Tukholman lentokentät (Arlanda, Bromma ja Skavsta)

Tukholman seudulla sijaitsee kolme merkittävää kansainvälistä lentokenttää. Selkeästi suurin näistä on päälentokenttä Arlanda. Kaksi pienempää ovat lähempänä keskustaa sijaitseva Bromman kenttä sekä lähes 100 kilometriä Tukholman eteläpuolella ja Nyköpingin lähellä sijaitseva Skavstan kenttä.

Arlandan lentokenttä ja siirtyminen keskustaan

Arlandan kenttä on Tukholman, mutta myös koko Ruotsin selkeästi suurin lentokenttä. Se on myös Pohjoismaiden kolmanneksi suurin kenttä. Vuonna 2022 sen kautta kulki noin 18 miljoonaa matkustajaa. Eniten yhteyksiä kentältä tarjoavat lentoyhtiöt ovat SAS ja Norwegian. Helsinkiin kentältä lentävä nämä kaksi lentoyhtiöitä sekä Finnair. Lisäksi SAS lentää Arlandaan Tampereelta, Turusta ja Oulusta.

Arlanda muodostuu neljästä terminaalista. Terminaalit 2 ja 5 käsittelevät kansainvälistä liikennettä kun terminaalit 3 ja 4 keskittyvät Ruotsin sisäiseen liikenteeseen.

Arlanda sijaitsee suhteellisen kaukan Tukhoman keskustasta, noin 40 kilometriä sen pohjoispuolella. Kenttä sjaitsee itseasiassa suurinpiirtein Tukholman ja Uppsalan puolivälissä ja on melkein lähempänä Uppsalaa.

Arlanda Express

Arlandasta Tukholman keskustaan

Nopein tapa matkustaa Arlandasta Tukholman keskustan on lentokenttäjuna Arlanda Express. Matka kestää vain 20 minuuttia, mutta maksaa myös 250 kruunua eli noin 25 euroa. Kentältä kulkee myös junia Uppsalan suuntaan.

Taksin Tukholman keskustaan tulisi maksaa noin 400 kruunua eli noin 40 euroa. Lisäksi Flybussarna ja muutkin bussiyhtiöt operoivat lentokenttäbusseja keskustaan.

Bromman lentokenttä

Bromman lentokenttä on selkeästi Arlandaa pienempi, mutta se on kuitenkin koko Ruotsin kolmanneksi suurin lentokenttä ja 2019 sen kautta kulki vajaa 2,5 miljonaa matkustajaa. Kenttä sijaitsee Tukholman rajojen sisällä noin 7 kilometriä keskustasta länteen. Pääosa Bromman kentän liikenteestä on Ruotsin sisäisiä lentoja. Esimerkiksi Finnair kuitenkin kentää Brommasta Helsinkiin.

Kentältä kulkee sekä varsinaisia lentokenttäbusseja että useammin pysähtyviä Tukholman paikallisliikenteen busseja. Ensimmäisellä matka keskustaan kestää noin 20 minuuttia, jälkimmäisellä noin 30 minuuttia.

Skavstan lentokenttä

Hieman Brommaa pienempi kenttä on Skavstan kenttä Nyköpingissä. Vuosittainen matkustajamäär on noin 2 miljoonaa. Kenttää käyttävät lähinnä halplentoyhtiöt, ennen kaikkea Ryanair ja Wizz Air. Kentältä ei tällä hetkellä kuitenkaan ole lentoja Suomeen.