Kuurinkynnäs – Liettuan erikoinen niemimaa

Kuurinkynnäs on lähes 100 kilometrin pituinen pitkulainen ja erikoisen kapea Itämeren niemimaa, joka kuuluu aikalailla tarkalleen puoliksi Liettualle ja puoliksi Venäjälle. Kapeimmillaan Kuurinkynnäs on vain puolisen kilometriä leveä ja leveimmilläänkin alle neljä kilometriä.

Kuurinkynnäs kartta

Pohjoisessa Kuurinkynnäs alkaa Klaipedan kaupungin edustalta, mutta se ei ole kytköksissä Manner-Liettuaan ja sinne on kuljettava lautalla. Tärkeimpiä Liettuan puolen kyliä ovat Nida ja Juodkrantė. Etelässä niemimaa lähtee läheltä Venäjän läntisintä pistettä, Kaliningradin kaupungin pohjoispuolelta. Venäjän puolella Kuurinkynnäs on kytköksissä mantereeseen.

Kuurinkynnäs liettua

Vuodesta 2000 lähtien Kuurinkynnäs on kuulunut Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon. Se tunnetaankin ennen kaikkea luontokohteena ja tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat niemimaan dyynit, mutta myös idyllisiin pikkukyliin voi olla hauskaa pysähtyä. Kuurinkynnäs on myös lintubongarien suosikkikohteiden joukossa. Alueella on kuitenkin myös kirjailija Thomas Mannin historiallinen kesäasunto, joka on nyt muutettu museoksi ja Liettuan merimuseo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.