Puolan keskitysleirit – Euroopan matkakohteet

Monet natsien tunnetuimmista ja suurimmista keskitysleireistä sijaitsivat nykyisen Puolan alueella. Keskitysleirit ovat muodostuneet jonkinlaiseksi absoluuttisen pahan symboliksi, jotka muistuttavat ihmisen kyvystä pahuuteen ja siksi ne ovat ovat myös suosittuja matkakohteita. Selvästi tunnetuin keskitysleireistä on Auschwitz-Birkenau, mutta hieman pienempiä leirejä on Puolassa useita.

Puolan keskitysleirit kartalla

Auschwitz-Birkenau

Auschwitz-Birkenau on keskitysleiri, jonka lähes kaikki osaavat nimetä ja se on myös Puolan tunnetuimpia matkakohteita. On arvioitu että Auschwitzissa tapettiin hieman yli miljoonaa ihmistä, joista noin 90% oli juutalaisia. Se sijaitsee Etelä-Puolassa vajaa satakilometriä Krakovan kaupungista länteen. Krakovasta on kuitenkin helppo tehdä päivämatka Auschwitziin. Sekä valmiiden matkapakettien, että pelkkien kuljetuksien tarjoajia on lukuisia.

Treblinka

Treblinka oli natsien Puolan keskitysleireistä toiseksi suurin ja sielläkin on arvioitu tapettaneen lähes miljoona ihmistä. Treblinka sijaitsee noin 100 kilometriä Varsovasta koilliseen. Treblinkassa kuolikin suuri osa Varsovan juutalaisyhteisöstä, mutta sinne tuotiin ihmisiä myös laajemmalta alueelta.

Belzec

Belzec oli Puolan keskitysleireistä kolmanneksi suurin. Belzec sijaitsee aivan nykyisen Puolan kaakkoisosassa Keskitysleirillä arvioidaan kuolleen noin puoli miljoona vankia.

Sobibor

Sobibor oli Puolan neljänneksi suurin leiri ja siellä arvioidaan kuolleen vähintään 200 000 ihmistä. Sobibor sijaitsee aivan nykyisen Puolan itärajalla lähellä Ukrainaa ja Valko-Venäjää.

Chełmno

Chełmno oli Puolan keskitysleireistä viidenneksi suurin. Chełmno oli ensimmäinen leiri, jossa ihmisiä surmattiin järjestelmällisesti kaasun avulla. Leiri sijaitsi noin 70 kilometriä Łódźin kaupungista länteen.

Majdanek

Majdanek oli keskitysleiri nykyisen Itä-Puolan alueella lähellä Lublinin kaupunkia. Majdanekissa arvioidaan tapettaneen hieman alle 100 000 ihmistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *