

Wieliczkan suolakaivos on ollut Unescon maailmanperintökohteiden joukossa vuodesta 1978 lähtien ja kuuluukin 12:n ensimmäisen maailmanperintökohteeseen. Kokonaisuudessaan historian aikana kaivettuja tunneleita on yli 300 kilometriä, joten turistina kaivoksessa voi kiertää oppaan johdolla vain hyvin pienen osan kokonaisuudesta.

Puola suolakaivos

Suolakaivos oli toiminnassa 1200-luvulta aina vuoteen 2007 asti. Tosin kaupallinen kaivostoiminta loppui tulvaongelman takia jo 1996. Kaivoksen tunnelit ulottuvat pisimillään yli 300 metrin syvyyteen asti, tosin turistit pääsevät vain noin 100 metrin syvyyteen asti. Kaivostoiminnan historian esittämisen ohella kaivoksessa on myös iso määrä varsin taidokkaasti tehtyjä suolaveistoksia.

Kaivos sijaitsee melko lähellä Krakovaa, noin 15 kilometriä sen keskustasta kaakkoon. Monet toimijat järjestävät kuljetuksia Krakovan keskustasta suolakaivokselle, mutta sinne on myös mahdollista kulkea melko helposti ja erittäin halvalla käyttämällä Krakovan julkisista liikennettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *