Kyproksen kaupungit ja lomakohteet

Kypros on varsin pieni Välimeren saarivaltio, jossa on kuitenkin useampia kaupunkeja ja pienempiä rantakyliä, joista lomakohteensa valita. Kypros on suosittu rantalomakohde, mutta saarella on tarjottavanaan myös Antiikin aikoihin asti ulottuva historiansa. Saari jakautuu kahteen osaan. Suomalaistenkin turistien hyvin tuntemaan kreikkalaishenkiseen Etelä-Kyprokseen sekä turkkilaisten Pohjois-Kyprokseen.

Kartta kypros

Nikosia (Kyproksen pääkaupunki)

Reilun 200 000 asukkaan Nikosia on Kyproksen pääkaupunki ja myös suurin kaupunki, muttei kuitenkaan kuuluu kaikkein suosituimpiin lomakohteisiin. Se on monella tavalla saaren tärkein keskus, mutta sijaitsee saaren keskiosassa pidemmällä rannikolta, rajautuen Pohjois-Kyprokseen ja on erittäin oudosti lievemmin Berliinin jaon kaltainen jaettu kaupunki.

Limassol

Noin 150 000 asukkaan Limassol on Kyproksen toiseksi suurin kaupunki ja tärkein satamakaupunki. Limassol on kohde, jossa rantaloman voi yhdistää kaupunkilomaan keskikokoisen kaupungin palveluita ja mahdollisuuksia hyödyntäen. Se on myös hyvä kohde, josta voi näppärästi tehdä päiväretkiä muihin Kyproksen lomakohteisiin.

Larnaka

Larnaka on noin 50 000 asukkaan kaupunki Kyproksen kaakkoisosassa. Larnakassa sijaitsee myös Kyproksen suurin lentokenttä. Sillä on kuitenkin pitkä historia, alueella on asumisen merkkejä jo 6000 vuoden takaa. Larnaka jakautuu vahvasti historiallisempaan alueeseen ja hotellin valtaamaan ranta-alueeseen.

Pafos

Reilun 30 000 asukkaan Pafos on Länsi-Kyproksen suurin kaupunki ja siellä on myös Kyproksen toinen päälentokenttä. Pafos on vahvasti turismista riippuvainen kaupunki ja sen välittömässä ympäristössä onkin kilometreittäin mainiota uimarantoja, mutta mainioiden rantojen ohella se tarjoaa sinne matkaaville myös antiikin historiaa. Myyttien mukaan jumalatar Afrodite syntyi meren kuohuista Pafoksessa. Lapsille Pafosilla on tarjolla myös laaja vesipuisto.

Pafo Kypros rannat

Aiya Napa

Aiya Napa on yöelämästään ja rannoistaan tunnettu kylä Länsi-Kyproksella. Se on suosittu kohde biletyshenkisille matkaajille, muttei pelkästään heille vaan rauhallisemmankin rantaloman vietto on mahdollista. Nissi Beach on ehkä koko Kyproksen paras hiekkaranta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.