Łódź – Puolan vähemmän tunnettu kaupunki

Łódź on Puolan kolmanneksi suurin kaupunki, muttei kuitenkaan erityisen tunnettu tai varsinkaan suosittu matkakohde. Se sijaitsee hyvinkin keskellä Puolaa reilu 100 kilometriä pääkaupunki Varsovasta luoteeseen. Łódź ei itsessään ehkä ole mielenkiintoisin pääkohde lomalle, mutta voi olla jännä päivämatkakohde esim. Varsovasta jos haluaa tutustua melko turismivapaaseen puolalaiseen kaupunkiin.

lodz kartta puola

Łódźin historia ei ulotu keskiajalle asti, vaan kaupunki alkoi kasvaa vasta 1800-luvulla, mutta silloin siitä muodostui yksi Euroopan merkittävimmistä teollisuuskaupungeista, erityisesti tekstiiliteollisuuden ansiosta. Nobel-palkitun kirjailija Władysław Reymontin kirja Luvattu Maa kertoo juuri 1800-luvun lopun Łódźista. Edelleen kaupunkikuvassa näkyykin vahvasti teollisuushistoria.

Piotrkowska – Łódźin tärkein katu

Łódźin kiistatta tunnetuin ja merkittävin katu on vajaa 5 kilometriä pitkä Piotrkowska, joka kulkee etelä-pohjoissuunassa kaupungin läpi. Useat kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, jugendtaloista ja ostospaikoista sijaitsevat Piotrkowskan varrella.

Lodzin ghetto

Łódzissa oli toiseen maailmaansotaan hyvin merkittävä juutalaisvähemmistö ja tämän seurauksena Lodzin ghetto oli Varsovan gheton jälkeen Natsi-Saksan toiseksi suurin juutalaisghetto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *