Kreetan kaupungit: Iraklion, Hania ja muut

Kreeta tunnetaan pitkälti rannoistaan ja historiallisista kohteistaan. Saarella on kuitenkin myös pienempiä ihan mielenkiintoisia kaupunkeja ja suurinta kaupunkia Iraklionia voisi pitää myös pienenä kaupunkikohteena.

Kartta Kreeta kaupungit

Iraklion (Heraklion)

Iraklion (eng .Heraklion) on Kreetan selvästi suurin kaupunki ja myös hallinnollinen keskus. Se sijaitsee melko keskellä Kreetan pohjoisrannikkoa. Iraklionin asukasluku on noin 170 000. Iraklionissa sijaitsee myös toinen ja suurempi Kreetan lentokentistä. Suurempana kaupunkina Iraklionista löytyy myös jonkin verran kunnon yöelämää.

Kreetan historiallisista kohteista Knossoksen palatsi sijaitsee myös aivan Iraklionin kaupungin eteläpuolella ja itse kaupungissa sijaitsee myös arkeologinen museo, joka esittelee kattavasti saaren minolaista kulttuuria. Museo sijaitsee kaupungin keskeisimmillä paikoilla vanhan kaupungin reunoilla. Historiasta kiinnostuneille Iraklionissa on kuitenkin muitakin mielenkiintoisia museoita.

Keskusta-alue on varsin kompakti ja siellä voi liikkua pelkästään kävellen. Pidemmällä keskustan ulkopuolella sen länsipuolella sijaitsevat kaupungin tärkeimmät hiekkarannat Amoudaran alueella.

Hania

Hania on Kreetan toiseksi suurin kaupunki ja hyvin tunnettu matkakohde. Se sijaitsee saaren pohjoisrannikolla melko lähellä Kreetan länsireunaa. Kaupungissa sijaitsee myös toinen Kreetan kansainvälisistä lentokentistä. Hanian asukasluku on hieman päälle 50 000.

Hania on Kreikan vanhimpia kaupunkeja ja kaupungissa näkyy merkkejä useammalta aikakaudelta, kuten ”venetsialainen” majakka, mutta se on kokonaisuutenakin koko Kreikan kauneimpia kaupunkeja. Aika lähellä kaupungin keskustaa sijaitsee pieni Nea Horan hiekkaranta, mutta alueen merkittävämmät hiekkarannat sijaitsevat kauempana Hanian länsipuolella.

Réthymno

Réthymno on Kreetan kolmanneksi suurin kaupunki, jossa asuu hieman päälle 30 00 asukasta. Se sijaitsee myös saaren pohjoisrannikolla jotakuinkin Iraklionin ja Hanian puolivälissä. Myös täällä näkyy mielenkiintoisia historiallisia rakennuksia useammaltakin aikakaudelta. Kaupungin ytimessä on pieni nätti vanhakaupunki, mutta kaupunki leviää pikkukaupungiksi yllättävän pitkälle rannikon suuntaan.

Ierapetra

Ierapetra on Kreetan neljänneksi suurin kaupunki ja harvemmin asutun etelärannikon suurin kaupunki. Se on kuitenkin pikkukaupunki, jossa asuu alle 30 00 asukasta. Etelärannikolla sijaitsevana se on myös säidensä puolesta keskimäärin kaikkein aurinkokoisimpia paikkoja Välimerellä. Ierapetra tunnetaankin ennen kaikkea rantakohteena.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos on Kreetan viidenneksi suurin kaupunki. Se sijaitsee saaren länsiosassa ja tunnetaan erityisesti rantakohteena. Agios Nikolaosissa asuu noin 20 000 asukasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.