Viron suurimmat kaupungit matkakohteina

Viron on suomalaisille kohtuullisen tuttu maa, mutta kaupungeista tunnetaan lähinnä Tallinna. Tallinnan ulkopuolellakin on kuitenkin pienempiä ja potentiaalisia matkakohteita.

Viron suurimmat kaupungit

1. Tallinna Viron pääkaupunki

Tallinna on tietysti Viron pääkaupunki ja myös ylivoimaisesti suurin kaupunki. Useampi kuin joka kolmas virolainen asuu Tallinnassa. Tallinna on myös taloudellisesti, kulttuurisesti ja liikenteellisesti Viron selkeästi tärkein keskus. Suomalaisille tutun sataman ohella Tallinnan lentokenttä on myös maan ainoa merkittävä lentokenttä. Suomalaisille turisteille helppona vinkkinä on lähteä edes vähän vanhan kaupungin ja ydinkeskustan ulkopuolelle. Raitiovaunuilla pääsee helposti ja nopeasti suomalaisten kansiottomimpien paikkojen ulkopuolelle.

2.Tartto (Viron kulttuuripääkaupunki)

Tartto on noin 100 000 asukkaallaan Viron toiseksi suurin kaupunki ja se tunnetaan erityisesti yliopistostaan. Kaupungin ehkä tunnetuin symboli onkin raatihuoneen edessä sijaitseva suutelevien opiskelijoiden patsas. Tartto on myös merkittävä kulttuurikaupunki osittain ja juuri yliopiston vaikutuksesta ilmapiiri on nuorekas ja näin pieneksi kaupungiksi Tartton meininki on verrattain kansainvälinen. Tartto soveltuu hyvin esimerkiksi viikonloppukohteeksi, mutta sinne ehtii halutessaan piipahtaa päiväseltään myös Tallinnasta. Tartossa on myös pieni lentokenttä, jonne on lentoja Helsingistä.

Tartto keskusta

3. Narva

Vajaan 60 000 asukkaan Itä-Viron Narva on Viron kolmanneksi suurin kaupunki. Se sijaitsee aivan Venäjän rajalla ja Narvajoen toisella puolella on venäläinen Ivangorodin kaupunki. Noin 90% Narvan asukkaista puhuukin äidinkielenään venäjää. Kaupungin varmasti tunnetuin nähtävyys on 1300-luvulla rakennettu Hermannin linnoitus. Linnoitusta lukuun ottamatta kaupungissa ei kuitenkaan ole valtaisasti nähtävää keskivertomatkaajalle, mutta Narva voi toki olla ihan hauska kaupunki helppoa, mutta myös vähän epämääräistä viikonloppulomaa etsivälle.

4. Pärnu (Viron Kesäpääkaupunki)

Viron länsirannikolla sijaitseva 40 000 asukkaan Pärnu on Viron ”kesäpääkaupunki”. Pärnu onkin ollut 1800-luvulta lähtien rantakohde ja kylpyläkaupunki. Se onkin myös suomalaisille suhteellisen tunnettu matkakohde kylpylöidensä ja hiekkarantojensa ansiosta. Idyllisessä keskustassa on myös ihan mukavat ostosmahdollisuudet ja oikeasti nättejä puutaloja. Kesällä Pärnu on ehdottomasti kaikille suomalaisille potentiaalinen lomakohde, mutta kesäkauden ulkopuolelle ei ehkä niin hauska, jos ei suuntaa kylpylöihin tai ole muuta erityistä syytä suunnata juuri Pärhuhun.

5. Kohtla-Järve

Kohtla-Järve on Viron heikoimmin suuria tunnettuja kaupunkeja ja ehkä syystäkin. Kaupungista on vaikea löytää sen kummempia nähtävyyksiä tai merkityksellistä tekemistä. 35 000 asukkaan kaupunki sijaitsee Itä-Virossa lähellä Narvaa ja lähes 3/4 väestöstä on venäjänkielisiä. Luonnonmuodostumista kaunis Ontikan rantatörmä sijaitsee toki vain pari kilometriä kaupungin pohjoispuolella.

6. Viljandi

Viljandi on reilu 15 000 asukkaan pikkukaupunki keskellä Etelä-Viroa. Nätti pikkukaupunki on hyvä vaihtoehto Viron kierroksen pysähdyspaikaksi, jossa voi viettää päivän tai pari. Kesäisin kaupungin ympäristössä olevat järvet ovat mukavia paikkoja viettää aikaa ja pikkukaupungiksi Viljandissa on myös harvinaisen nätti parin korttelin vanhakaupunki. Tapahtumien puolesta Viljandi tunnetaan vuotuisesta kansanmusiikkifestivaalistaan.

Viljandi Viro

7. Maardu

Maardu on noin 15 000 asukkaan satama- ja teollisuuskaupunki hieman Tallinnan itäpuolella. Maarduun matkaamiselle on vaikea keksiä erityisen hyvää syytä.

8. Rakvere

Rakvere on noin 15 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Virossa, jotakuinkin Tallinnan ja Narvan puolivälissä. Nykyään se suomalaisille mieleniintoinen matkakohdevaihtoehto erityisesti kylpylähotelli Aqva Span takia. Löytyy kaupungin keskustasta myös toki vanhan 1200-luvulla rakennetun linnoituksen rauniot.

9. Haapsalu

Haapsalu on vajaan 15 000 asukkaan kaupunki Viron länsirannikolla. Pikkukaupungissa on nätti idyllinen keskusta ja kylpylälomaa etsivälle Haapsalu on myös vaihtoehto. Haapsalu oli jo 1800-luvulla Venäjän vallan alla suosittu kesäkohde. Haapsalun kaupungin vierestä lähtevät myös lautat Viron toiseksi suurimmalle saarelle Hiidenmaalle.

Haapsalu Viro

10. Sillamäe

Sillamäe on hieman erikoinen reilun 10 000 asukkaan rannikkokaupunki Itä-Virossa. Se oli neuvostoaikaan suljettu kaupunki.

11. Kuressaare

Kuresaare on noin 13 000 asukkaan kaupunki Saarenmaalla ja se on selvästi Viron saarien suurin kaupunki. Se on myös koko Viron vanhin kylpyläkaupunki. Kaupungin selkeästi tunnetuin nähtävyys on Kuressaaren Piispanlinna.

12. Valga

Valga on noin 12 000 asukkaan kaupunki Etelä-Virossa aivan Latvian rajalla. Kaupunki kuitenkin jatkuu käyttännössä yhtenäisenä Latvian puolelle, jossa sen nimi on Valka. Näistä kumpikaan ei kuitenkaan kuulu Baltian mielenkiintoisempiin lomakohteisiin.

13. Võru

Võru on noin 12 000 asukkaan kaupunki ja omalaatuisen Võrumaan tärkein kaupunki.

Viron kaupungit kartta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *