Milanon lentokentät: Malpensa, Linate ja Bergamo

Milanon seudulla Lombardiassa sijaitsee kolme merkittävää kansainvälistä lentokenttää. Näistä suurin on Malpensan kenttä, joka kuitenkin sijaitsee noin 50 kilometriä kaupungin keskustasta luoteeseen. Toiseksi suurin Orio al Serion lentokenttä sijaitsee lähes 50 kilometriä Milanon koillispuolella Bergamossa. Lähimpänä itse Milanoa sijaitsee kolmesta kansainvälisestä kentästä pienin eli Linate.

Milanon lentokentät kartta

Malpensan Lentokenttä

Malpensan lentokenttä on Italian toiseksi suurin lentokenttä ja palvelee itse Milanon ohella laajempaa aluetta Luoteis-Italiassa. Kentältä on myös melko lyhyt matka Sveitsin rajalle. Vuonna 2019 kentän kautta kulki noin 28 miljoonaa matkustajaa. Sieltä on kattavasti lentoja ympäri Eurooppaa ja myös sen ulkopuolelle. Suomesta Finnair lentää Helsingistä suoraan Malpensaan ja airBalric lentää sinne kausittain Tampereelta.

Malpensasta on paljon lentoja Sisiliaan ja myös Etelä-Italian pienemmille kentille. Malpensa on luultavasti hyvin luonteva vaihtopaikka, jos haluaa lentää Napolin tai Catanian sijaan jollekin muulle Etelä-Italian kentälle.

Kenttä muodostuu kahdesta eri terminaalista. Terminaali 1 on kuitenkin selvästi suurempi ja esimerkiksi Finnair liikennöi sieltä. Vanhempi terminaali 2 palvelee lähinnä EasyJettiä. Terminaalien välillä kulkee ilmainen bussi.

Malpensasta Milanon keskustaan ja muualle

Malpensa Express on ehkä helpoin tapa siirtyä lentokentältä Milanon keskustaan. Junia kulkee puolen tunnin välein ja matka kestää noin 50 minuuttia. Junalippu maksaa 13 euroa. Milanon keskustassa linja haarautuu kahteen eri suuntaan. Osa junista kulkee Milanon päärautatieasemalle ja etelämmäksi ydinkeskustan Cadornan asemalle. Molemmilla pääteasemilla on myös mahdollista vaihtaa vielä metroon.

Taksi kentältä keskustaan maksaa lähes 100 euroa. Malpensasta voi myös suoraan matkata junalla pohjoisen suuntaan Italian järvialueelle tai Sveitsiin.

Bergamon lentokenttä

Bergamon lentokenttä on Italian kolmanneksi suurin kenttä. Sen kautta pääsee myös hyvin Italian järvialueille. Se sijaitse aivan Bergamon keskustan vieressä ja sen virallinen nimi on Orio al Serio. Pienemmän Bergamon ohella se palvelee kuitenkin myös Milanoa ja sen ympäristöä. Vuonna 2023 kentän kautta kulki noin 16 miljoonaa matkustajaa. Kenttä on erityisesti halpalentoyhtiöiden suosiossa ja Ryanair on tärkein yksittäinen liikennöijä.

Kentältä kulkee jatkuvasti busseja Milanoon. Itse Bergamon keskustaan kulkee myös jatkuvasti edullisia paikallisliikenteen busseja. Jos kentältä haluaa suunnata Milanon sijaan muualle Pohjois-Italiaan kannattaa myös suunnata ensin Bergamon keskustaan.

Linaten lentokenttä

Linaten lentokenttä on Milanon kentistä pienin, mutta sijaitsee selvästi lähimpänä keskustaa. Vuonna 2018 kentän kautta kulki noin 9 miljoonaa matkustajaa. Kahteen muuhun kenttään verrattuna Linaten lennoista suurempi osa on Italian sisäisiä. Tällä hetkellä Finnair lentää myös lentokentälle. Kentälle kulkee Milanon metrolinja 4.