Puolan kaupungit lomakohteina

Puolan kaupungeista suomalaisille ja yleensäkin matkailijoille tutuimpia ovat Varsova, Krakova ja Gdansk. Nämä kuuluvat Puolan suurimpien kaupunkien joukkoon ja niihin on myös jatkuvasti suoria lentoja Suomesta. Näiden lisäksi maan suurimpien kaupunkien joukkoon kuuluvat Łódź, Wrocław, Poznan ja Szczecin.

Puola kartta kaupungit

Varsova Puolan pääkaunki

Varsova on Puolan pääkaupunki ja myös selvästi suurin kaupunki. Se myös eroaa tunnelmaltaan suuresti Puolan muista tunnetuimmista lomakohteista. Varsova tuhottiin totaalisesti toisessa maailmansodassa ja rakennettiin lähes kokonaan uusiksi sosialismin alkuvuosikymmeninä. Tämän näkyvimpänä symbolina on kaupungin keskeisimmällä paikalla oleva 50-luvulla rakennettu ns. Stalinin hammas.

Muutenkin Varsovan keskustaa hallitsevat pilvenpiirtäjät ja Euroopassa on vain muutama kaupunki, jossa näitä on enemmän kuin Varsovassa. Varsovassa siis tuntee todella olevansa suurkaupungissa, joka ei ole arkkitehtuuriltaan erityisen kaunis. Suurkaupunkina Varsovassa on kuitenkin kulttuurin, ravintoloiden ja yöelämän osalta hyvin paljon tekemistä ja näkemistä suomalaiselle edulliseen hintaan. Lisäksi keskustan koillisosassa on myös pala historiallista Varsovaa, kun vanha keskiaikainen kaupunginosa on rakennettu jälkikäteen aiempaan ulkoasuunsa.

Krakova

Puolan ensimmäinen pääkaupunki ja nykyään toiseksi suurin kaupunki Krakova on Varsovaan, mutta myös melkein mihin tahansa muuhun Euroopan kaupunkiin verrattuna historiallinen helmi. Sen historialliset rakennukset selvisivät lähes täysin vahingoittumattomana toisesta maailmansodasta ja vanha kaupunki ja erityisesti sen pääaukio ovat aivan Euroopan kauneimpia. Vanhan kaupungin ohella näkemisen arvoinen on ainakin keskustan historiallinen juutalaiskaupunginosa Kazimierz.

Krakova on kuitenkin suosittu matkakohde myös kahdesta hieman sen ulkopuolella sijaitsevasta kohteesta johtuen. Auschwitzin keskitysleiri sijaitsee reilu 50 kilometriä Krakovasta länteen. 10 kilometriä Krakovan keskustasta etelään sijaitsee myös mielenkiintoinen Wieliczkan suolakaivos, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon.

Gdansk (ja Sopot)

Gdansk on Itämeren rantakaupunki, jonka värikäs historia ulottuu myös keskiajalle asti ja tuolta ajalta periytyy myös sen vanhan kaupungin kaunis arkkitehtuuri. Gdanskissa on useissa historian vaiheissa ollut myös vahva saksalaisvaikutus ja oli myös hansakaupunki.

Gdansk Puola

80-luvulla se oli myös solidaarisuusliikkeen ”pääkaupunki”. Liikkeen johtajan Lech Wałęsan mukaan on nimetty myös kaupungin lentokenttä. Kaupunkiin matkaavan kannattaakin käydä myös hienossa solidaarisuusliikkeen museossa.

Gdansk Gdynia Sopot kartta

Gdansk on kuitenkin osa laajempaa metropolialuetta, johon kuuluvat myös Sopot ja Gdynia. Gdynia edustaa modernistisempaa arkkitehtuuria, eikä välttämättä ole matkustajalle erityisen mielenkiintoinen kohde, jos ei halua tutustua juuri betonibrutalismiin, mutta Gdanskin pohjoispuolella sijaitseva rantakaupunki Sopot on ainakin kesäaikaan ehdottomasti näkemisen arvoinen. Lisäksi parikymmenen kilometrin päässä kaupungin eteläpuolella sijaitsee mielenkiintoinen Malborkin linna.

Łódź

Łódź on Puolan kolmanneksi suurin kaupunki ja sijaitsee reilu 100 kilometriä Varsovasta länteen. Se ei kuitenkaan ole suoranainen turistikohde, eikä tämä ole tavallaan ihmekään. Łódź on perinteinen teollisuuskaupunki ja Puolan suurimmista kaupungeista köyhin, eikä joitain spesifejä keskustan osia sekä teollisuushistoriallisia rakennuksia lukuun ottamatta erityisen kaunis kaupunki. Łódź ei ole itsessään erityisen suositeltava matkakohde, mutta pidemmällä reissulla päivämatka Varsovasta voi olla mielenkiintoinen idea jos haluaa tutustua ”aidompaan” urbaaniin Puolaan.

Wrocław

Wrocław on Puolan neljänneksi suurin ja ehkä tarpeettoman vähälle matkaajien suosiolle jäänyt kaupunki Lounais-Puolassa. Kaupungissa on melkeinpä Krakovaan tai Gdanskiin vertautuva vanha kaupunki, jossa turistien määrä on kuitenkin hieman vähäisempi. Wrocławiin ei valitettavasti kuitenkaan ole erityisen helppoa matkustaa Suomesta.

Poznan

Poznan on Länsi-Puolan suurin kaupunki ja sijaitsee noin Berliinin ja Varsovan puolivälissä. Se on yksi Puolan vanhimmista kaupungeista ja se sai kaupunkioikeudet vuonna 1253. Nykyään se on Puolan viidenneksi suurin kaupunki. Poznan tunnetaan Puolassa erityisesti messukaupunkina ja useiden tärkeiden kulttuuritapahtumien sijaintipaikkana.

Szczecin

Puolan seitsemänneksi suurin kaupunki Szczecin sijaitsee maan luoteiskulmassa. Kaupungilla on vahva saksalainen historia, mutta toisen maailmansodan jälkeen se liitettiin osaksi Puolaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *