Pariisin kaupunginosat (Arrondissementit 1-20)

Valojen kaupunki, Ranskan pääkaupunki Pariisi jakautuu virallisesti 20:een kaupunginosaan. Ranskaksi näistä kaupunginosista käytetään sanaa arrondissement. Tällä Pariisin ydinalueella asuu yhteensä noin 2,1 miljoonaa asukasta, mutta kaupunkialue jatkuu melko yhtenäisenä myös naapurikuntien puolelle ja Pariisin sekä kolmen sitä ympäröivän kunnan alueella (Petite Couronne) asuu yhteenlaskettuna peräti noin 4,5 miljoonaa asukasta.

Pariisin matkustavilla ei kuitenkaan ole kaupungin lentokenttiä lukuun ottamatta useinkaan paljon syytä kulkea varsinaisen Pariisin ulkopuolelle. Pariisin tunnetut nähtävyydet ja kaupungin kauniit bulevardit löytävät 20 kaupunginosan alueelta. Perinteisesti arrondissementeihin on viitattu roomalaisilla numeroilla, mutta nykyään käytetään myös merkkejä 1-20.

Pariisin viralliset kaupunginosat (Arrondissementit)

1. Arrondissementti

1. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä Le Louvre. Se sijaitsee Seinen pohjoispuolella ja on Pariisin keskeisimpiä alueita. Siellä sijaitsee mm. Louvren taidemuseo, Tuileries’n palatsi ja kauppakeskus Les Halles.

2. Arrondissementti

2. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä La Bourse. Se on Pariisin virallisista kaupunginosista pienimpiä ja sijaitsee hieman Seinen pohjoispuolella, muttei kuitenkaan sen rannalla. Sen tunnetuin nähtävyys lienee oopperatalo Opéra-Comique

3. Arrondissementti

3. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä Le Temple. Se sijaitsee Pariisin ytimessä Seinen pohjoispuolella on ja kaupunginosista pienimpiä. Siellä sijaitsee kuitenkin muutamia Pariisin mielenkiintoisimpia museoita kuten Musée Picasso ja Conservatoire des Arts et Métiers.

4. Arrondissementti

4. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä L’Hôtel de Ville. Se sijaitsee Seinen pohjoisrannalla kaupungin ytimessä. Siihen kuuluvat myös Île Saint-Louisin saari ja suuri osa Île de la Citén saaresta, jossa sijaitsee myös Notre Dame. Muita alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Hôtel de Ville ja Pompidou-keskus.

5. Arrondissementti

5. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä Le Panthéon. Se sijaitsee Seinen etelärannalla kaupungin ytimessä. Pariisin matkaavien suosikkialueiden joukossa olevat Latinalaiskorttelit sijaitsevat myös osittain 5 arrondissementissä. Kaupunginosassa sijaitsevat myös Pariisin yliopistojen historiallinen päärakennus Sorbonne ja Pantheon.

6. Arrondissementti

6. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä Le Luxembourg. Se sijaitsee Pariisin ytimessä Seinen etelärannalla. Alueella on vahvaa boheemi ja intellektuellinen historiansa. Sartreen ja Camun kaltaiset intellektuellit viettivät aikoinaan aikaa juuri tämän kaupunginosan kahviloissa. Kaupunginosassa sijaitsee myös mm. Luxembourgin puisto.

7. Arrondissementti

7. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä Le Palais-Bourbon. Se sijaitsee Seinen rannalla Lounais-Pariisissa. Kaupunginosassa sijaitse paljon hallinnollisia rakennuksia ja lähetystöjä, mutta se on myös Pariisiin matkaavien suosiolla sillä siellä on paljon museoita kuten taidemuseo Musée d’Orsay ja Musée Rodin. Kaikkein parhaiten kaupunginosa kuitenkin tunnetaan Pariisin kuuluisimmasta nähtävyydestä Eiffel-tornista.

8. Arrondissementti

8. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä L’Élysée. Se sijaitsee Seinen pohjoispuolella Länsi-Pariisissa. Pariisin varmaankin tunnetuin katu Champs-Élysées ja sen varrella oleva Riemukaari sijaitsevat tässä kaupunginosassa. Kaupunginosa kuuluu myös Pariisin kalleimpien joukkoon.

9. Arrondissementti

9. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä L’Opéra. Se sijaitsee keskellä Pohjois-Pariisia. Yksi Pariisin tunnetuimmista bulevardeista Boulevard Haussmann halkoo kaupunginosaa. Kaupunginosan nimen mukaisesti siellä sijaitsee myös Pariisin opera. Tämän lisäksi kaupunginosassa on myös pari Pariisin tunnetuimpiin kuuluvaa kauppakeskusta: Galeries Lafayette ja Printemps.

10. Arrondissementti

10. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä Entrepôt. Se sijaitsee melko keskellä Pohjois-Pariisia. Kaupunginosassa sijaitsee kaksi Pariisin kuudesta päärautatieasemasta: Gare du Nord ja Gare de l’Est. Se on nykyään myös Pariisin tiheimmin asuttuja kaupunginosasia.

11. Arrondissementti

11. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä Popincourt. Se sijaitsee Seinen pohjoispuolella Koillis-Pariisissa. Se on Pariisin, mutta jopa koko Euroopan tiheimmin asuttua alueita.

12. Arrondissementti

12. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä Reuilly. Se sijaitsee Seinen pohjoisrannalla Itä-Pariisissa. Alueen ehkä tunnetuin rakennus lienee Opéra Bastille. Kaupunginosaan kuuluu myös Bois de Vincennesin puisto, joka sijaitsee tavallaan varsinaisen Pariisin reunalla, sisemmän kehätien ulkopuolella.

13. Arrondissementti

13. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä Les Gobelins. Se sijaitsee Seinen eteläpuolella Kaakkois-Pariisissa. Kaupunginosassa sijaitsee mm. yksi Pariisin päärautatieasemista Gare d’Austerlitz sekä Ranskan kansalliskirjasto.

14. Arrondissementti

14. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä L’Observatoire. Se sijaitsee Pariisin etelärajalla. Kaupunginosassa sijaitsevat mm. Gare Montparnassen rautatieasema ja varsinaisen Pariisin ainoa pilvenpiirtäjä Tour Montparnasse.

15. Arrondissementti

15. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä Vaugirard. Se sijaitsee Pariisin lounaisosassa. Se on Pariisin asukasluvultaan suurin kaupunginosa ja ehkä kaupunginosa joihin voi suunnata jos haluaa yrittää nimenomaisesti välttää suurimmat turistimassat.

16. Arrondissementti

16. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä Passy. Se sijaitsee joen pohjoispuolella Pariisin länsiosassa. Se on Pariisin yläluokkaisimpia ja kalleimpia kaupunginosia. Kaupunginosa sijaitsee aivan Riemukaaran länsipuolella. Arrondissomentissä sijaitsee myös jalkapallojoukkue PSG:n kotistadion Parc des Princes sekä Stade Roland-Garros, jossa pelataan Ranskan avoimet. Virallisesti kaupunginosaan kuuluu myös sen länsilaidalla, kehätien ulkopuolella sijaitseva Bois de Boulognen puisto.

17. Arrondissementti

17. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä Les Batignolles-Monceau. Se sijaitsee Pariisin luoteisosassa kaupungin rajalla.

18. Arrondissementti

18. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä La Butte-Montmartte. Se sijaitsee kaupungin pohjoisosassa Pariisin rajalla. Pariisin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluva Montmartre sijaitsee kaupunginosassa. Se on ollut historian saatossa myös monien taitelijoiden asuinpaikka.

19. Arrondissementti

19. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä Les Buttes-Chaumont. Se sijaitsee Pariisin koillisreunalla.

20. Arrondissementti

20. Arrondissementti tunnetaan myös nimellä Ménilmontant. Se sijaitsee Pariisin itäisimmissä osissa Seinen pohjoispuolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *