Pietarin metro ja liikkuminen kaupungissa

Pietarin metro ( Петербургский метрополитен ) muodostuu yhteensä viidestä metrolinjasta ja 72:sta asemasta, joista seitsemällä on mahdollista vaihtaa linjasta toiseen. Linjojen tunnusvärit ovat punainen, sininen, vihreä, oranssi ja purppura. Metro kulkee päivittäin kello aamukuudesta yhteen yöllä. Metromatka maksaa 60 senttiä.

Metron asemavälit ovat melko pitkiä, joten usein asemalta joutuu kävelemään melko pitkään tai joutuu käyttämään metron lisäksi myös bussia tai raitiovaunua.

Suomen asema ja metro

Jos saapuu junalla Pietariin Suomen asemalle, on aseman viereinen metropysäkki nimeltään Ploshchad Lenina (Пло́щадь Ле́нина) eli Leninin aukio. Se on osa punaista metrolinjaa numero 1. Suomen asemalta keskustaan päin lähtiessä tulee ottaa Prospekt Veteranovim suuntaan kulkeva metro. Toisella, kolmannella, neljännellä ja viidennellä pysäkillä aseman jälkeen voi vaihtaa muulle metrolinjalle. Toisin sanottuna yhdellä vaihdolla pääsee näppäräsi mihin tahansa päin. Pietarin lentokentän yhteydessä ei ole metroasemaa.

Pietarin metro kartta

Pietarin soisen maaperän takia metrolinjat ja -asemat on louhittu hyvin syvälle, jopa kaupungin keskustan ulkopuolella. Monet linjaston vanhimmat asemat ovat kuitenkin Neuvostoliiton tyylin mukaisesti varsin koristeellisia kokonaisuuksia.

Metron ensimmäinen linja valmistui vuonna 1955 ja viimeisin linja numero 5 valmistui 2008. Metroa on kuitenkin laajenettu jatkuvasti. Esimerkiksi linjaa 3 jatkettiin Begovayaan vuonna 2018 ja linjan 5 jatke Shusharyyn valmistui syksyllä 2019.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *