Lyon – Ranskan toiseksi suurin kaupunki matkakohteena

Lyon on Ranskan käytännössä toiseksi suurin kaupunkialue. Marseille on suurempi kaupunki jos katsotaan tiukasti hallinnollisia rajoja eli tällä mittarilla Lyon on vasta Ranskan kolmanneksi suurin kaupunki, sillä jo reilun kilometrin päässä Lyonin keskustasta alkaa itsenäinen Villeurbannen kunta. Kaupunkikohteena Lyon on kuitenkin Pariisin jälkeen ehkä Ranskan mielenkiintoisin vaihtoehto. Puolen miljoonan asukkaan Lyon tarjoaa pienehkönä suurkaupunkina aika paljon erilaisia vaihtoehtoja matkaajalle.

Erityisesti Lyon tunnetaan ehkä kuitenkin ruoasta ja sitä on kutsuttu Ranskan gastronomiseksi pääkaupungiksi. Michelin-tähden saaneita ravintoloita on yli 20. Bouchon on spesifisti Lyonin alueella käytetty termi hieman rennommasta ravintolasta, jonka kaltaiseen yleensä muualla Ranskassa viitataan sanalla bistro. Tärkeistä Ranskan viinialueista Beaujolais sijaitsee aivan kaupungin pohjoispuolella ja Rhônen-laakso hieman kaupungin eteläpuolella.

Lyon kartta Ranska

Lyon sijaitsee hieman Ranskan keskipisteestä kaakkoon Rhone-joen varrella, melko lähellä Sveitsin rajaa, Auvergne-Rhône-Alpesin hallinnollisella alueella. Lyonissa on merkittävä kansainvälinen lentokenttä, jonne on ollut kausittaisesti myös suoria lentoja Suomesta, mutta Länsi-Ranskan Geneven lentokenttä on myös hyvä vaihtoehto Lyoniin matkaavalle sillä välimatka on vain noin 100 kilometriä. Nopeat junat kulkevat Pariisista Lyoniin keskimäärin noin 2,5 tunnissa ja ne lähtevät kaupungin mukaan nimetyltä Gare de Lyonin asemalta.

Lyonin historia

Lyonin historia ulottuu pitkälle antiikin aikoihin asti. Roomalaiset perustivat sen ennen ajanlaskun alkua nimellä Lungdum. Pitkälle keskiajalle asti se oli myös tärkeydeltään Pariisiin vertautuva kaupunki. Ytimestä löytyy suhteellisen laaja renessanssiaikainen vanhakaupunki Vieux Lyon, joka kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteiden joukkoon. Lyonilaiset Lumièren veljekset tunnetaan myös elokuvan luojina.

Jotkut saattavat muistaa historiasta myös nimen Klaus Barbie eli Lyonin teurastaja, joka oli ehti lyhyehkön natsimiehityksen aikana muutamien vuosien ajan toimia erityisen raakana hahmona.

Lyon Rhone

Julkinen liikenne

Lyonissa on erittäin toimiva julkinen liikenne. Metrolinjoja on yhteensä neljä ja raitiovaunulinjoja seitsemän. Pidemmälle matkaaville alueella on myös hyvä lähijunajärjestelmä, jota matkaajat ehkä käyttävät kuitenkin ainoastaan lentokentältä poissiirtymiseen.

Olympique Lyonnais

Paikallinen jalkapallojoukkue Olympique Lyonnais on yksi Ranskan suurimmista jalkapallojoukkueista, joka mm. voitti Ranskan mestaruuden seitsemän kertaa putkeen 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmennellä. Nykyään se pelaa 2016 EM-kisoihin rakennetulla Parc Olympique Lyonnais-stadionilla, jonne mahtuu noin 60 000 katsojaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.