Riika – Latvian pääkaupunki matkakohteena

Riika on Latvian pääkaupunki, kaikilla mahdollisilla tavoilla koko Latvian keskus ja yli 600 000 asukkaan metropoli. Se on myös koko Balttian asukasluvultaan suurin kaupunki, joka on myös maailman suurimpia jugendarkkitehtuurin keskittymiä.

Riika on erityisesti suomalaisille mielenkiintoinen kaupunkikohde, koska lentomatka Helsingistä, Turusta ja Tampereelta on vain noin tunnin ja sinne pääsee myös lautta + bussi/auto kombinaationalla Helsingistä päivässä. Latvian ja koko Balttian suurin lentokenttä sijaitsee myös Riiassa, noin 10 kilometriä kaupungin keskustan länsipuolella ja sieltä pääsee keskustaan myös halvalla bussi numero 22. AirBalticin ansiosta Riiasta on myös varsin hyvin jatkolentoyhteyksiä. Riika soveltuu viikonloppukohteeksi, mutta kaupungissa voi viettää hyvin pidempäänkin. Hintataso on myös suomalaisittain matalampi ja myös Tallinnaa matalampi.

Riian ytimessä saattaa pystyä liikkumaan kävellen, vähän riippuen siitä missä haluaa käydä, mutta kaupungissa on myös varsin toimiva julkinen liikenne raitiovaunujen, johdinautojen ja bussien muodossa.

Riian keskusta(t)

Riiassa on tavallaan kolme eri keskustaa. Nämä ovat vanhakaupunki, uusi keskusta ja ”hiljainen keskusta”.

Riian vanhakaupunki

Riian vanhakaupunki (latviaksi Vecrīga) on matkailijan näkökulmasta kaupungin mielenkiitoisimpia alueita. Riian vanhakaupunki kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon ja on suljettu normaalilta autoliikenteelä. Se sijaitsee kaupungin ytimessä Väinäjoen itäpuolella ja se rajautuu muiltakin osin melko selvästi, etelässä pääväylä 13. janvāra ielaan, Idässä puistoon ja kanavaan ja pohjoisessa pääväylä Krišjāņa Valdemāra ielaan.

Riika vanha kaupunki

Vanhankaupungin tunnetuimpia maamerkkejä ovat Mustapäiden talo, kirkot ja katedraalit, kuten tuomiokirkko ja Pyhän Pietarin kirkko. Pyhän Pietarin kirkon tornin näköalatasanteelta saa myös lintuperspektiivin vanhaankaupunkiin.

Vanhankaupungin kolme tärkeintä aukiota ovat Doma laukums, Līvu laukums ja Rātslaukums. Yksittäisistä kaduista ehkä tärkein on etelä-pohjoissuunnassa kulkeva Vaļņu iela. Riian satama sijaitsee vain vajaan kilometrin verran Riian vanhastakaupungista pohjoiseen.

Vanhassakaupungissa on luonnollisesti suuri määrä ravintoloita, kahviloita ja baareja, mutta nämä eivät aina ole hintalaatusuhteeltaan kaupungin parhaita. Vanhankaupungin suuremmista ostoskeskuksista maininnanarvoinen on ainakin Galerija Centrs. Butiikkimaisempi pienempi ostoskeskus Basteja Pasāža sijaitsee vanhankaupungin itäreunalla.

Riian hiljainen keskusta

Hiljainen keskusta on nimensä mukaisesti himpun rauhallisempi alue keskustan pohjoislaidalla vanhan kaupungin pohjoispuolella. Merkittävä osa Riian kuuluisasta jugendarkkitehtuurista, mukaan lukien jugendmuseo, sijaitsee hiljaisen keskustan alueella. Samoin lyhyt, mutta upeaa jugendarkkitehtuuria sisältävä Albertin katu (Alberta iela).

Riika hiljainen keskusta

Uusi keskusta – Centrs

Uusi keskusta(Centrs) on varsin laaja alue vanhankaupungin ympärillä, joen itäpuolella. Etelässä se rajautuu juna-asemaan ja junarataan, pohjoisessa hiljaiseen keskustaan. Itärajana toimii jotakuinkin Tallinnas Iela. Keskustan länsilaidalla sijaitseva puistoalue erottaa sen vanhasta kaupungista ja tällä puistoalueella sijaitsevat mm. Latvian kansallismuseo, kansallisooppera ja paikallinen Latvian vapauden patsas. Uusi keskusta, varsinkin mitä pidemmälle itään päin kulkee, on aiempiin alueisiin verrattuna vähemmän turistien kansoittama, jonne kannattaa mennä jos haluaa tutustua nimenomaan aidosti paikalliseen menoon.

Riika uusi keskusta

Keskustan eteläreunalla sijaitseva keskustori ja kauppahalli ovat myös paikallisten suosiossa. Keskustorilla ja kauppahallissa myydään erityisesti ruokaa ja elintarvikkeita, mutta laajojen hallien kätköissä on tarjolla muutakin. Suuri osa kauppahalleista on auki klo 9-18 välillä. Keskustorin kauppahallit avattiin jo vuonna 1930, jolloin se oli aivan koko Euroopan suurimpia kaupankeskittymiä ja se on edelleen tänä päivänä kokonsa puolesta vaikuttava. Pari korttelia sen eteläpuolella sijaitsee neuvostoajan 17-kerroksinen pilvenpiirtäjä Latvian tiedeakatemia, johon tuttavallisesti viitataan myös Stalinin hampaana.

Riian tärkeimpiä nähtävyyksiä

Radio- ja televisiotorni

Radio ja tv-torni (Rīgas radio un televīzijas tornis) on koko EU:n korkein ilman tukea pystyssä pysyvä rakennus. Se rakennettiin vuosien 1976-1989 välillä. Antennin huippu ulottuu noin 370 metrin korkeuteen. Noin 100 metrin korkeudessa on näköalatasanne, josta näkee lähes kaupungin ja Riianlahden yli. Torni on valitettavasti kuitenkin ollut yleisöltä suljettuna toukokuusta 2019 alkaen remontin takia, jonka pitäisi valmistua 2023.

Mustapäiden talo

Mustapäiden talo (Melngalvju nams) on Riian tunnetuimpia historiallisia rakennuksia. Mustapäiden veljeskunta oli Liivinmaalla, eli Etelä-Virossa ja Pohjois-Latviassa keskiajalla toiminut kauppiaiden veljeskunta. Mustapäiden talo sijaitsee vanhassa kaupungissa Raatihuoneen aukion eteläosassa. Se rakennettiin alunpein 1300-luvulla ja mustapäiden killan käyttöön se päätyi 1400-luvulla. Rakennus tuhoutui pahasti toisessa maailmansodassa ja revittiin maan tasalle neuvostoaikana, mutta rakennettiin uudelleen alkuperäisen muotoonsa 1990-luvulla Latvian itsenäistymisen jälkeen.

Latvian Kansallismuseo

Latvian kansallinen taidemuseo(Latvijas Nacionālais mākslas muzejs) sijaitsee ydinkeskustassa Esplanade-puiston reunalla osoitteessa Elizabetes iela 10B. Useammassa kerroksessa on tarjolla kattava katsaus Latvian historiaan keskiajalta neuvostoajan kautta nykyaikaan. Kyseessä on ehkä jonkinlainen ”Latvian Ateneum”.

Jugend-museo

Riika tunnetaan hyvin jugendarkkitehtuuristaan ja jugendille on omistettu kokonaan oma museonsa. Museo sijaitseekin Riian varmaankin tunnetuimmalla jugendkadulla osoitteessa Albert iela 12 Riian ”hiljaisessa keskustassa”.

Riian Ostoskeskukset

Riian tärkeimpiä ostoskeskuksia ovat mm.

  • Galerija Centrs
  • Galleria Riga
  • Stockmann
  • Basteja Pasāža
  • Berga Bazārs
  • Riga Plaza

Jūrmala – Latvian rantakohde

Jūrmala on noin 50 000 asukkaan pitkulainen merenrantakaupunki Latviassa muutamia kymmeniä kilometrejä Riiasta länteen. Riian keskustasta junamatka kestää puolisen tuntia ja maksaa muutamia euroja. Jūrmalan alueella on kuitenkin useita juna-asemia. Jūrmalan keskeiset paikat ja nähtävyydet näkee päivässä, mutta kylpylä- tai rantalomakohteena siellä voi viettää pidempäänkin.

Jūrmala on suosittu matkakohde varsinkin kesällä kauniiden rantojensa ansioista. Yleensä kaikkein kansoitetuimpia rantoja ovat  Majorin rannat ja mitä lännemmäs mennään, sitä väljempää on. Hiekkarantoja on noin 25 kilometrin matkalta. Jūrmalassa sijaitsee myös massiivinen Liivin vesipuisto ((Līvu Akvaparks), joka toimii ympäri vuoden. Jūrmala on kuitenkin myös Latvian kylpyläkaupunki ja näiden hoitoihin matkaajia tulee rentoutumaan myös talvikaudella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *