Lontoon lentokentät ja siirtyminen keskustaan

Lontoo on Euroopan suosituimpia matkakohteita ja Lontoon lentokenttien kautta kulkee vuosittain yli 150 miljoonaa matkustajaa. Lontoon ja koko Euroopan suurin lentokenttä on Heathrow(LHR), mutta Lontoota palvelee myös kolme muuta merkittävää kansainvälistä lentokenttä(Gatwick, Stansted ja Luton). Lisäksi lähempänä keskustaa sijaitsee vielä pienempi London cityn lentokenttä. Alla tietoja näistä kentistä ja erityisesti kuinka niiltä kannattaa siirtyä Lontoon keskustaan.

Lontoon lentokentät kartta

Heathrown lentokenttä ja siirtyminen keskustaan

Heathrow (LHR) ei ole pelkästään Lontoon ja Britannian, vaan koko Euroopan suurin lentokenttä. Vuonna 2019 sen kautta kulki peräti 81 miljoona matkustajaa. Tämä kannattaa pitää mielessä kentällä liikkuessa ja lennon vaihtamista miettiessä. Kentältä on lentoja kaikkialle ympäri maailmaa.

Suomesta Heathrow’lle lentävät Finnair ja British Airways. Heathrow on myös British Airwaysin pääkenttä ja sillä Heathrow’lta enemmän reittejä kuin millään muulla lentoyhtiöllä.

Heathrow’n kenttä muodostuu neljästä terminaalista(2, 3, 4 ja 5). Vanha terminaali 1 ei ole enää ollut käytössä muutamiin vuosiin. Kenttä sijaitsee melkein 25 kilometriä Lontoon keskustan länsipuolella ja sieltä kulkee useita eri junia keskustaan.

Nopein ja kallein vaihtoehto on Heathrow Express-juna. Matka kestää vain vartin, mutta edestakainen lippu maksaa 32 £. Halvempi ja useammin pysähtyvä Heathrow Connect kulkee keskustaan noin puolessa tunnissa. Meno-paluulippu maksa 16,5 £. Hitain ja halvin vaihtoehto on Picadilly metronlinja. Yksi lippu maksaa 5,5 £, mutta matka keskustaan myös kestää noin tunnin. Toisaalta metrolla on myös mahdollista jäädä pois huomattavasti useammilla pysäkeillä.

Taksilla Heathrow’lta keskustaan kulkiessa matka-ajat vaihtelevat suuresti ruuhkatilanteen mukaan. Nopeimmillaan matka saattaa kestää vain 40 minuuttia, mutta ruuhkahuippuna matka-aika voi selvästi yli kaksinkertaistua.

Junat Heathrowlta keskustaan

Gatwickin lentokenttä ja siirtyminen keskustaan

Gatwickin lentokenttä on Lontoon ja myös koko Britannian kentistä toiseksi suurin. Se myös kuuluu koko Euroopan 10 suurimman lentokentän joukkoon. Suomesta lentoja Gatwickiin tarjoaa Norwegian. Eniten reittejä Gatwickin kautta lentää halpalentoyhtiö EasyJet.

Lentokenttä muodostuu eteläisestä ja pohjoisesta terminaalista ja esimerkiksi Norwegian käyttää eteläistä terminaalia. Terminaalit sijaitsevat reilun kilometrin päässä toisistaan.

Gatwick sijaitsee noin 40 kilometriä Lontoosta etelään. Eteläisestä terminaalista kulkee Gatwick Express -juna suoraan Lontoon Victoria Stationille. Junia kulkee vartin välein ja matka kestää noin puoli tuntia. Myös hieman tiheämmin pysähtyviä junia Lontooseen kulkee vartin välein. Gatwickistä on myös junia etelärannikolle Brightonin suuntaan.

Lontoon lentokentät ja junayhteydet

Stanstedin lentokenttä ja siirtyminen keskustaan

Stansted on Lontoon seudun kolmanneksi suurin lentokenttä. Kentän kautta kulkee vuosittain reilu 25 miljoonaa matkustajaa. Se on erityisesti halpalentoyhtiöiden suosiossa ja kentältä eniten reittejä liikennöivä lentoyhtiö onkin Ryanair. Ryanair alkaa lentää kentältä Tampereelle marraskuussa 2021.

Stansted sijaitsee noin 50 kilometriä Lontoon keskustasta pohjoiseen. Stansted Express-juna kulkee Lontoon Liverpool Streetin asemalle vartin välein. Matka kestä noin 45 minuuttia. Meno-paluulippu maksaa 28 £ ja yhdensuuntainen lippu 17 £.

Stansted on Lontoon kentistä myös kaikkein lähimpänä yliopistokaupunki Cambridgea.

Lutonin lentokenttä ja siirtyminen keskustaan

Lutonin lentokenttä on Lontoon seudun kentistä neljänneksi suurin, mutta sekin on kansainvälinen lentokenttä sen kautta kulkee 15 miljoonaa matkustajaa vuosittain. Selvästi eniten kenttää käyttävät halpalentoyhtiöt Easy-Jet ja Wizz Air.

Kenttä sijaitsee aivan Lutonin kaupungin vieressä, lähes 50 kilometriä Lontoon keskustasta pohjoiseen. Junia Lontoon keskustan St Pancras -asemalle kulkee pari kertaa tunnissa. Yhdensuuntainen lippu maksaa 14 puntaa. Kentältä kulkee myös hieman halvempia busseja keskustaan.

Lontoo cityn lentokenttä

London city on Lontoon lentokentistä selvästi pienin. Vuonna 2018 sitä käytti vajaa viisi miljoonaa matkustajaa. Lentoyhtiöistä kenttää käyttää ennen kaikkea British Airways.

Kenttä sijaitsee Itä-Lontoossa Newhamin kaupunginosassa Thamesin pohjoisrannalla.