Tel Aviv matkakohteena

Tel Aviv on Israelin tunnetuimpia kaupunkeja ja myös hyvin mielenkiintoinen matkakohde, jossa on mahdollista viettää niin rantalomaa kuin kaupunkilomaakin. Tel Avivin kaakkoispuolella on myös Israelin suurin lentokenttä.

Perusfaktoja Tel Avivista

Tel Aviv sijaitsee Keski-Euroopassa Välimeren rannalla. Itse Tel Avivin kaupungissa asuu vajaa puoli miljoona asukasta, mutta lähes yhtenäinen kaupunkialue jatkuu kymmeniä kilometrejä etelään, itään ja pohjoiseen. Tällä Tel Avivin metropolialueella asuu melkein 4 miljoonaa asukasta, eli lähes puolet koko Israelin asukasluvusta.

Tel Aviv on siis todellinen suurkaupunki ja Israelin toiseen tunnettuun kaupunkiin, historialliseen ja pyhään Jerusalemiin verrattuna hyvin liberaali ja moderni matkakohde, jonka kaupunkikuvaa hallitsevat uskonnollisten rakennusten sijaan pilvenpiirtäjät.

Suomeksi Tel Avivin nimi kääntyy kevätkummuksi.

Kaupunginosia ja nähtävyyksiä

Modernin Tel Avivin vastapainona toimii historiallinen Jaffa, joka sijaitsee nykyisen Tel Avivin ytimen eteläpuolella, mutta on kasvanut siihen täysin kiinni eikä erotu siitä kuin osittain historiallisemman rakennuskantansa ansiosta.

Samassa suunnassa ytimen eteläpuolella sijaitsevat myös trendikkäät ja hipsterimmät Neve Tzedekin ja Florentinin alueet.

Tel Avivin suurin julkinen aukio on entisen pääministerin mukaan nimetty Rabinin aukio keskustan pohjoisosassa. Hieman sen eteläpuolella puolestaan kulkee puolestaan yksi kaupungin tärkeimmistä kaduista Rothschild Boulevard, jonka varrella on kaupungille tunnuksenomaista bauhaus-arkkitehtuuri, mutta myös ravintoloita, kahviloita ja tärkeitä kulttuuri-instituutioita.

Ravintolat ja ruoka

Tel Avivissa on monipuolinen ravintolatarjonta, osittain hyvin laajalta alueelta Israeliin suuntautuneen maahanmuuton myötä. Toki tarjolla on myös paljon hyvin perinteistä juutalaista ruokaa ja osa ravintoloista noudattaa myös kosher-koodistoa. Aitoa paikallista israelilaista pikaruokatraditiota edustavia ruokalajeja ovat falafel ja hummus.

Ravintoloissa syöminen on keskimäärin hieman Suomea halvempaa, mutta erot eivät valtaisia. Toisaalta nuukakin matkailija voi syödä varsin hyvin esimerkiksi juuri falafelaja ja muuta edullisempaa katuruokaa nauttimalla.

Liberaali bilekaupunki

Tel Aviv on tunnelmaltaan hyvin liberaali ja esimerkiksi sapatti vaikuttaa siellä vähemmän kuin useimmissa muissa osissa Israelia. Kaupungin yöelämä tarjoaa juhlijalle löytyy monenlaista vaihtoehtoa. On Rantabileitä, megaklubeja, intiimimpiä klubeja ja keikkapaikkoja moneen makuun.

Tel Avivissa on myös esimerkiksi kesäisin hyvin suuri gay pride tapahtuma, mutta seksuaalivähemmistöille omistettuja juttuja etsiville kaupungissa on tarjontaa ympäri vuodenkin.

Tel Avivin rannat

Tel Avivin keskustan länsilaidalla on 15 kilometriä pitkä ranta, jonka reunalla kulkee suosittu rantabulevardi. Ranta tosiaan jatkuu noin 15 kilometrin verran, mutta jakautuu myös hieman erityyppisiin osiin.

Tel Aviv Ranta

Suurin osa rantaviivasta on pyhitetty uimiselle, auringonpalvomiselle ja vesiurheilulajeille. Ranta näyttää yhtenäiseltä, mutta siitä huolimatta se jakautuu omaleimaisiin alueisiin. Osa on selvästi enemmän perheiden suosiossa ja toisilta alueilta löytyy enemmän trendikkäitä nuoria aikuisia. Rannalta löytyy homoranta (jonne muutkin saavat tulla) ja uskonnollisemmille omistettu rantapätkä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *