Romanian parlamenttitalo Bukarest – Kansan talo

Romanian parlamenttitalo (romaniaksi Palatul Parlamentului) tunnettiin alun perin nimellä Kansan talo. Se sijaitsee Romanian pääkaupunki Bukarestin keskustassa ja on varmasti maan tunnetuin rakennus, Bukarestin tärkein rakennus ja edelleen yksi koko maailman suurimmista rakennuksista. Neliöitä parlamenttitalossa on yhteensä peräti 365 000.

Bukarest parlamenttitalo

Rakennus oli Romanian hallitsijan Nicolae Ceaușescun massiivisen uudistussuunnitelman kruununjalokivi, jossa rakennuksen olisi ollut tarkoitus toimia kaikkien Romanian tärkeimpien toimielimien sijaintipaikkana. Rakennuksen alkuperäisenä inspiraationlähteenä Ceaușesculle toimi hänen vierailunsa Pohjois-Korean pääkaupunki Pjongjangiin.

Parlamenttitalon rakentaminen aloitettiin 1984 ja se oli lähellä valmistumista kun Ceaușescu syrjäytettiin vallasta 1989, mutta ei ollenkaan viimeistelty. Rakennus oli kuitenkin niin lähellä valmista, että se päätettiin rakentaa loppuun asti kommunistisen järjestelmän romahtamisen jälkeen. Suuri osa rakennuksen sisätilojen koristeluista jäi kuitenkin kesken ja edelleen noin 70% rakennuksesta on täysin tyhjä.

Bukarest parlamenttitalo kartta

Nykyään rakennuksessa on Romanian parlamentti, joitain muita valtion laitoksia, muutamia museoita ja siellä järjestetään myös monenlaisia tapahtumia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *