Pariisin juna-asemat

Pariisissa on peräti seitsemän päärautatieasemaa. Päärautatieasema siis tarkoittaa tässä asemaa, johon yksi rautatielinja päättyy. Eli Pariisin junalla saapuessa mahdollisia pääteasemia on yhteensä kuusi. Nämä ovat aakkosjärjestyksessä.

  • Gare Saint-LazareGare d’Austerlitz
  • Gare de Bercy
  • Gare de l’Est
  • Gare de Lyon
  • Gare Montparnasse
  • Gare du Nord
  • Gare Saint-Lazard
EN - 728x90
Pariisin rautatieasemat Pariisin kartalla

Pariisin rautatieasemat

Gare du Nord

Gare du Nord on Pariisin ja Ranskan, mutta myös koko Euroopan suurin rautatieasema. Se sijaitsee nimensä mukaisesti Pariisin keskustan pohjoispuolella. Gare du Nordista lähtevät kanaalin alittavat junat Lontooseen, mutta myös Belgian, Hollannin ja pohjoisempaan Saksaan suuntautuvat junat. Tämän lisäksi asemalta lähtevät Koillis-Ranskaan kulkevat junat. Asemalle on tällä hetkellä 36 käytössä olevaa laituria.

Pariisin lähijunajärjestelmän (RER) linjoista B ja D pysähtyvät Gare du Nordilla. Myös metrolinjat 4 ja 5 viisi pysähtyvät Gare du Nordilla. Charles de Gauliin tai Orlyn lentävät pääsevät suoralla lähijunalla myös Gare du Nordille.

Gare Saint-Lazare

Gare Saint-Lazare on Pariisin toiseksi vilkkain juna-asema. Se sijaitsee Länsi-Pariisissa Seinen pohjoispuolella. Se palvelee Pariisin läntisiä esikaupunkialueita ja pidemmän matkan junia kulkee Normandian suuntaan. Metrolinjat 3, 12, 13 ja 14 kulkevat Gare Saint-Lazaren kautta.

Gare de l’Est

Gare de l’Est sijaitsee Pohjois-Pariisissa vain parinsadan metrin päässä Gare du Nordista. Asemalta kulkevat junat Champagneen ja muualle keskiseen Länsi-Ranskaan, kuten Reimsiin ja Strasbourgiin. Gare de l’Estiltä lähtevät kuitenkin myös useimmat Saksaan tai pidemmälle Itä-Eurooppaan suuntaavat junat. Metrolinjat 4 ja 5 kulkevat aseman kautta.

Gare de Lyon

Gare de Lyon sijaitsee hieman Seinen pohjoispuolella Länsi-Pariisissa. Se on juna-asemaksi huomattavan kaunis ja arkkitehtuurisesti mielenkiintoinen.

Nimensä mukaisesti sieltä kulkee junia Ranskan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Lyoniin. Junia kuitenkin kulkee pitkälle ja asemaa palvelee myös Etelä-Ranskaan, esimerkiksi Nizzaan ja Marseilleen suuntautuvaa liikennettä. Junia kuitenkin kulkee myös Sveitsiin Italiaan ja jopa Espanjaan. Aseman kautta kulkevat RER-junat A ja D sekä metrolinjat 1 ja 14.

Gare d’Austerlitz

Gare d’Austerlitz sijaitsee Länsi-Pariisissa Seinen eteläpuolella. Sieltä kulkee junia etelään päin keskiseen Ranskaan, myös Lyoniin, Rivieralle, mutta eksklusiivisesti eteläiseen Keski-Ranskaan. Metrolinjat 5 ja 10 kulkevat aseman kautta.

Gare Montparnasse

Gare Montparnasse sijaitsee Pariisin keskustan lounaispuolella. Sieltä lähtevät junat kaikkialle Länsi-Ranskaan aina Bretagnesta, Nantesin kautta Bordeueaxiin. Metrolinjat 4, 6, 12 ja 13 kulkevat Gare Montparnassen kautta.

Gare de Bercy

Junamatkat Pariisista muualle Ranskaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.