Sopot – Puolan pieni rantakaupunki

Sopot on pieni kaupunki Pohjois-Puolassa Itämeren etelärannalla Pommerin voivodikunnassa. Se on myös Puolan varmaankin tunnetuin rantakohde. Vaikka Sopot on oma pikkukaupunkinsa sijaitsee se keskellä laajempaa Tricityn metropolialuetta. Sen pohjoispuolella sijaitsee suurempi Gdynian satamakaupunki ja eteläpuolella vielä suurempi ja suosittu lomakohde Gdansk. Junamatka Gdanskisa Sopotiin kestää noin 20 minuuttia.

Sopot sijainti kartta

Itse Sopotissa asuu kuitenkin vain noin 35 000 asukasta. Kesäkaudella ranta ja keskeisimmät kadut ovat kuitenkin tupeten täynnä turisteja. Suurelta osin puolalaisia, mutta myös muualta tulleita. Talvella se on kuitenkin varsin hiljaisen tuntuinen pikkukaupunki.

Rantojensa ohella Sopot tunnetaan myös kylpylöistään sekä laulufestivaaleistaan, jotka toimivat aikoinaan itäblokin vastineena Euroviisuille. Sopot toimii joka päivittäisenä rantalomakohteena Gdanskissa majoittuvalle, mutta rantalomailuun keskittyvälle se toimii hyvin pidemmänkin loman majapaikkana jolloin voi tehdä lyhyitä retkiä Gdanskiin.

Suositut hiekkarannat alkavat suoraan Sopotin keskustan edustalta, mutta jatkuvat kilometrejä sekä etelään että pohjoiseen. Rannan keskeisenä maamerkkinä toimii massiivinen, peräti noin puoli kilometriä pitkä puulaituri. Kaupungin tärkein katu ravintoloiden ja ostosten suhteen on Bohaterów Monte Cassino, joka kulkee itä-länsisuuntaisesti läheltä Sopotin rautatieasemaa aina rannan tuntumaan asti.

Sopotissa on paljon sopuhintaisempia majoitusvaihtoehtoja, mutta varmasti tunnetuin ja katukuvassa erottuva on viiden tähden Grand Hotel. Nähtävyyksiin kuuluu myös oudon arkkitehtuurin Krzywy Domek, joka näyttää vinossa olevalta talolta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.