Latvian suurimmat kaupungit

Latvian täysin ylivoimaisesti suurin kaupunki on pääkaupunki Riika ja maan muut kaupungit ovat jääneet täysin sen varjoon. Tässä kuitenkin lyhyet luonnehdinnat Latvian suurimmista kaupungeista.

Latvian kaupungit kartta

Riika Latvian pääkaupunki

Latvian pääkaupunki Riian historia ulottuu keskiajalle asti. 1900-luvun alussa se kuului silloisen Venäjän suurimpiin kaupunkeihin ja se on edelleen merkittävähkö metropoli, jossa asuu reilu 600 000 asukasta. Se on myös vähän kaikella mahdollisella tavalla Latvian keskus: taloudellisesti, kulttuurillisesti ja liikenteellisesti. Kansainvälisesti se tunnetaan ehkä parhaiten jugendarkkitehtuuristaan. Maan ainoa kansainvälinen lentokenttä sijaitsee myös Riiassa. Riianlahden rannalla sijaitseva Riika myös on melko keskellä Latviaa.

Daugava

Koillis-Latviassa lähellä Liettuan ja Valko-Venäjän rajaa sijaitseva Daugava on noin 90 000 asukkaalla Latvian toiseksi suurin kaupunki. Samanniminen Daugava-joki jakaa kaupungin kahtia. Noin puolet kaupungin asukkaista ovat venäjänkielisiä.

Liepāja

Itämeren rannalla Etelä-Latviassa sijaitseva noin 70 000 asukkaan Liepāja on Latvian kolmanneksi suurin kaupunki. Liepāja tunnetaan tuulisena kaupunkina sillä meren ohella sen itäpuolella on vesimassa Liepāja-järven muodossa.

Jelgava

Reilun 50 000 asukkaan Jelgava on Latvian neljänneksi suurin kaupunki, joka sijaitsee vajaa 50 kilometriä Riiasta etelään.

Jūrmala

Vajaan parikymmenen kilometrin päässä Riiasta sijaitseva huvilakaupunki Jūrmala on oikeastaan pitkä kokoelma pienempiä kyliä. Asukasluku on noin 50 000, mutta se syttyy eloon varsinkin kesäkaudella.

Ventspils

Noin 40 000 asukkaan satamakaupunki Ventspils sijaitsee Luoteis-Latvian rannikolla.

Sigulda

Sigulda on reilun 10 000 asukkaan pikkukaupunki, noin 50 kilometriä pääkaupunki Riiasta koilliseen. Sigulda sijaitsee Gaujan kansallispuiston vieressä joten sitä ympäröivät metsät ja sen korkeammilta kohdilta on hyvät näkymät näiden metsien yli. Siguldan ympäristö maasto on pinnanmuodoiltaan Latvian kumpuilevimpia. Siguldan tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat kaksi linnaa: uusgoottilaista arkkitehtuuria edustava uusi Siguldan linna ja Liiviläisritarien Siguldan linna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *