Krakovan vanha kaupunki

Krakovan vanha kaupunki (Stare miasto) on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä vanhoja kaupunkeja. Se on syystäkin UNESCON maailmanperintökohde ja paikka, jonka takia Krakovaan suuntaa niin paljon matkailijoita.

Krakova vanha kaupunki kartta

Vanhankaupungintori (puolaksi Rynek Główny) on yksi koko Euroopan suurimmista keskiaikaisista aukioista. Aukion keskellä sijaitsee historiallinen kauppahalli, josta voi edelleen ostaa monenlaista, joskin nykyään pääasiassa turisteille suunnattua tavaraa. Toinen pääaukion keskeisimpiä rakennuksia on Marian kirkko. Aukiolle on myös monenlaista kojua, joista voi varsin edulliseen hintaan ostaa sekä perinteisempiä puolalaisia että modernimpia pikaruokia.

Krakovan vanha kaupunki

Vanhankaupungin läpi, Floriańska kadulta Grodzka-kadulle kulkee ns. Kuninkaallinen reitti, jonka kaikkien Krakovaan matkaavien pitäisi kävellä läpi vähintään kerran.

Vanhan kaupungin eteläreunalla kukkulalla sijaitsee Kasimir III:n 1300-luvulla rakennuttama massiivinen kuninkaanlinna (Wavel), joka kuuluu kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Krakovan kuninkaanlinna Wavel

Kaikilta muilta reunoilta vanhaa kaupunkia ympäröivät kapeat, mutta (varsinkin kesällä) hyvin miellyttävät ja suositut puistokaistaleet, joihin viitataan sanalla Planty. Kokonaisuutena tästä muodostuu kuitenkin hyvin pitkä yhtenäinen puistoalue, joka kiemurtelee kilometrejä vanhan kaupungin ympäri.

Vanhaan kaupunkiin on keskittynyt kauniiden rakennusten ohella merkittävä osa myös kaupungin yöelämästä. Baareja on useampi sata, joten vallinnanvaraa riittää, ehkä jopa valinnan vaikeuteen asti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *