Moskovan lentokentät (Šeremetjevo, Domodedovo ja Vnukovo)

Moskovassa on kolme päälentokenttää. Suurin lentokenttä on Šeremetjevon lentokenttä, toiseksi suurin Domodedovon kenttä ja kolmanneksi suurin Vnukovon kenttä. Uusin ja selvästi edellisiä pienempi on vasta pari vuotta sitten valmistunut Zhukovskyn kenttä. Moskovan lentokentät eivät ole kaikilta osin aivan Länsi-Euroopan kanssa palvelutasolla, mutta näitäkin eroja saatetaan usein liioitella.

Kesällä 2019 Venäjän lentokenttiä päätettiin nimetä uudelleen eri merkkimiesten nimillä. Šeremetjevosta tuli Puškin, Domodedovosta tuli Lomonosov ja Vnukovosta Tupolev. Tulevaisuudessa näihin kenttiin tullaan varmaankin viittaamaan molemmilla nimivaihtoehdoilla.

Moskovan metro ei kulje lentokentille, mutta junayhteydet ovat olemassa.

Moskovan lentokentät ja aeroexpress junareitit keskustaan

Šeremetjevon lentokenttä

Moskovan ja koko Venäjän matkustajamääriltään suurin lentokenttä on Sheremetyevo. Vuonna 2018 sen kautta kulki noin 45 miljoonaa matkustajaa. Sheremetyevosta Helsinkiin lentävät Finnair ja Aeroflot ja Sheremeyevon on myös Aeroflotin pääkenttä. Kenttä jakautuu toisistaan selkeästi erillisiin eteläisiin ja pohjoisiin terminaaleihin.

Kenttä sijaitsee noin 30 kilometriä Moskovan keskustan luoteispuolella. Aeroexpress-juna kulkee lentokentältä suoraan Moskovan keskustaan Valko-Venäjän rautatieasemalle. Taksimatkalle keskustaan on asetettu kiinteä 1800 ruplan hinta.

Domodedovon kenttä

Moskovan toiseksi suurin lentokenttä on Domodedov. Vuonna 2018 sen kautta kulki noin 30 miljoonaa matkustajaa. Kentältä ei ole suoria lentoja Suomeen. Eniten yhteyksiä kentältä liikennöin venäläinen lentoyhtiö S7 Airlines.

Domodedovon kenttä sijaitsee noin 30 kilometriä Moskovan keskustan eteläpuolella. Aeroexpress juna vie kentältä keskustaan, Paveletsin rautatiasemalle ydinkeskustan eteläreunalle noin 45 minuutissa.
Taksimatkalle keskustaan on asetettu kiinteä 1650 ruplan hinta,

Vnukovon lentokenttä

Moskovan kolmesta pääkentästä pienin Vnukono sijaitsee kaikkein lähimpänä keskustaa, vajaa 30 kilometriä sen länsipuolella. Vuonna 2018 sen kautta kulki noin 20 miljoona matkustajaa. Eniten reittejä Vnukovon kentältä liikennöivät venäläiset Pobeda ja Utair.

Aeroexpress vie kentältä Moskovan ydinkeskustan länsireunalle Kiovan rautatieasemalle noin 35:ssä minuutissa.

Zhukovskyn lentokenttä

Zhukovskyn lentokenttä on Moskovan lentokentistä uusin. Se vasta avattiin vuonna 2016 ja se on selkeästi pienempi kuin vanhemmat Moskovan päälentokentät.